Šefas įvardijo pagrindinę taisyklę, kuri svarbi ruošiant maistą grilyje

Džiuginant saulėtiems orams norisi vis daugiau laiko praleisti gryname ore ir gaminti maistą gamtoje.  Kad idėjų grilio patiekalams nepritrūktų, „Rimi“ pristatė antrąja laidos „Grilink viską, net muziką!“ seriją, kurioje vedėjas Vidas Bareikis su atlikėju bei aktoriumi Dominyku Vaitiekūnu nėrė į tikrą eksperimentą. 

D.Vaitiekūną ir V.Bareikį labiausiai nustebino grilyje kepti vaisiai, traškios bei gardžios keptos daržovės ir šefo meistriškumas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
D.Vaitiekūną ir V.Bareikį labiausiai nustebino grilyje kepti vaisiai, traškios bei gardžios keptos daržovės ir šefo meistriškumas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
D.Vaitiekūną ir V.Bareikį labiausiai nustebino grilyje kepti vaisiai, traškios bei gardžios keptos daržovės ir šefo meistriškumas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
D.Vaitiekūną ir V.Bareikį labiausiai nustebino grilyje kepti vaisiai, traškios bei gardžios keptos daržovės ir šefo meistriškumas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
D.Vaitiekūną ir V.Bareikį labiausiai nustebino grilyje kepti vaisiai, traškios bei gardžios keptos daržovės ir šefo meistriškumas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
D.Vaitiekūną ir V.Bareikį labiausiai nustebino grilyje kepti vaisiai, traškios bei gardžios keptos daržovės ir šefo meistriškumas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
D.Vaitiekūną ir V.Bareikį labiausiai nustebino grilyje kepti vaisiai, traškios bei gardžios keptos daržovės ir šefo meistriškumas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
D.Vaitiekūną ir V.Bareikį labiausiai nustebino grilyje kepti vaisiai, traškios bei gardžios keptos daržovės ir šefo meistriškumas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
D.Vaitiekūną ir V.Bareikį labiausiai nustebino grilyje kepti vaisiai, traškios bei gardžios keptos daržovės ir šefo meistriškumas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
D.Vaitiekūną ir V.Bareikį labiausiai nustebino grilyje kepti vaisiai, traškios bei gardžios keptos daržovės ir šefo meistriškumas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-06-13 14:06

Geros nuotaikos laidoje nestigo – ją lydėjo ir rimti, ir smagūs pašnekovų pokalbiai apie maistą bei vasarą, o taip pat – šefo sukurti kulinariniai šedevrai bei naudingi patarimai, kurie pravers kepant grilyje.

Vasaros planuose – laikas kūrybai

Laidos metu V.Bareikis ir D.Vaitiekūnas kalbėjosi apie kūrybą ir vasaros planus, o Dominykas juokavo, kad muzika jo gyvenime yra ne ką mažiau svarbi nei maistas, oras, meilė ar miegas. Taip pat atlikėjas atskleidė, kad šiuo metu įrašinėja naują albumą „Šimtas aš“, kuriame kalbės apie skirtingas savo asmenybės puses. Vasarą jis planuoja skirti daugiau laiko ir kitų kūrybinių idėjų įgyvendinimui. 

„Darau tyrimą su kurčiųjų bendruomene, kaip kurtieji girdi muziką. Su kompozitoriumi Jokūbu Tulaba kuriame muzikinę programą „Mes taip nesitarėm“, kurioje tiek girdintieji, tiek negirdintieji turės galimybę tą muziką išgirsti“, – kūrybos planais dalijosi atlikėjas. 

Laidos metu Dominykas papasakojo, kad daug laiko praleidžia ir su mylimu augintiniu Niku. Karantino metu atlikėjo socialiniuose tinkluose buvo galima pamatyti ir juokingų judviejų gyvenimą iliustruojančių komiksų. 

„Man visada atrodo, kad kai šuo į mane pažiūri – jis man kažką pasako, o kartais ir pasmerkia žvilgsniu. Jo žvilgsnis dažnai atrodo kaip skeptiško, viską kritikuojančio paniurėlio, kuriam viskas blogai. Kažkuria prasme šuo atspindi ir mane, nes aš turiu tokį veidą, tik jo viešai nerodau. Tiesa, tie, kurie mane pažįsta, žino, kad kartais esu tas vakarėlių gadintojas“, – juokavo D.Vaitiekūnas.

Gaminant svarbiausia – eksperimentuoti 

Laidos metu pašnekovai pripažino, jog gaminant maistą, kaip ir muzikuojant, labai svarbu sužadinti savo kūrybines ambicijas, o eksperimentuojant grilyje galima išsikepti praktiškai viską. Svečius labiausiai nustebino grilyje kepti vaisiai, traškios bei gardžios keptos daržovės ir šefo meistriškumas. 

