Jos teigimu, šie augalai turi daug vitaminų bei veikliųjų medžiagų, apsaugančių nuo vėžio, diabeto, skrandžio opų bei kitų ligų.
– Paprikos kaip agrokultūra auginamos jau 6 tūkst. metų. Jų tėvynė – Centrinė ir Pietų Amerika, kur paprikos auginamos kaip daugiametės kultūros. Europoje paprikos siejamos su Vengrija, o Segedo regionas, kur jų užauginama daugiausia, kartais dar vadinamas paprikų sostine. O kaip Jūs susidomėjote aitriosiomis paprikomis?
– Paprikas pradėjau auginti pamačiusi, kokios jos gražios, dekoratyvios. Dar sužinojau, kad aitrioji paprika įtraukta į Pasaulio sveikatos organizacijos gyvybiškai svarbių produktų dešimtuką.
– Kuo aitriosios paprikos naudingos?
– Paprikos turi labai daug kapsaicino – tai antibakterinė, malšinanti skausmą, mažinanti blogąjį cholesterolį ir nuo vėžio bei diabeto sauganti medžiaga. Aitriosiose paprikose gausu vitamino C – 100 g paprikos yra apie 143 mg vitamino C, kas atitinka 240 proc. dienos normos. Nemažai vitaminų A ir B.
Kas valgo paprastą aitriąją papriką, paprastai neserga skrandžio opos ligomis. Bet jei jau yra opa, valgyti nepatariama. Aitrioji paprika degina tik burnos gleivinę, bet nedegina skrandžio gleivinės.
– Vadinasi, užtektų paprastos paprikos? Tačiau Jūs auginate beveik pusšimtį įvairiausių rūšių.
– Auginu, nes jos labai gražios ir įdomios. Paprikų aštrumas matuojamas pagal Scoville`o skalę. Pati aštriausia paprika – „Trinidado skorpionas“, kuri turi 1,5 mln. karščio vienetų. O saldžioji paprika neturi nė vieno. „Trinidado skorpionas“ yra auginamas tik Trinidado saloje, o žmonės prie jo prieina su specialiais drabužiais ir kaukėmis. Iš jo gaminamos pipirinės dujos.
– O kokia įspūdingiausia jūsų kolekcijos paprika?
– Stipriausia – „Red Savina“, ji turi apie 350 tūkst. karščio vienetų.
– Penkis kartus silpnesnė negu „Trinidado skorpionas“?
– Taip.
– Ar ją taip pat reikia skinti su pirštinėmis? Valgyti jau turbūt negalima?
– Valgyti galima, tik reikia nulupti odelę ir išvalyti sėklas, nes jos yra aštriausios. Apskritai siūlyčiau aitriąją papriką pjaustyti mūvint pirštines – pati kartą pjausčiau be pirštinių, o paskui visą naktį mirkiau rankas šalto vandens vonelėje, nes jos degė.
– Ar lengva auginti aitriąsias paprikas? Kokių sąlygų joms reikia?
– Aitriąsias paprikas galima auginti visus metus ant palangės, terasoje, balkone. Taigi nereikia net daržo. Visada pravartu turėti bent porą vazonėlių. Be to, jos labai gražios ir dekoratyvios.
– Nuo ko pradėti nusprendus jas auginti?
– Mėgėjams patarčiau rinktis ne pačias aštriausias. Tai būtų adžika, Cahalapos aitrioji paprika, Kajeno paprika.