Šiais metais kvartalo gimtadienio tema – obuoliai, populiarus ir visuose kraštuose mėgstamas vaisius. Rugsėjį ir visą spalį daugelis kvartalo gyventojų lankytojus kvies į obuolių fiestą.
Nuo praėjusio savaitgalio kvartalo languose – improvizuotoje gatvės galerijoje – pradėjo veikti jungtinė stiklo menininkų paroda „Ieškok obuolio“.
Stiklo meno vitrinomis parodoje tapo net 29 į gatvę išeinantys langai. Juose galima pamatyti menininkų Remigijaus Kriuko, Indrės Stulgaitės, Eglės Butkutės, Lauros ir Pauliaus Rainių, Audronės Andriulevičienės, Valdos Verikaitės, Irinos Peleckienės, Dovilės Lukoševičiūtės, Eglės Rakauskaitės, Rūtos Lipaitės, Žydrūno Mirinavičiaus ir Vilniaus dailės akademijos Vitražo katedros studentų kūrinius.
Restoranai svečiams siūlys atnaujintus meniu, kuriuose būtinai atsiras ir patiekalų su obuoliais.
„Stiklių“ taverna lankytojus pasitiks ne tik su vienu populiariausių savo patiekalų – atnaujintu elnienos kepsniu, dabar patiektu su keptais obuoliais ar obuolių padažu, bet ir obuolių desertu – prancūziška tarta. Žinoma, „Stikliai“ vaišins ir obuoliais bei restorano bendraturčio Romo Zakarevičiaus rankomis gaminta obuoliene.
Naminiai obuoliai, kaip ir daugelis kitų rudens gėrybių – moliūgai, cukinijos, prieskoninės žolelės ar uogos, keliaujantys ant „Stiklių“ virtuvės šefo stalo, užauginti „Stiklių“ bendraturčių Aleksandro ir Anos Cupijų bei R.Zakarevičiaus sodyboje Dubingiuose. Čia ne tik klesti gėlynai, bet ir veša kruopščiai prižiūrimi daržai, puikuojasi derliaus gausūs šiltnamiai. Sodybą jau kelerius metus aplanko ir Gurmanų gildijos nariai.
Naminė Romo Zakarevičiaus obuolienė
Reikės:
- 1 kg alyvinių obuolių
- 400 g cukraus
- 50 g vandens
- pagal skonį – vanilės, imbiero
Kaip gaminti
Paruošiame sirupą, sumaišydami karštą vandenį su cukrumi, užpilame ant supjaustytų obuolių. Paliekame pastovėti 12 valandų.
Nupilame išsiskyrusias obuolių sultis ir sirupą, užverdame ir vėl užpilame ant tų pačių obuolių. Paliekame pastovėti dar 12 valandų.
Trečią dieną obuolius su sirupu statome ant viryklės, užverdame ir iškart nukeliame nuo kaitvietės. Po kelių valandų, obuolienei visiškai atvėsus, paverdame dar 10 minučių.
Jei pageidaujate tirštesnės konsistencijos obuolienės, galite įdėti 5 gramus pektino ir dar pavirti apie 5 minutes.
Pektiną reikėtų maišyti su cukrumi, kad nesigumuliuotų.