Moliūgas naudingas sveikatai. Sužinoję geras šios daržovės savybes,
norėsite patiekalus iš jos gaminti dažniau, rašo takprosto.cc
Moliūgas aprūpina organizmą vitaminu C, jame nemažai B grupės vitaminų. Taip pat vitamino E, kuris lėtina senėjimo procesus. Be to, jame labai
daug pektino, kalcio, karotino, geležies ir vario.
Ši daržovė naudinga širdies ir kraujagyslių sistemos profilaktikai ir
jų susirgimams gydyti.
Be to, moliūgas – tikras pagalbininkas kovojant su antsvoriu: 90 proc. jo sudaro vanduo, jame nedaug kalorijų: 100 gramų produkto – tik 23.
Moliūgų sultys teigiamai veikia skrandį, jos padeda sergant gastritu ir
turint aukštą rūgštingumo lygį.
Ši skani daržovė gali sustiprinti imunitetą, – tad rudenį valgykite
kuo daugiau moliūgų.
Moliūgų sultys stiprina dantų emalį – jei dažnai
geriate moliūgo sultis, nereikia baimintis dėl ėduonies.
Jau seniai žinoma, kad šio oranžinio vaisiaus sėklelės padeda pašalinti kirmėles ir kitus žarnyno
parazitus. Tad nakčiai reikėtų suvalgyti 100 moliūgo sėklelių su medumi, o ryte išgerkite 1 valgomąjį šaukštą ricinos aliejaus.
O norėdami pagerinti žarnyno darbą, pasigaminkite tokį skanėstą.
Paimkite raudoną 150-170 gramų moliūgo minkštimo, supjaustykite nedideliais kubeliais, apkepkite
keptuvėje ar orkaitėje iki suminkštės. Išdėliokite ant lėkštės, apliekite šlakeliu medaus ir apibarstykite mėgstamais riešutais.
Nuo nemigos ir streso išvaduos moliūgo minkštimo nuoviras su medumi. Jį gerkite prieš miegą.
Tačiau moliūgo negalima valgyti sergantiems cukriniu diabetu, skrandžio opa ir
gastritu arba turintiems mažą skrandžio sulčių rūgštingumą.
Moliūgas dar turi daugybę naudingų savybių – jį verta įtraukti
į savo valgiaraštį. Virkite košes, kepkite pyragus, gaminkite gėrimus ir
net šaltas sriubas.
Parengė Ona Kacėnaitė