Anot „Rimi“ šefo Vido Nadzeikos, griežtų kepimo grilyje taisyklių nėra, o patirtis ateina su laiku ir praktika. Todėl pradedantiems grilio entuziastams šefas duoda paprastą patarimą: „Bandykite ir kuo daugiau eksperimentuokite. Kepkite grilyje kuo dažniau, nes kartu su praktika ateis ir patirtis, lavės skonis. Kai kepate maistą grilyje, svarbiausia taisyklė – kad būtų užtektinai kaitros, bet nebūtų atviros ugnies.“

Grilyje keptos daržovės – visiems tinkantis pasirinkimas

Kepant daržoves grilyje šefas pataria neužgožti natūralaus jų  skonio – lengvai aptepti daržoves alyvuogių aliejumi ar norimais padažais, pagal skonį pagardinti prieskoniais. Keptos daržovės yra ne tik puikus garnyras, bet ir atskiras patiekalas, tinkantis tiek vegetarams, tiek valgantiems mėsą. 

„Ant žarijų kepant baklažanus, cukinijas, paprikas, pievagrybius, svogūnus ar kukurūzų burbuoles rekomenduoju supjaustyti jas stambiais gabalais. Iš anksto marinuoti daržovių nebūtina, galite tai padaryti tiesiog kepimo metu, vartydami daržoves ir šlakstydami jas marinatu, o rezultatas jus tikrai nustebins – daržovės bus puikaus skonio ir aromato“, – patarimais dalijasi šefas.

Tiems, kurie neįsivaizduoja grilio be mėsos, šefas rekomenduoja prie daržovių išsikepti ir gardžios vištienos. „Supjaustykite vištienos krūtinėlę kubeliais ir pasigaminkite marinatą iš aliejaus, citrinų sulčių, citrininių pipirų, šaltalankių ir apelsinų prieskonių mišinio su druska. Pasimarinavusi vištiena bus sultinga ir aromatinga“, – pasakoja mėsos technologas V.Nadzeika.

Šefas V.Nadzeika dalijasi patiekalų receptais.

Daržovių šašlykas 

Gaminimo laikas: 30 min.

Patiekalui reikės:

  • 1 cukinijos
  • 1 baklažano
  • 200 g pievagrybių kepti
  • 1 didelio raudonojo svogūno
  • 350 g paprikų kepti
  • 4 kukurūzų kepti
  • druskos, pipirų pagal skonį
  • 4–6 šaukštų aliejaus
  • 100 g pesto padažo
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 šaukšto citrinos sulčių 

Graikiškam padažui reikės:

  • 6 šaukštų aliejaus
  • 3 šaukštų raudonojo vyno acto
  • 1 skiltelės česnako
  • ½ šaukštelio raudonėlio
  • ½ šaukštelio garstyčių „Dijon“
  • druskos, pipirų pagal skonį 

Gaminimo eiga

Cukiniją, baklažaną, kukurūzus supjaustykite storais griežinėliais.

Paprikas perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes, supjaustykite stambiais gabalais.

Svogūną nulupkite ir supjaustykite į 4 dalis.

Pievagrybius ir pjaustytas daržoves suverkite ant iešmų, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir dėkite kepti ant vidutinės griliaus kaitros. Kepkite apie 8 minutes pavartydami, kol daržovės taps minkštos.

Pasigaminkite graikišką padažą. Dubenyje sumaišykite išvardytus produktus.

Keptas daržoves patiekite su dzadzikio, pesto ar graikišku padažais.

Vaisių kebabai su žaliųjų citrinų padažu

Gaminimo laikas: 35 min. 

Patiekalui reikės:

  • 1 ananaso
  • 2 mangų
  • 2 bananų
  • 6 figų
  • 4 kriaušių

Padažui reikės:

  • 400 g graikiško jogurto
  • 150 g sūrio „Cream cheese“
  • 1 žaliosios citrinos
  • 2 šaukštų  medaus
  • 1–2 šaukštų kokosų drožlių
  • 1 šaukštelio kapotų mėtų

Gaminimo eiga

Medinius iešmelius palaikykite vandens vonelėje apie 10 minučių.

Vaisius supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, suverkite ant iešmelių, dėkite kepti ant vidutinės kaitros grilio.

Ananasus, mangus ir kriaušes kepkite iki 10 minučių. 

Bananus, figas kepkite apie 2 minutes.

Dubenyje sumaišykite graikišką jogurtą su sūriu, kokosų drožlėmis, žaliosios citrinos sultimis ir kapota mėta.

Vaisių kebabus patiekite su paruoštu padažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?