Lietuviai vis labiau linkę eksperimentuoti ir vietoj tradicinių vaisių renkasi egzotinius“, – sakė egzotinių vaisių ekspertas, „Assorti.lt“ gurmanų linijos vadovas Gerardas Pugžlys. Jis papasakpjo ir apie kivaną.
Neveltui kivanas dar vadinamas „afrikiniu agurku“ – tai melionų ir agurkų šeimos narys, kilęs iš pietų ir centrinės Afrikos.
Ovalo formos vaisius turi storą oranžinę odą su mažais rageliais, o jo viduje – žalia želė ir valgomosios sėklos. Jei neragavus reikėtų susikurti galvoje jo skonį – galima įsivaizduoti subtilų bananų, melionų, agurkų bei laimo derinį. Vaisiaus minkštimas – švelniai saldus. Dažniausiai valgomas žalias, tačiau gali būti naudojamas salotoms, desertams ar sultims. Vaisiaus odelė – nevalgoma.
Egzotiškame vaisiuje gausu geležies bei vitaminų A ir C , o vidutinio didumo kivane (apie 100 g.) yra vos 25 kalorijos ir jokių riebalų. Jei „raguotojo meliono“ odelė dar šiek tiek žalia – jį galima panokinti kambario temperatūroje, o sunokusį rekomenduojama laikyti vėsioje vietoje, bet ne šaldytuve.