Ciberžolių arbata: kodėl dėl jos pametė galvą visas pasaulis?

2019 m. kovo 4 d. 22:12
Lrytas.lt
Kodėl ciberžolė – ryškiai geltonos ar oranžinės spalvos egzotiškas prieskonis – šiuo metu yra laikoma visų prieskonių karaliene?  Ne tik dėl to, kad ji patiekalams suteikia puikią spalvą ir skonį. Šio augalo milteliai dažnai naudojami Pietryčių Azijos ar Viduriniųjų Rytų virtuvėje. Ir ne tik virtuvėje – ciberžolė nuo seno laikoma vaistu. Pasirodo, ne veltui. Paaiškėjo, kad šio prieskonio veiklioji medžiaga – kurkuminas – itin aktyvus antioksidantas. 
Daugiau nuotraukų (1)
Apie ciberžolių galias mokslininkai kalba jau ne vienerius metus. Tyrimai patvirtino, kad ciberžolė kai kuriais atvejais yra efektyvesnė už vaistus. Mokslininkai lygino ciberžolių ir tam tikrų vaistų poveikį – paaiškėjo, kad ciberžolės leidžia sumažinti vaistų dozes ar net visiškai juos pakeičia. Tyrimai buvo atlikti su sergančiais diabetu, lėtiniu hepatitu, turinčiais padidintą cholesterolio kiekį ir vėžiu sergančiais žmonėmis, kuriems taikoma chemoterapija.
Taip pat pastebėta, kad ciberžolė veiksmingai malšina lėtinį uždegimą ir skausmą, kovoja su bakterijomis, grybeliu. 
Kol mokslininkai tiria ciberžolės galias toliau,  praturtinkite mitybą šiuo veiksmingu prieskoniu. Berkite jo žiupsnelį ruošdami įvairius patiekalus, ypač troškinius – ciberžolė tinka mėsos, žuvies, ryžių, daržovių patiekalams.
Jeigu nepatinka ciberžolės aitrumas, į troškinį dėkite lieso jogurto – jis prislopina aštrų skonį.
Arba išbandykite ciberžolių ir medaus arbatą. Jos receptą pateikia „The Daily Meal“
Ciberžolių ir medaus arbata
Reikės:
2 šaukštų medaus
1 arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių
pusės arbatinio šaukštelio Kajeno paprikos
pusės arbatinio šaukštelio imbiero miltelių
karšto vandens.
Į medų įmaišykite imbiero, ciberžolės miltelių ir Kajeno paprikų. Jeigu jos pernelyg aitrios, pakeiskite juodaisiais pipirais – dėl jų ciberžolė yra geriau pasisavinama.
Dėkite šaukštelį mišinio į puodelį ir užpilkite užvirusiu vandeniu, išmaišykite ir gerkite.
Ciberžolių ir citrinos arbata 
Užvirkite puodelį vandens, berkite arbatinį šaukštelį ciberžolių miltelių ir pavirinkite. Nukoškite per tankų sietelį, pagardinkite citrina.
Svarbu
Tačiau nepadauginkite – dėl pernelyg didelio ciberžolės kiekio gali kilti alerginės reakcijos, virškinimo sutrikimai.
Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų kovo 6 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.