Kokie turi būti pusryčiai, kad netektų užkandžiauti iki pietų?

2016 m. balandžio 6 d. 06:50
Sumuštinis daugeliui lietuvių yra neatsiejama rytinės rutinos dalis: net septyni iš dešimties (72 proc.) apklausos dalyvių pusryčiams valgo sumuštinius. Dietologų teigimu, tai puikus pasirinkimas, tačiau viskas priklauso nuo to, iš kokių ingredientų jie pagaminti. 
Daugiau nuotraukų (4)
Mitybos įpročius atskleidė didžiausios duonos gamyklos Baltijos šalyse „Vilniaus duona“ užsakymu atlikta apklausa. 
„Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis, o sumuštinio pagrindinis privalumas ir yra tai, kad jame galima suderinti skirtingus maisto produktus, turinčius įvairių maistingųjų ir naudingų medžiagų“, – sakė gydytoja dietologė Lina Barauskienė.
Norintiems maistingų ir sveikų pusryčių dietologė pataria sumuštiniui rinktis kuo sveikesnę ruginę, iš viso grūdo miltų keptą duoną, neriebią tepamą varškę ar sūrį, kiaušinius ar žuvį, įvairias daržovių užtepėles, taip pat žalias arba apdorotas – virtas garuose ar keptas grilyje – daržoves ir drąsiau naudoti prieskonines žoleles.
„Idealu, jei per pusryčius daugiausia suvartojame angliavandenių, o ypač sudėtinių – tokių, kaip viso grūdo miltų duonoje. Angliavandenių mums reikia energijai užtikrinti, išsibudinti po nakties miego.
Ne mažiau svarbūs yra ir baltymai bei tinkami riebalai. Jie ilgesniam laikui suteiks sotumo jausmą, leis ramiai sulaukti pietų. O daržovės papildys organizmą maistinėmis skaidulomis, vitaminais ir mineralais“, – aiškino L.Barauskienė.
Vis daugiau lietuvių žino, kaip pasigaminti maistingesnį sumuštinį ir renkasi sveikesnę duoną.
„Sumuštiniai – ypatingas patiekalas, nepavaldus nei laikui, nei madoms. Tačiau pastebime, kad lietuviai, rinkdamiesi duoną, ieško įvairovės ir sveikesnių gaminių. Reaguodami į šią tendenciją nuolat plečiame duonos asortimentą – neseniai jį papildėme tamsia ir šviesia visagrūde bei rugine bemiele duona. Jas iškart pamėgo pirkėjai“, – sako „Vilniaus duonos“  komercijos direktorius Gražvydas Jukna.
Lietuvos gyventojų apklausa taip pat parodė, kad didžioji dalis lietuvių lieka ištikimi sumuštiniams, kuriuos sudaro duonos riekė ir ingredientai ant jos. Tokio tipo tradicinius sumuštinius labiausiai mėgsta net trys ketvirtadaliai (73 proc.) apklaustųjų. Suvožtinius iš dviejų duonos riekių renkasi vos 7 proc. lietuvių.
Pasak L.Barauskienės, sumuštiniams naudoti vieną duonos riekę – protingiausia.
„Nors pusryčiai turėtų būti sočiausias dienos patiekalas, visko turi būti su saiku. Jeigu valgysime dvigubai daugiau duonos, rizikuojame per pusryčius gauti  per daug angliavandenių. Tuomet kitų maisto medžiagų, pavyzdžiui, baltymų, bus mažiau, ir galime per anksti vėl pasijusti alkani. Be to, valgant sumuštinį iš dviejų duonos riekių duona gali užgožti kitus ingredientus, ypač tuos, kurie yra švelnaus skonio“, – teigė gydytoja dietologė.
Tačiau sumuštiniai lietuviams – ne tik pusryčių maistas. Gyventojų apklausa atskleidė, kad be šio patiekalo tautiečiai neįsivaizduoja ir kelionių (30 proc.), iškylų gamtoje (30 proc.) bei užkandžiavimo dienos metu (27 proc.).
Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą apie sumuštinių valgymo įpročius atliko apklausų bendrovė „Baltijos tyrimai“. 2015 m. rugsėjo 25–spalio 6 d. atliktoje apklausoje dalyvavo 1101 suaugęs (15 metų ir daugiau) Lietuvos gyventojas.
pusryčiaisumuštiniaisumuštinis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.