„Mūsų išorė yra tarsi veidrodis, atspindintis visus kasdienio gyvenimo iššūkius – įtampą, nuovargį, stresą ir aplinkos dirgiklius. Rūpinimosi savimi neverta atidėlioti ir tai reikia daryti nuolat“, – sako kartu su bendramintėmis socialinį tinklapį „Styleinn“ vystanti estetinės ir higieninės veido ir kūno priežiūros specialistė.
Su vyru du sūnus Kajų (10) ir Pijų (6) auginanti D.Stakėnienė sako mėgstanti nuolatinį judėjimą – ji sportuoja ir salėje, ir lauke. „Nors vasarą specialiai sportuoju rečiau, fizinės veiklos tikrai pakanka. Sūnūs dėl genų ir sveikos mitybos taip pat yra guvūs ir nenustygstantys vietoje – abu lanko chorą „Ąžuoliukas“, – sako ir išore, ir vidumi spindinti moteris.
Stakėnų šeima vadovaujasi sveikos mitybos principais: vartoja daug daržovių, vaisių, grūdinių kultūrų, kuriuos papildo mėsos ir žuvies patiekalais. Pusryčius, pietus ir vakarienes Dovilė šeimai patiekia tam tikromis valandomis.
„Mano tėvai nuo mažens formavo teisingą požiūrį apie sveiką mitybą: mums niekada neduodavo persivalgyti ar valgyti ko tik užsigeisime bet kuriuo metu. Taigi tuos įpročius perduodu ir savo šeimai. Ne visi tokius dalykus atsineša iš šeimos, todėl matau prasmę dalyvauti „Arimex“ subalansuotos mitybos edukacijos projekte“,- sako D.Stakėnienė, visada pasidominti, ką vaikai valgė mokykloje ar darželyje.
Moteris sako gaminanti labai dažnai, tačiau ruošianti tik vienai dienai – jai svarbu, kad maistas, į kurį įdeda daug širdies, būtų ne tik skanus, bet ir duotų kuo daugiau naudos šeimos narių, ypač augančių, organizmams – kad jie būtų kuo sveikesni ir stipresni.
Pusryčiams Stakėnai įprastai valgo vaisius, košes, virtus kiaušinius ar omletus. Pietums Dovilė dažniausiai gamina mėsos ar žuvies patiekalą, prie kurio derina tik daržoves, atsisakydama krakmolingų produktų – ryžių ar bulvių. Ryžius gamina kaip atskirą patiekalą – su žirneliais, brokoliais, morkomis. Vakarienei šeima mėgsta varškėčius ar kukurūzų dribsnius su pienu.
Tarp maitinimųsi šeimos nariai dažniausiai užkandžiauja obuoliais, kuriuos labai mėgsta, namuose taip pat visada yra riešutų ir džiovintų vaisių.
„Labiausiai mėgstame slyvas, figas, abrikosus, spanguoles, anakardžius ir migdolus. Bet stengiamės jų nepadauginti, o per dieną suvalgyti tiek, kiek telpa i delną. Tik Pijus mėgsta įsisukti mums nematant – jam labai patinka „Karališkas“ mišinys su riešutais, razinomis ir spanguolėmis“, – sako D.Stakėnienė, pabrėždama, kad po vakarienės užkandžius stengiasi riboti.
Stakėnų šeimos narių racionas beveik nesiskiria, tačiau vaikai pusryčiams mėgsta pasmaguriauti blynais. „O tėtis racioną retkarčiais praplečia vakarais, kai vaikai jau miega – pasimėgauja nuo nors apskrudintu“, – juokiasi Dovilė.
Ji pati labai mėgsta žuvį ir jūros gėrybes, o šeimos vyrai pirmenybę skiria mėsai – kepsniams, troškiniams. Beje, Pijus nuo mažens gurmanas – ypač mėgsta sraiges.
Dovilė įsitikinusi, kad žinant, iš kokių produktų gauname vitaminų ir mineralų, mitybos specialiai kontroliuoti nereikia – pakanka planuoti taip, kad racionas būtų įvairus.
Stakėnų šeimos mitybą įtakoja ir sezonas.
„Dabar labai laukiame šviežių uogų, daržovių – visko, ką galėsime nusiskinti patys. Namuose auginame prieskonius, kartais vyšninius pomidorus, kai ko užsiauginame ir pas tėvus bei senelius“, – sako Ž.Stakėno žmona.
Pasak jos, subalansuotas maistas yra geros savijautos pagrindas – visų naudingų medžiagų gauname paragavę visko po truputį. „Bandymas save riboti, nevalgyti kažkokio maisto gali nulemti persivalgymą. Todėl kraštutinės dietos nieko gero neduoda. Pakanka laikytos sveikos mitybos piramidės“, – sako Dovilė.
Moters teigimu, pavasariop organizmas yra pasiilgęs saulės, gryno oro gamtoje. Nors vaikai serga retai, kartais juos užklumpa koks nors negalavimas, kurį dažniausiai įveikia natūraliais vitaminais – šviežiomis sultimis, įvairiais iš daržovių ir vaisių plakamais kokteiliais.