Kokius kiaušinius geriau valgyti – minkštai virtus ar kietus?

2016 m. kovo 25 d. 06:07
Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“
Pramuši ledą – rasi sidabrą, pramuši sidabrą – rasi auksą. Tokį posakį sukūrė mūsų protėviai, nuo senų laikų garbinę kiaušinius. Kiaušinis yra ne tik gyvybės simbolis, bet ir nepakeičiamas mitybos produktas.
Daugiau nuotraukų (4)
Pasaulyje daugiausia kiaušinių suvalgoma Kinijoje – čia kasmet vienam gyventojui tenka 349 kiaušiniai, antroje vietoje – Meksika, trečioje – Japonija, o mažiausiai Indijoje – 47 kiaušiniai rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.
Kiek kiaušinių per dieną pataria suvalgyti mūsų mitybos specialistai?
Vilniaus klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė priminė, kad ideali kiaušinio dalis – baltymas.
„Kiaušinio baltymo aminorūgščių sudėtis labai tinkama žmogaus mitybai, todėl ši produkto dalis laikoma etaloniniu, arba labai aukštos biologinės vertės, baltymu“, – teigė gydytoja.
Kiaušinis turi optimalų kiekį visų nepakeičiamų aminorūgščių – baltymo sudedamųjų dalių, kurių būtina gauti su maistu, nes žmogaus organizmas jų nesintetina.
– Kodėl dietologai vištų kiaušinius laiko idealiu produktu, padedančiu atgauti jėgas susirgus?
– Baltymai atlieka žmogaus organizme daugybę funkcijų, viena jų – apsauginė, kai iš baltymų gaminasi antikūnai, padedantys kovoti su infekcija.
– Ar tiesa, kad vištų kiaušiniai – vienintelis produktas, kurį mūsų organizmas pasisavina 97–98 proc. ir kuris nepalieka šlakų žarnyne? Kokie kiaušiniai geriau virškinami – minkštai virti ar kieti? O gal žali?
– Kiaušinio trynys geriausiai suvirškinamas, kai yra žalias arba minkštai virtas. Taip pat ir dėl baltymo – jeigu jis ilgai verdamas, kietas baltymas yra sunkiai virškinamas.
Nereikėtų kiaušinio virti taip ilgai, kad baltymas pasidarytų tarsi guminis.
Dar vienas svarbus dalykas – žalio kiaušinio baltyme yra fermento avidino, kuris sutrikdo tam tikrų vitaminų pasisavinimą. Dėl šios priežasties mėgstantiems žalius kiaušinius reikėtų valgyti tik trynį, o ne baltymą.
– Kokių dar vertingų medžiagų yra kiaušiniuose?
– Trynyje gausu riebalų, baltymų, vitaminų A, D, yra cholesterolio. Bet cholesterolio kiekis yra mažesnis, nei manoma, – tik 200 mg viename trynyje.
Kiaušiniai vertinami ir dėl folatų, vitaminų A, D, E, B12, kitų B grupės vitaminų, taip pat mikroelementų seleno, geležies, fosforo, cholino, naudingų riebalų.
Kiaušiniai – vienas iš nedaugelio produktų, kuriuose natūraliai yra vitamino D.
– Ar kiaušinius labiau patariate valgyti mažiems ar vyresnio amžiaus žmonėms?
– Sveikiems žmonėms, vartojantiems po vieną kiaušinį kasdien kaip atskirą patiekalą arba esantį kituose patiekaluose, nieko bloga neatsitiks. Tai saugu tiek jauniems, tiek vyresniems.
– Ilgą laiką buvo manoma, kad kiaušiniai nesveiki širdžiai ir didina cholesterolio kiekį kraujyje.
– Yra žinoma, kad su maistu gaunamas cholesterolis turi mažai įtakos cholesterolio koncentracijai kraujyje.
2013 metais paskelbus naujų duomenų apie kiaušinius paaiškėjo, kad kiaušinių vartojimas gali beveik 30 procentų padidinti diabeto riziką.
Jei kiaušinių valgoma daugiau kaip 7 vienetai per savaitę arba daugiau kaip 1 kiaušinis per dieną, pavojus susirgti širdies ligomis padidėja net sveikiems žmonėms.
Esama duomenų, kad diabetu sergantiems žmonėms nuo kiaušinių gali padidėti širdies ligų rizika. Šia tema paskelbta daug įvairių tyrimų.
Juos apibendrinus būtų galima teigti – sveikiems žmonėms galima suvalgyti po vieną kiaušinį per dieną, o sergantiems diabetu kiaušinių vartojimą reikėtų riboti.
kiaušiniskiaušiniaiMityba
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.