Gydytojos dietologės dr. Rūtos Petereit teigimu, lietuviai vartoja per daug sočiųjų riebalų ir per mažai daržovių, vaisių, kuriuose yra vitaminų.
Balta ar raudona mėsa?
„Žmonėms, besibaiminantiems širdies ir kraujagyslių ligų, nevertėtų atsisakyti mėsos, – teigė R. Petereit. – Raudonoji mėsa nėra tokia vertinga kaip paukštiena, kurioje gausu kokybiškų baltymų, B grupės vitaminų ir kai kurių mineralų, taip pat, joje itin mažai sočiųjų riebalų. Žinoma, valgant vištieną, prieš ją gaminant, reikėtų pašalinti odelę ir matomus riebaliukus. Taip pat verta atminti, kad riebaluose kepta, džiūvėsėliuose apvoliota ir gruzdinta mėsa su sveika mityba neturi nieko bendro – paukštieną geriausia virti, troškinti garuose ar kepti ant laužo.“
Vištienoje gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje, miokardo infarkto ir išeminės širdies ligos bei insulto riziką. Norintiems pagerinti širdies ir kraujagyslių veiklą, patariama rinktis vištienos krūtinėlę, kurioje beveik nėra riebalų, o baltymų aptinkama daugiau nei kitose paukščio dalyse. Nors esant galimybėms geriau rinktis šviežią mėsą, dietologė teigia, kad naudingieji baltymai niekur nedings ir iš šaldytos mėsos.
Gydytojos teigimu, gerinant širdies veiklą, svarbiausia gauti pakankamai baltymų – jie turi sudaryti 15 proc. visų dienos kalorijų. Kalbant apie paukštieną, vyrui per dieną patartina suvalgyti apie 120-150 g, moteriai – 90-100 g, o vaikui – 70-80 g mėsos.
Per savaitę mėsą patartina valgyti 3-4 kartus. Nors paukštiena širdies veiklai naudinga, ji neturėtų tapti pagrindiniu ir vieninteliu produktu mityboje – į racioną reikėtų įtraukti ir kitų organizmui naudingų maisto produktų iš visų grupių.
Svarbūs ir kiti produktai
Širdžiai naudinga ir labai svarbu vartoti angliavandenius, ypač neskaldytų grūdų duoną ir košes, pupeles bei ankštines daržoves, taip pat – per dieną ne mažiau 400 g šviežių daržovių ir vaisių.
Dietologė atkreipė dėmesį, kad besirūpinantiems sveika mityba ir širdies būkle, reikėtų nepamiršti ir žuvies, ypač omega-3 turinčios lašišos, silkės, skumbrės ar tuno, linų sėmenų aliejaus bei riešutų.
Blogybė – viršyti druskos kiekį
R. Petereit teigė, kad lietuviai linkę suvartoti per daug druskos – 5 g leistiną dienos normą žmonės neretai viršija 2-3 kartus ar net daugiau. Natris skatina skysčių susilaikymą, gali padidinti kraujo spaudimą bei neabejotinai prisideda prie širdies ligų rizikos padidėjimo, tad suvartojamą druskos kiekį reikėtų smarkiai sumažinti.
Vietoje jos patiekalų skonį pagardinti galima kitais natūraliais prieskoniais ar namų gamybos padažais, taip pat – vengti papildomai sūdyti jau pagamintą maistą, prieš tai jo net neparagavus.
Reikėtų rečiau ir mažesniais kiekiais vartoti maisto produktus, kuriuose yra daug druskos (rūkytus, sūdytus, konservuotus), o išsirinkus produktą, pasižiūrėti jo sudėtį, nurodytą ant pakuotės ir įvertinti druskos kiekį.
Jeigu kyla abejonių dėl mitybos, galima pasikonsultuoti su gydytoju dietologu, kuris padės sureguliuoti maisto kiekį bei parinkti tinkamus maisto produktus.