Pateikiame 8 maisto produktus, kurie labiau nei kiti sukelia dujų kaupimąsi žarnyne.
1. Svogūnai
Svogūnuose gausu angliavandenių, kurie ne visuomet skyla organizme. Tad negana to, kad pjaustydami svogūnus apsiverkiame, jų privalgę dar ir gadiname aplinkiniams orą.
2. Pupelės
Niekam ne paslaptis, kad nuo pupelių pučia pilvą. Pupelėse gausu sudėtinio cukraus, kuris skatina dujų kaupimąsi žarnyne. Tad prieš eidami į pasimatymą ar svarbų susitikimą patiekalus, kuriuose yra pupelių, verčiau pamirškite.
3. Obuoliai
Obuoliai – sveikatos šaltinis, tačiau juose gausu ląstelienos, dėl kurios kartais jaučiamės išsipūtę.
4. Briuselio kopūstai
Mūsų organizmas negali pagaminti fermentų, reikalingų tam tikriems cheminiams elementams, esantiems Briuselio kopūstuose, suskaidyti. Kitaip tariant, mūsų organizmas Briuselio kopūstus virškina ganėtinai sunkiai, tad ši lapinė daržovė taip pat patenka į juodąjį sąrašą.
5. Pienas
Pienas visuomet buvo tyliuoju žudiku. Fermentas laktazė skaido piene esančią laktozę iki gliukozės ir galaktozės, tuomet šios medžiagos yra absorbuojamos į kraują. Jei laktozė yra nesuskaidoma plonajame žarnyne, kartu su maistu ji patenka į storąjį žarnyną, kuriame laktozę veikia storosios žarnos bakterijos. Galutinis rezultatas – išsiskiria dujos, pasireiškia pilvo pūtimas ir net viduriavimas.
6. Sūris
Sūris yra pieno produktas, tad grįžkime prie penktojo punkto. Netoleruojantiems laktozės sūris taps pražūtingu maisto produktu, ypač jei neplanuojate visos likusios dienos praleisti užsidarę tualete.
7. Džiovintos slyvos
Nuo seno žinoma, kad džiovintos slyvos padeda, kai užkietėja viduriai. Džiovintose slyvose gausu natūralios kilmės cukraus pakaitalo – sorbitolio, kuris gaubtinėje žarnoje kartais skyla labai sunkiai, sukeldamas visai nepageidaujamą ir kartais netikėtą dujų pasišalinimą.
8. Persikai
Persikuose yra vidurius laisvinančių medžiagų, tad nenuostabu, kad jie sukelia dujų kaupimąsi. Šiame vaisiuje taip pat gausu sorbitolio, kurį, kaip jau minėta, organizmas sunkiai pasisavina.