Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šilauogės patenka į populiariausių uogų trejetuką.
„Šviežių uogų parduotuvėse turime ištisus metus, todėl saldžiomis, šviežiomis, sunokusiomis šilauogėmis mūsų pirkėjai lepinasi nepriklausomai nuo sezono. Be šilauogių itin populiarios yra braškės bei avietės. Pirkėjai mėgsta ir egzotiškesnius vaisius ir uogas: pradedant kiviais ir baigiant papajomis“, – sako V. Budrienė.
Kiek šilauogių reikėtų suvalgyti per dieną?
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad nors įprastai šilauogės auginamos Šiaurės pusrutulio vidutinėse ir arktinėse platumose bei tropikuose, lietuviai šias uogas augina ir patys. Tačiau dėl mūsų klimato sąlygų šilauogių derlių raškyti galime tik vasarai persiritus į antrąją pusę.
Šilauogės – ne tik gardžios, bet ir organizmui visapusiškai naudingos. Šios uogos padeda aprūpinti organizmą būtinais natūraliais vitaminais ir vertingomis maistinėmis medžiagomis.
„Augdamos rūgščioje terpėje, šilauogės įgauna tų pačių naudingųjų savybių, kuriomis pasižymi lietuvių itin vertinamos spanguolės bei bruknės. Šilauogėse gausu flavonoidų ir fenolinių rūgščių junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis ir laisvuosius radikalus neutralizuojančiomis savybėmis. Šiose uogose yra ir odos grožiui bei skaistumui itin svarbaus vitamino C, kitų mineralinių medžiagų“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Visgi, kad ir kokios sveikos šios uogos – šilauogėmis reikėtų mėgautis su saiku. Geriausia – per dieną suvalgyti iki puodelio šių uogų.
Virtuvėje panaudosite universaliai: ir pikantiškiems, ir saldiems patiekalams
Tai, kad šilauogės yra puikus ingredientas desertams gardinti, tikriausiai, nieko nenustebins. Pasak J. Sabaitienės, jas galima naudoti gaminant ledus, gardinti pavlovą, keksiukus. Tačiau šilauoges galima naudoti ir kituose kulinariniuose eksperimentuose.
„Natūralus jogurtas, pagardintas jomis ir sėklomis, bus labai gardus, tačiau visai nenuodėmingas pasirinkimas pusryčiams.
Šilauoges galima derinti net prie kepsnių. Dubenyje sumaišę per pusę perpjautas uogas, smulkiai supjaustytą svogūną, petražoles ir šlakelį acto, pasiruošite prie skirtingų mėsos patiekalų puikiai derantį pagardą. Iš šilauogių galima pasigaminti čatnį, jis puikiai derės su sūriu ar šviežios duonos rieke. Beje, šios uogos netikėtų poskonių suteiks ir pavasariškoms gaivioms salotoms“, – pataria J. Sabaitienė.
Vištienos ir šilauogių salotos
Reikės:
- 500 g šviežios viščiukų broilerių filė
- 100 g mažųjų špinatų
- kelių saujų šilauogių
- 1 raudonojo svogūno
- 100 g ožkų sūrio
- 1 v. š. medaus
- 2 a. š. garstyčių
- 20 ml alyvuogių aliejaus
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio pipirų
Kaip gaminti
Vištienos filė apibarstykite druska bei pipirais ir iškepkite orkaitėje.
Į didelį dubenį sudėkite špinatus, plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir šilauoges. Atskirame dubenėlyje sumaišykite medų, garstyčias ir alyvuogių aliejų. Galiausiai vištieną susmulkinkite nedideliais gabalėliais, sudėkite į dubenį ant žalumynų.
Viską apliekite medaus ir garstyčių padažu, pagardinkite ožkų sūriu ir skanaukite!