Lietuviški pagal šimtametes tradicijas gaminami produktai ir patiekalai visuomet bus paklausiausi per šventes – ir ne tik per jas. Tačiau atsiveriant naujoms galimybėms atsiranda progų paragauti ko nors naujo.
„Norfos“ prekybos tinklas Velykoms yra paruošęs tokį produktų ar paruoštų patiekalų asortimentą, kad bus patenkinti ne tik tradicijų gerbėjai, bet ir išrankiausi gurmanai.
Čia užsukusios liks patenkintos tiek šeimininkės, norinčios pačios paruošti vaišes Velykų stalui, tiek neturintys laiko ilgam užsidaryti virtuvėje ir pasikliaujantys profesionalų skoniu ar šventes norintys atšvęsti gamtoje.
Senovėje per visas didžiąsias šventes ant stalo buvo būtinas patiekalas iš kiaulienos. Šeimininkės kepdavo atskiras kiaulės dalis duoninėje tešloje, išmoningai paruošdavo kiaulės galvą, o ypač dideliu delikatesu buvo laikoma knyslė.
Nuo šių tradicijų labai nenutolo ir šiuolaikiniai lietuviai – pasak „Norfos“ vyriausiojo mėsininko Dainiaus Bartošiaus, tradiciškai Velykoms perkami ir kepami dideli, nuo kilogramo iki kelių kilogramų svorio kepsniai. Jie ruošiami iš sprandinės, šoninės, nugarinės ar kumpio. „Kepami ir gurmaniški veršienos ar ėrienos gabalai“, – pridūrė mėsininkas.
„Norfos“ pirkėjai jau puikiai žino, kad kiauliena šiame tinkle – tik pati šviežiausia, o jos pasirinkimas – didžiulis: nuo kojų, ausų, galvų iki sprandinės, išpjovų ir kitų brangių dalių. Tad galima virti šaltieną, ruošti vyniotinius ar kitus švenčių stalo vertus patiekalus.
Nenorintys ar neturintys laiko užsukti į virtuvę taip pat neliks be vaišių – profesionalai yra paruošę tokių gaminių, kurie papuoš bet kokių vaišių stalą, o skoniu primins naminius.
„Velykinis stalas neįsivaizduojamas be mėsos vyniotinių, o jų pasirinkimas „Norfose“ – didžiulis: nuo tradicinių, pagamintų iš kalakutienos, vištienos, kiaulienos, iki pagardintų egzotiškais vaisiais ar prieskoniais. Pagamintų iš grynos mėsos ar subproduktų, virtų, keptų ar rūkytų – pasirinkimas išties platus“, – pasakojo bendrovės „Rivona“ vadybininkė Nadežda Perminienė.
Mėsos perdirbimo įmonės „Rivona“ technologė Daiva Vaišvilienė pristatė savo ceche paruoštas šio sezono naujienas: mėgstantiems švelnų skonį, bet norintiems ko nors išskirtinio turėtų patikti virtas kalakutienos vyniotinis su spanguolėmis ir obuoliais. Norintys ko nors gurmaniško turėtų paragauti virto kiaulienos sprandinės vyniotinio su figomis ir spanguolėmis.
Virtas kaimiškas vištienos vyniotinis gaminamas iš vištų šlaunelių mėsos, apvilktas medžiaginiu apvalkalu ir truputį parūkytas natūraliu buko dūmu.
Nors žiema baigėsi, ant Velykų stalo dažnas deda ir lašinių – nuo seno jie buvo gerovės, turtingo gyvenimo simbolis. „Norfos“ parduotuvėse jų išsirinks kiekvienas pagal savo skonį – sūdytų, karštai ar šaltai rūkytų, kvepiančių tikru dūmu ir atrodančių taip, tarsi būtų nukabinti iš senelio rūkyklos kaime.
O gal norite paragauti Iberijos kiaulių lašinių? Nėra nieko paprasčiau – užsukite į „Norfą“ ir nustebinkite savo svečius dar neragautu delikatesu.
