Mes suvartojame daug cukraus, apie tai nė nežinodami. Cukrus yra ne vieno mūsų patiekalo sudedamoji dalis. Jo gausu netgi tokiuose produktuose, kuriuos linkstame laikyti sveikais. Vienas jų – vaisių sultys.
Sultys paprastai įvardijamos kaip svarbi sveikos ir subalansuotos mitybos dalis, kurias geriant galima organizmą aprūpinti būtinais vitaminais ir mineralais.
Tėvai dažnai sultis perka savo vaikams, kaip sveiką alternatyvą saldiems gazuotiems gėrimams. Bet, pasirodo, jos nėra tokios sveikos, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
Ne taip ir sveika
Naujas tyrimas, kurio rezultatai buvo paskelbti „British Medical Journal“ parodė, kad 40 proc. sulčių ir glotnučių sudėtyje buvo mažiausiai 19 g, arba kone penki arbatiniai šaukšteliai cukraus. Tai yra maksimali rekomenduojama dienos cukraus norma, bent jau vaikui.
Vaisiuose esantis cukrus, be abejo, yra natūralus, bet tai nereiškia, kad daug jo vartoti yra sveika. Mirtinai nuodinga šunvyšnė juk irgi natūrali, ironizuoja interneto portalas „MailOnline“.
Tad nesileiskite užliūliuojami rinkodarininkų gudrių teiginių, kad sultys – „visiškai natūralios“. Cukrus yra cukrus ir jo reikėtų vartoti kuo mažiau.
Kodėl vaisių sultys kenkia?
Cukrus, esantis vaisiuose, vadinasi fruktoze. Jis nesukelia tiek daug cukraus kiekio kraujyje svyravimų, kurie ilgainiui gali sukelti antrojo tipo cukrinį diabetą, bet tai gali padidinti mūsų kepenyse besikaupiančių riebalų kiekį, dėl ko gali išsivystyti ligos.
Obuolyje taip pat yra mažas fruktozės kiekis. Bet tai vargu, ar sukeltų panašių problemų, nes fruktozė susimaišo su skaidulomis, kurios padeda mus apsaugoti nuo neigiamo cukraus poveikio ir sumažina jo įsisavinimą.
Tačiau jeigu iš obuolio liks tik sultys, be skaidulų, cukrus bus įsisavinimas gerokai greičiau.
Nereikia pamiršti ir fakto, kad, norint pagaminti sultis, jums neužteks vos vieno obuolio ar kokio nors kito vaisiaus.
Gamintojai išdidžiai skelbia, kiek vaisių jie sunaudojo vienam buteliui sulčių. Gal didesnis jų kiekis ir suteikia mūsų organizmui daugiau vitaminų (nors, kol sultys stovi ant prekybos centro lentynos, greičiausiai tų vitaminų gerokai sumažėja), tačiau net pusės išspausto vaisiaus vienai porcijai taip pat suteikia gerokai daugiau cukraus.
Tad kokia svarbiausia žinutė?
Valgykite visus vaisius, o sultimis pasimėgaukite tik kartais, užuot gėrę jas kasdien. Ypač svarbu per dažnai neduoti sulčių vaikams, o kai duodate, jei įmanoma, atskieskite jas.
Būsite sotesni ir suvartosite mažiau cukraus, jeigu suvalgysite obuolį ir išgersite stiklinę vandens, užuot gėrę obuolių sultis.
Arba, jeigu jums norisi vitaminų bombos, verčiau pasigaminkite daržovių tyrę su vaisių užuominomis. Taip žinosite, kad ji yra tokia šviežia, kokia tik gali būti, apsirūpinsite visomis būtinomis maistinėmis medžiagomis ir nepadauginsite cukraus.
Kokių dar vengti gėrimų?
Apie kai kuriuos vengtinus gėrimus žino visi. Vienas tokių – kola, kurios skardinėje, kaip dabar žinoma, yra apie devyni arbatiniai šaukšteliai cukraus. Tiek yra daugiau, nei rekomenduojama dienos norma.
Taip pat reikėtų pasisaugoti kai kurių neva sveikų kolos alternatyvų. Kaip parodė kai kurie tyrimai, dietinės tokių gėrimų taip pat gali mums pakenkti ir netgi lemti didesnį antsvorį, nei nedietinės.
Sumažinto kaloringumo gėrimų versijose cukrus keičiamas saldikliais. Nors nėra neginčytinų įrodymų, kad jie žalingi mūsų sveikatai, bet piktnaudžiauti jais irgi nederėtų. Nes šiuolaikiniai žmonės tokių saldiklių suvartoja gerokai didesniais kiekiais, nei rekomenduojama.
Ir nepamirškite sirupais pagardintos kavos su pienu, iš kurios taip pat gauname daugiau cukraus arba kalorijų, nei reikėtų.
Susilaikydami nuo kasdieninės latės kavos suvartosite iki 2 tūkst. mažiau kalorijų per savaitę.