Pasaulį išmaišęs šefas grįžo į gimtąją Klaipėdą: stebina dar neragautais skoniais

Po septyniolikos keliavimo metų, aplankęs šešiasdešimt pasaulio šalių ir jų garsių šefų virtuvių, klaipėdietis Dainius Špakauskas neseniai savo gyvenimą perkėlė į uostamiestį.

„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (7)

Monika Montvilė, „Klaipėda, aš su tavim“

May 10, 2021, 10:47 PM, atnaujinta Dec 1, 2021, 6:11 PM

Pasak Dainiaus, įspūdingiausias jo karjeros pasiekimas buvo dirbti modernios gastronomijos krikštatėviui, vienam garsiausių pasaulio šefų – Marco Pierre White, kurio restoranas turėjo net tris „Michelin“ žvaigždes.

Taip pat klaipėdietis dirbo šefu „Four Season“ viešbutyje Katare, „Intercontinental“ Davose, „Nikki beach“ Maljorkoje, kuris vertinamas kaip vienas įspūdingiausių paplūdimio klubų pasaulyje, ir tai – tik keletas vietų, kur buvo galima sutikti Dainių.

„Esu grynakraujis klaipėdietis, užaugęs 2 km nuo Baltijos jūros pakrantės. Nors apkeliavau pasaulį ir pasisėmiau neįkainojamos patirties iš pasaulinio lygio šefų, visada žinojau, kad grįšiu į gimtąjį miestą. Užuot rūpinęsis užsienio gurmanų patiekalais, noriu suteikti klaipėdiečiams ir miesto svečiams galimybę atrasti tai, kas dar neragauta.

Pasaulis kupinas nuostabių skonių, kurie iki mūsų krašto neatkeliauja. Dažnai tam kliūtimi tampa arba specializuotų virtuvės meistrų trūkumas, arba restoranai įstrigę su vieno regiono ar šalies virtuve.

Mano sugebėjimai ir talentas maisto gaminime – be galo įvairiapusiški. Dėl to galiu nukelti žmones, tarkim, į tolimąją Aziją ar prie Šveicarijos Alpių, ir visa tai – vienoje lėkštėje, unikaliame gurmaniškame rinkinyje“, – savo grįžimo motyvą atskleidė Dainius.

Pabaigęs Klaipėdos Žemynos gimnaziją, vėliau Paslaugų ir verslo mokykloje kompiuterio telefakso specialybės mokęsis vaikinas devyniolikos metų išvyko į užsienį.

„Tuo metu tai buvo geriausias sprendimas norint tobulėti ir realizuoti save gyvenime, pildyti savo svajones. Aš tiesiog degiau noru keliauti, pamatyti ir patirti viską, kas tik įmanoma, norėjau žinių, laisvės pojūčio ir atrasti save.

Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, – atviravo Dainius.

Ilgametėje šefo karjeroje Dainiui pasitaikė ir neužmirštamų momentų.

„Pamenu, kai teko gaminti vištienos karį Tailando džiunglėse, vietinių kaimelyje. Visas procesas vyko be elektros, ant laužo ir prie žvakių šviesos. Taip pat teko su vietiniais Vietname gaminti sriubas „pho“, karį Indijoje, kepiau žuvį Laose prie ežero, kengūrienos mėsainius Australijoje, ragavau skaniausius „dim sum“ Hong Konge . „Bao buns“, mano manymu, geriausios Taivane, – šypsosi šefas. – Paskutinius 5 metus praleidau Šveicarijos Alpėse“.

Dainius nori, kad klaipėdiečiai turėtų savo mieste galimybę paragauti kažką įdomaus ir nepatirto.

Siekis pasidalinti savo kulinariniais atradimais Dainių privedė prie idėjos Klaipėdoje sukurti „Gurmaniško maisto ekspertus“. Po sėkmingo starto tiekiant maistą išsinešti šią vasarą duris žada atverti restoranas „Gurmanai“ Šimkaus gatvėje 14 name. Dėl pandemijos atidarymo data dar neskelbiama, bet drauge su verslo partneriu Dainius pažada Klaipėdai dar daugiau modernaus, bet autentiško skonio.

Įkvepiančios istorijos herojus ragina visus turinčius svajonių būti drąsiems, ryžtingai įgyvendinti savo siekius bei nebijoti naujų patirčių.

„Nesvarbu, ką kiti apie jus galvos, būkite visada ryžtingi ir pasikliaukite savo nuojauta. Net per atostogas būdamas Azijoje, Lotynų Amerikoje ar kur kitur, sugebėdavau pasidarbuoti vietiniame restoranėlyje, tiesiog pasidalinti savo žiniomis ir pasisemti naujų iš vietinių“, – pasakojo Dainius.

Pabaigai šefas pasidalino keliomis virtuvės gudrybėmis.

Blanširuodami žaliaspalves daržoves įberkite šiek tiek sodos - tada žalia spalva išliks ryški.

Norint be vargo nulupti lengvai virtą putpelės kiaušinį - užpilkite jį acto ir vandens mišiniu, palaikykite dvidešimt minučių, ir lukštas nusilups be vargo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.