Tiek ant švenčių stalo, tiek vaišėms gamtoje ar lauktuvėms tiks ir vytinti, rūkyti, sūdyti mėsos gaminiai – išpjovos, nugarinės, kumpiai, dešros, dešrelės ir kiti – paruošti tiek tradiciškai, primenantys naminius gaminius, tiek ir naudojant ne tokius tradicinius prieskonius.
Kiti gaminiai – rūkyti vištų kumpeliai, filė, sparneliai, blauzdelės – tinka tiek užkandžiui, tiek mišrainėms, sumuštiniams, kitiems patiekalams ruošti. „Asortimentas didelis ir vis plečiamas, kad kiekvienas rastų pagal savo skonį“, – patikino N.Perminienė.
Ji pastebėjo, kad važiuojant į svečius dabar madinga ne saldainių dėžutę įteikti dovanų, o dešrų, dešrelių ar kitos mėsos rinkinį. Tai populiaru, nes paprasta ir visuomet skanu.
Kaip visada, pirkėjų krepšeliuose tvirtai įsitvirtinę „Rivonos“ ceche ruošiami gaminiai iš kaimiškos mėsos gaminių linijos. „Tai tikru kaimišku dūmu kvepiantys gaminiai, ruošiami su tradiciniais lietuviams įprastais prieskoniais – pipirais, česnakais, laurų lapais. Populiariausi yra šaltai rūkyti kumpiai ir nugarinė, šoninė, lašiniai“, – vardijo D.Vaišvilienė.
Pasak jos, populiarėja ir natūraliai sūdytų gaminių linija – kumpis, šoninė, lašiniai. Plečiama ir vytintų gaminių linija – pirkėjai jau įvertino itališko skonio kiaulienos kumpį, sprandinę, išpjovą.
Viena naujienų, kurią verta išbandyti, – vytinta kiaulienos kumpinė dešra. Pasak technologės, tai ispaniško tipo, Viduržemio jūros aromato dešra natūralioje kiaulių žarnoje.
Tradicinio skonio mėgėjus turėtų maloniai nustebinti kaimiško stiliaus į medžiaginį apvalkalą įvilktas šaltai rūkytas kiaulienos kumpelis, kvepiantis natūraliais prieskoniais ir švelniu dūmo aromatu.
Visuomet populiarus ir mėgstamas 6 kilogramus sveriantis šaltai rūkytas kiaulės kumpis su koja, kasmet prieš šventes pasirodantis „Norfos“ parduotuvėse.
„Šis kumpis gaminamas pagal senovinį receptą, o jo gamybos procesas užtrunka iki pusės metų, todėl pasiūlome tik prieš šventes“, – atskleidė mėsos technologė.
Puikaus skonio gaminys supakuotas patogioje popierinėje dėžutėje, todėl itin tinka lauktuvėms ar dovanoms.
Jeigu neturite laiko ar nepasitikite savo jėgomis ruošdami karštąjį patiekalą, jus taip pat išgelbės „Norfa“.
Pirkėjai jau pamėgo vartoti paruoštus lėtai virtus gaminius, kurių receptūras sukūrė virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas. „Rivonos“ cechas siūlo net kelis skirtingus gaminius – antį, viščiuką, kalakuto šlaunelę, kiaulienos šonkaulius, karką.
„Per Velykų šventes populiariausia lėtai virta antis ir kalakuto šlaunelė. Visus šiuos gaminius patogu naudoti – reikia tik pašildyti. Juos patogu ir į svečius nusinešti, viskas supakuota gražioje popierinėje dėžutėje“, – pasakojo D.Vaišvilienė.
O jeigu norėsite išsikepti mėsos orkaitėje ar grilyje patys, nuo profesionalų paruoštų kepti marinuotų gaminių gali net akys apraibti.
Šventėms itin tiks kalakuto šlaunelė obuolių kario marinate ar anties šlaunelė spanguolių marinate – tereikės išsikepti orkaitėje ir patiekti su mėgstamu garnyru.
