„Kad kalakutas priaugtų vieną kilogramą gyvojo svorio, jis turi sulesti 2,6 kilogramus tinkamai subalansuotų pašarų“, – sako „Arvi kalakutai“ pašarų technologė Laura Lazdauskienė, kuri atsakys, kokiais lesalais maitinami mūsų šalyje auginami kalakutai ir kokią įtaką pašarai turi galutiniam produktui ir žmogui.
Šiuolaikiniam vartotojui rūpi ne tik skonis
„Pašarai, kaip ir laikymo sąlygos bei paukščių priežiūra, turi labai daug įtakos kalakutienos kokybei. Tik tinkamomis sąlygomis ir teisingai subalansuotais lesalais lesinami kalakutai auga sveiki, o jų mėsa būna skani“, – teigia specialistė. Anot pašnekovės, šiuolaikiniai vartotojai nori būti užtikrinti, kad maisto produktai, kuriuos jie perka ir valgo, būtų ne tik skanūs ir maistingi, bet ir nekeltų pavojaus jų sveikatai.
Kas lemia pašarų kokybę?
Pašarai yra vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių gyvulinės kilmės kokybę: „Pašaro kokybę apibūdina keli požymiai. Mitybinę vertę nulemia jame esantis energijos, baltymų ir kitų maisto medžiagų kiekis, mineralinių elementų – makro ir mikroelementų, amino, riebalų rūgščių, vitaminų, fermentų kiekis ir jų aktyvumas bei skoninės savybės. O higieninę pašarų kokybę, tai yra ar jie nekenkia gyvūnų sveikatai ir produkcijos kokybei, nurodo tai, ar pašare yra greitai gendančių, uždraustų naudoti medžiagų, mikrobų, toksinų“.
Svarbu – apsauga nuo bakterinio užterštumo
Bendrovės „Arvi kalakutai“ paukščiai yra maitinami „Marijampolės pašarai“ lesalais, kurie, pašnekovės teigimu, yra pilnai subalansuoti, o jų gamyboje naudojamos tokios žaliavos kaip kviečiai, kukurūzai, soja, pupos, kvietrūgiai ir kita. Taip pat pašarai yra praturtinti vitaminais ir mineralais, kurie yra būtini normaliam paukščių vystymuisi.
„Labai svarbu gaminti saugius pašarus. Todėl „Marijampolės pašarai“ didelį dėmesį skiria žaliavų kontrolei ir pašarus apdoroja karščiu – ekspanduoja. Tai padeda apsaugoti nuo bakterinio užteršimo. Žaliavų parametrai papildomai tiriami įmonės ir užsienio laboratorijose, todėl užtikrinama jų kokybė“, – teigia L.Lazdauskienė.
Lietuviai pranašesni
Tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse kalakutus lesinama kombinuotais ir subalansuotais lesalais. Maitinant kalakutus ne termiškai apdorotais pašarais atsiranda rizika užkrėsti kalakutus bakterinėmis ligomis: „Tačiau kitose šalyse ne visos gamyklos ekspanduoja pašarus, todėl mūsų gaminami pašarai turi pranašumą“.
Tačiau kokią realią įtaką skirtingi pašarai turi žmogui, vartojančiam galutinį produktą? Pasak L.Lazdauskienės tik saugiais ir tinkamai subalansuotais lesalais lesinamų kalakutų mėsa turės puikias skonines savybes, mėsa nebus vandeninga ir bus puikios struktūros.