Ar linų sėmenys arba kitos dabar madingos sėklos – ispaninių šalavijų, juodgrūdžių ir panašiai – gali padėti išvengti vėžio ar kitų ligų?
Atsako onkohematologinius ligonius mitybos klausimais konsultuojanti gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė:
„Sėklos yra skaidulų, gerųjų riebalų, baltymų, vitaminų, mineralų, antioksidantų šaltinis. Linų sėmenyse yra daug omega-3 riebalų rūgščių, skaidulų ir lignanų. Žinoma, kad omega-3 riebalų rūgštys turi teigiamos įtakos širdžiai ir kraujagyslėms.
Skaidulos reguliuoja virškinimą, mažina blogojo cholesterolio koncentraciją kraujyje, palaiko normalią gliukozės koncentraciją kraujyje, reguliuoja svorį, o lignanai, kaip aktyvūs antioksidantai, slopina uždegiminius procesus, suriša laisvuosius radikalus. Taip pat yra duomenų, jog pasižymi antikancerogeniniu poveikiu ir mažina tikimybę susirgti krūties vėžiu.
Tačiau kol kas nėra tokių mokslinių įrodymų, kad vienas ar kitas produktas padėtų išvengti vėžio, nes yra žinoma, kad vėžys – liga, kurią nulemia daugybė veiksnių. Ji priklauso ne tik nuo suvartojamo maisto, bet ir nuo paveldimumo, žalingų įpročių, aplinkos, ligų, fizinio aktyvumo, streso.“