Naujienų paruošė ir „Norfos“ mėsininkai – jie siūlo išbandyti gabalais pjaustytą kiaulienos sprandinę kiniškame marinate. Naujiena – ir medaus bei garstyčių marinate marinuota kiaulienos šoninė, ir kiaulienos kumpis, kiek egzotiškesnio skonio tailandietiškame marinate marinuota kiaulienos sprandinė.
„Mėgstantys tradicinį skonį galės rinktis pipirų ir česnakų marinate marinuotą kiaulienos nugarinę su šonkauliu. Taip pat prekiausime marinuota mente amerikietiškame marinate, pipirų marinate marinuosime šonkaulius ir nugarinę su kaulu. Sprandinę su kaulu marinuosime česnakiniame marinate“, – vardijo D.Bartošius.
Balandžio pradžioje pirkėjams bus pasiūlyta dar viena rūšis šviežių dešrelių, kurios bus gardinamos tradiciniu prieskonių deriniu – česnakais ir pipirais. Tad jei Velykoms ruošitės į gamtą, jos puikiai tiks.
Mėgstantys grilyje ar orkaitėje keptą paukštieną taip pat ras iš ko išsirinkti – parduotuvėse yra skirtingų paukštienos dalių pačiuose įvairiausiuose marinatuose.
„Visuomet populiarūs tradiciniai česnakiniai ar uogų, vaisių – spanguolių, bruknių, apelsinų – marinatai. Tačiau norintys padegustuoti ar ieškantys išraiškingesnio, įdomesnio skonio turės iš ko išsirinkti“, – patikino N.Perminienė.
Vienas pasiūlymų – vištiena mangų ir aitriųjų paprikų marinate – pikantiška, bet ne per daug aštri. Azijietiškų skonių gerbėjams – kiniškai marinuota vištiena su sojų padažu.
Ir, žinoma, šventėms, kaip ir kasmet, galima įsigyti marinuotų ančių, kalakutų, broilerių.
Dar vienas gurmaniškas pasiūlymas, kuriuo didžiuojasi „Norfa“, – sausai brandintos jautienos kepsniai.
Ypatingu skoniu pasižymintys, tačiau įmantraus paruošimo ir patiekimo nereikalaujantys kepsniai jau užkariavo daugelio gurmanų širdis. Ypač jie populiarūs prieš šventes.
„Sausai brandintos jautienos kepsniai išperkami prieš visas didesnes ar mažesnes šventes. Stengiamės maksimaliai užpildyti mūsų brandinimo spintas, kad patenkintume kuo didesnius pirkėjų poreikius, bet gali būti, kad pritrūksime šių kepsnių, nes šio produkto brendimo negalima nei pagreitinti, nei brandinimo spintos padidinti. Mūsų tikslas – parduoti tinkamai subrandintą, aukštos kokybės jautieną“, – patikino D.Bartošius.
Tad jei norite pasigardžiuoti išties gera mėsa, turite nesnausti.
Velykų stalas neįsivaizduojamas be mišrainių ir salotų, o jų „Rivonos“ meistrai siūlo išties daug.
„Naujiena – margosios salotos su kelių spalvų pupelėmis, marinuotais agurkais – gaivios, traškios ir margos lyg margutis“, – pristatė technologė Ieva Bagackienė.
Taip pat ji siūlo išbandyti spalvingas salotas su silke ir keptomis daržovėmis – paprikomis, pomidorais, pievagrybiais. Tai labai skanios ir gražiai ant stalo atrodančios salotos.
O tuno gerbėjai turėtų nepraeiti pro sluoksniuotą tuno mišrainę su bulvėmis, morkomis, kiaušiniais ir ikrais – ji ne tik labai gardi, bet ir traukianti akį, tad tikrai papuoš Velykų ar kitų švenčių stalą.
„Kurdami naujas salotas norėjome kuo daugiau spalvų, kad būtų ne tik skanu, bet ir gražu bei puošnu“, – šyptelėjo I.Bagackienė.
