Kviečių gemalai – ir energijos šaltinis, ir jėga, stabdanti vėžį

2015 m. birželio 25 d. 07:00
lrytas.lt
Kviečių gemalai šiandien atrandami iš naujo kaip maistas ir net vaistas nuo vėžio. Naujausi Italijos Bari universiteto ir Vokietijos Martino Lutherio universiteto mokslininkų atlikti tyrimai patvirtino, kad fermentuoti kviečių gemalai, ypač naudojant raugo fermentacijos metodą, yra perspektyvus vėžio gydymo būdas, kuris gali sustabdyti vėžinių ląstelių plitimą organizme.
Daugiau nuotraukų (3)
Gemalai – nepamainomas energijos šaltinis
Kviečių gemalai nuo seno garsėja ypatingu poveikiu žmonių sveikatai: jie suteikia energijos daug protiškai dirbantiems, aktyviai sportuojantiems žmonėms.
Gemalai – fiziologiškai ypač aktyvus maisto produktas, kuris gaunamas iš kviečio grūdo branduolio, yra apatinėje grūdo dalyje. Jie sudaro 2 – 3 procentus grūdo svorio ir susideda iš pirmykštės šaknelės, užuomazgos, pumpuro ir skydelio, kuris ir kaupia maistingąsias medžiagas.
Juose didelė koncentracija medžiagų, reikalingų augalo gyvybingumui palaikyti: gausu baltymų (apie 23–40 %), angliavandenių, todėl jie malonaus salstelėjusio skonio, nėra krakmolo, tačiau yra daug vitaminų E, riboflavino, B6, folio rūgšties ir mineralų: kalio, fosforo, magnio, geležies, cinko.
Gemalai – vitaminų, tokių kaip tiaminas ir niacinas, šaltinis. Tai ne tik maisto produktas, bet ir vaistas. Dėl produkte esančių vertingų medžiagų – vitaminų, baltymų, angliavandenių – jis gali būti naudojamas profilaktiškai, gydant kraujotakos sutrikimus, širdies ir kraujagyslių ligas, aterosklerozę ir kt., stiprinant nervų sistemą.
Mitybos specialistai kviečių gemalus rekomenduoja vartoti po 3–4 valgomuosius šaukštus, užpilant daržovių ar vaisių sultimis, jogurtu arba vandeniu.
„Gemalų nereikia virti, nes gali žūti juose esančios vertingos medžiagos, geriau porą šaukštų gemalų įsidėti į jau išvirtą košę ar sriubą. Jais galima pagardinti ir įvairiausias salotas, papuošti pusryčiams skirtus sumuštinius arba užberti ant ką tik iškeptos mėsos, žuvies, omleto. Gemalai – sveiki ir skanūs, tačiau per parą termiškai neapdorotų maistinių kviečių gemalų rekomenduojama vidutiniškai suvartoti 3–4 valgomuosius šaukštus“, – patarė AB „Kauno Grūdai“ miltų ir jų produktų technologė Inesa Šileikienė.
Fermentuoti kviečių gemalai – perspektyvus vėžio gydymo būdas
Mokslininkai iš Italijos Bari universiteto ir Vokietijos Martino Lutherio universiteto, Carlo Giuseppe Rizzello, Thomo Muellero, Rossanos Coda, Franziskos Reipsch, Luanos Nionelli, Jose Antonio Curiel ir Marco Gobbetti, 2013 m. išspausdino mokslinį straipsnį, kurio išvadose skelbiama, kad fermentuoti kviečių gemalai gali būti naudojami kaip ingredientas priešvėžiniams vaistams gaminti. Toks preparatas gali sustabdyti vėžinių ląstelių plitimą organizme.
Vėžys neprogresavo 56 mėnesius
Fermentuotų gemalų teigiamas poveikis vėžio gydymui tyrinėtas ne vienerius metus įvairių pasaulio mokslininkų. Revoliuciją sukėlusio tyrimo metu, taikydami įprastą gydymą odos vėžiu sergantiems pacientams, mokslininkai pastariesiems davė ir fermentuotų kviečių gemalų ekstrakto. Tokiu būdu gydyti tik tie pacientai, kuriems iki tol gydytojai neteikė vilčių pasveikti.
Pacientai fermentuotu gemalų ekstraktu buvo gydomi metus, visi jie stebėti 7-erius metus po gydymo. Mokslininkai nustatė, kad pacientai, gavę ekstrakto, vidutiniškai išgyveno 66 mėnesius, lyginant su kontroline grupe, kuriai papildomas gydymas fermentuotais gemalais nebuvo skirtas (pastaroji vidutiniškai išgyveno 45 mėnesius). Tyrimas taip pat atskleidė, kad gavusiems fermentuotų kviečių gemalų ekstrakto vėžys neprogresavo 56 mėnesius, kai tuo tarpu kontrolinėje grupėje liga neprogresavo vos 30 mėn.
Blokuoja vėžinių ląstelių dauginimąsi
Nustatyta, kad fermentuoti kviečių gemalai blokuoja vėžinių ląstelių energijos gavimo šaltinius, sutrikdo vadinamąją glikolizę. Šis procesas yra pirmasis ląstelinio kvėpavimo etapas, būdingas visiems gyviesiems organizmams, kada gliukozė suskyla į kitas medžiagas ir proceso metu išlaisvinama energija.
Norint blokuoti vėžinių ląstelių dauginimąsi reikia nutraukti jų maitinimosi šaltinį, o fermentuoti kviečių gemalai, ypač bakterija Lactobacillus plantarum, kuri aptinkama sveikuose organizmuose, tai ir padaro. Taigi, fermentavimas – gamtos išmintis, naudota mūsų protėvių ne vieną šimtmetį, vėl padeda išvengti daugelio ligų, susijusių su priešmikrobinių preparatų vartojimu, mityba, kurioje pernelyg daug perdirbto maisto ir netinkamu gyvenimo būdu.
Ne veltui sakoma, kad grūdo branduolyje slypi didelė jėga. Gemalai šiandien tampa ne tik maistu, bet ir vaistu nuo baimę sėjančio vėžio.
kviečiaikviečių gemalaiMityba
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.