Sujudimas prieš šventes juntamas ir žuvies skyriuje. „Ne toks, kaip prieš Kūčias, tačiau pagal tai, kad žuvies dabar nuperkama daugiau nei įprastai, jaučiame, kad dabar pasninko metas“, – pastebėjo bendrovės „Rivona“ vadybininkas Darius Vilimas.
Populiariausia prieš šventes – silkė. Pirkėjai mėgsta tiek neišdarinėtą šią žuvį, tiek filė.
Iš šviežios žuvies „Norfos“ vitrinose puikuojasi lašišos, upėtakiai, dorados, vilkešeriai, skumbrės, lydekos, karpiai, kitos žuvys. Prieš pat šventes turėtų atsirasti ir lietuviškuose ūkiuose užaugintų eršketų, tad norint pasigardžiuoti išties karališkais pietumis verta jų pasidairyti.
Kaip visuomet, populiarios ir rūkytos žuvys, kurios mėgstamos ir kaip užkandis, ir kaip mišrainių ar salotų ingredientas – tai karštai ir šaltai rūkytos skumbrės, lydekos, ešeriai, kitos žuvys.
Per šventes nebus užmiršti ir smaližiai – „Norfos“ parduotuvėse jie ras tiek jau pamėgtų tortų, pyragų ar kitų kepinių, tiek galės išbandyti naujienas.
Naujo torto „Fantastika“ skonis tiksliai atitinka jo paragavusiųjų emocijas: tai tortas su varške, maskarpone, riešutais ir karamele, kurio trapus pagrindas pagamintas iš šokoladinių sausainių. „Kas jo paragavo, tiems jis labai patiko“, – neslėpė „Rivonos“ kepyklos padalinio vadovas Algis Pocius.
Kėdainiuose įsikūrę konditerininkai paruošė ir dar porą pavasariškai gaivių tortų – tai raudonųjų apelsinų skonio tortas trapiu pagrindu ir storu gaivaus įdaro sluoksniu, taip pat tortas „Pavasario skonis“ – jis pasižymi žaliųjų vaisių skoniu.
Per Velykas ir ne tik per jas mėgstami varškės pyragai, tad „Norfose“ kelią į pirkėjų širdis jau skinasi kita naujiena – varškės pyragas su karamele.
Kaip visuomet, populiarūs ir pirkėjų pamėgti kiti skanėstai – tortai „Snikeriukas“, „Rafaelo“, maskarponės tortas, plokštainis „Advokatas“. Nemari klasika – ir „Kuršėnų“ vyniotinis.
Visus juos populiarumu sparčiai vejasi kanelės, kurių technologija neseniai buvo patobulinta. Dabar tai vienas mėgstamiausių kepinių, kurio „Norfose“ nuperkama tiek, kad „Rivonos“ konditerininkai kartais vos spėja suktis tenkindami jų poreikį.
Koks švenčių stalas be duonos? „Norfa“ taip pat turi išskirtinių duonos gaminių, kurių nėra niekur kitur. „Rivonos“ ceche Kėdainiuose kepamą aukščiausios kokybės „Duončiaus“ duoną pirkėjai jau įvertino ir už kokybę, ir gerą skonį.
„Plikytai“ ir „Tradicinei“ duonai nepakartojamo skonio suteikia brandinimo procesas – šios duonos gamyba, pasak A.Pociaus, trunka net dvi paras.
„Viską darome patys nuo pat raugo paruošimo. Tiek vienai, tiek kitai duonai kepti naudojame tik natūralius produktus – jokių priedų“, – patikino kepyklos padalinio vadovas.
Pirkėjai jau pamėgo ir tos pačios linijos sumuštinių duoną, kuriai ypatingo skonio suteikia alyvuogių aliejus – tad tai ne tik gardi, bet ir naudinga duona.
Neseniai kėdainiškiai pasiūlė ir naują „Duončiaus“ batoną – jo skonis primena pyragą, tad patenkins net išrankiausiųjų skonį ir tiks norint pasilepinti tiek per šventes, tiek kasdien.