This site uses cookies to ensure that we deliver you the best user experience. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more information please see our COOKIE POLICY.

Jautienos troškinys su daržovėmis: receptas, kuris niekada neatsibosta

Pranešimas spaudai

Ieva Swan pasidalijo receptu, kuris niekad neatsibosta: jautienos troškinys su daržovėmis. 
 Jautienos troškinys su daržovėmis.
 Dažnai patiekalais su savo sekėjais besidalinanti tinklaraštininkė pažymi, kad maisto raciono planavimas ne tik padeda sveikiau maitintis, bet ir leidžia sutaupyti.
 Dažnai patiekalais su savo sekėjais besidalinanti tinklaraštininkė pažymi, kad maisto raciono planavimas ne tik padeda sveikiau maitintis, bet ir leidžia sutaupyti.

Gyvenimo būdo tinklaraštininkei ir papuošalų kūrėjai Ievai Swan gaminti kasdien atrodo lyg laiko švaistymas. Jeigu žinoma moteris ir sukasi virtuvėje, maisto pasiruošia bent trims dienoms iš anksto, prekes užsako internetu, o jas atsiima net neužeidama į parduotuvę. 

Taip su vyru Artūru ne tik sutaupo daug laiko, bet ir sveikiau maitinasi – nėra pagundų išalkus užkandžiauti, apsiperkant parduotuvėje į krepšelį įsimesti skanėstų ar užsukti į šalia esantį restoraną. 

„Mums svarbu, ką dedame į burną, tad valgant mieste mūsų dažnai tikrai neišvysite“, –  patikina moteris. 

Nauja meilė atnešė ir naujus įpročius

Kardinalus pokytis Ievos mityboje įvyko prieš penkerius metus, kuomet susipažino su būsimu vyru, mitybos ir sporto specialistu Artūru Swan. Jis paaiškino, į ką atkreipti dėmesį renkantis maisto produktus ir gaminant pamėgtus patiekalus. 

„Kartu su Artūru mano gyvenime atsirado sveikesni receptai, maisto planavimas bei tam tikrų produktų, kurie neleido man jaustis puikiai, atsisakymas. Dabar labai džiaugiuosi, kad tuomet nesispyriojau ir kardinaliai pakeičiau gyvenimo būdą“, – prisipažįsta moteris.

Dažnai patiekalais su savo sekėjais besidalinanti tinklaraštininkė pažymi, kad maisto raciono planavimas ne tik padeda sveikiau maitintis, bet ir leidžia sutaupyti: „Kuomet išsivysto įprotis nuspėti, ką norėsite valgyti ateinančias dienas, galima išvengti ne tik nereikalingų kalorijų ar nesveiko maisto vartojimo, bet ir produktų bei finansų švaistymo. Nepamenu, kada paskutinį kartą būčiau kažką nesunaudoto ar sugedusio išmetusi į šiukšlių dėžę. Tai labai džiugina ir skatina dalytis gerąja praktika.“

Planavimas – nuobodus tik iš šalies

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad kelioms dienoms pagamintas maistas greitai atsibosta ar ilgiau stovėdamas šaldytuve lieka be skonio, Ieva tikina, jog viskas priklauso nuo patiekalų pasirinkimo ir meniu sudarymo. 

„Vieną savaitę mes valgome jautieną, kitą – žuvį, dar kitą – paukštieną. Prie jų deriname šviežias salotas ir skirtingus angliavandenius, kuriuos keičiant kasdien gaunasi kone vis kitas patiekalas. Tikrai nevartojame to paties maisto kasdien ir stengiamės žiūrėti į maisto gaminimą kūrybingai“, – pasakoja Ieva, per karantiną pradėjusi dar griežčiau planuoti savo pirkinius. 

„Prasidėjus karantinui džiaugėmės savo ilgamečiais maisto planavimo įgūdžiais. Kartą per savaitę užsisakydavome maisto produktų internetinėje parduotuvėje rimi.lt ir atvykdavome jų atsiimti – taip ne tik apsisaugodami nuo rizikos užsikrėsti koronavirusu parduotuvėje, bet ir išvengdami pagundų išslysti iš sveikos mitybos kelio, – džiaugėsi tinklaraštininkė, akcentuojanti sveiko požiūrio į mitybą svarbą. – Niekada nebuvau iš tų radikalių sveikuolių, neleidžiančių nusižengti savo sveikai mitybai – pasilepinu ir desertais, ir keptomis bulvėmis.

Vertinu sveiką požiūrį ir nemanau, kad žmonės turėtų save riboti per prievartą. Jeigu galite, rinkitės sveikesnes produktų alternatyvas, pasilengvinkite rutiną ir sutaupykite laiko planuodami patiekalus, bet tikrai nebauskite savęs visiškai uždrausdami sau pasidžiaugti gardžiomis akimirkomis, kurias suteikia skanus maistas.“

Pietums paruošti – vos keturios valandos savaitėje

Ieva maisto gaminimui skiria apie keturias valandas per savaitę. Dvi savaitės pradžioje ir dvi – viduryje: „Labai aiškaus grafiko nusistačiusi nesu, tad gaminu tada, kuomet tikrai reikia. Dažniausiai kartą gaminu savaitės pradžioje, o kitą – savaitės viduryje. Iš anksto paruošiu pietus ir kokius nors užkandžius. Lengvus pusryčius ir vakarienes dažniausiai gaminame kasdien, tad pasiliekame progą ir improvizacijai.“

Turinio kūrėja nesistengia visada gyventi tik pagal planą, tad įvairios išvykos ar susitikimai su draugais jos neišbalansuoja. 

„Man patinka improvizuoti visose gyvenime srityse – tiek gaminant maistą, tiek ieškant naujų stiliaus derinių. Taigi, valgome tai, ką turime pagaminto arba šviežio šaldytuve, kurdami naujus patiekalus, kad maisto nereikėtų išmesti. Įkvėpta kartais sukuriu šešių ar daugiau skirtingų ingredientų patiekalus. 

Mano mėgstamiausi – jautienos troškinys su daržovėmis, orkaitėje keptos vištienos blauzdelės ir kalakutienos kepsniai. Derinant skirtingus angliavandenius šie patiekalai mums neatsibosta jau keli metai“, –  džiaugėsi Ieva, sutikusi pasidalinti savo mėgstamiausio jautienos troškinio su daržovėmis receptu.

Ievos jautienos troškinio su daržovėmis receptas

Reikės:

  • 500 g malto jautienos kumpio
  • ½ saldžiosios paprikos
  • 6 vidutinio dydžio pievagrybių
  • 1 raudonojo svogūno
  • ½ poro
  • 10 g konservuotų Chalapos paprikų
  • 1 didelės saujos „Iceberg“ salotų 
  • 300 g pomidorų tyrės
  • maltų saldžiųjų paprikų
  • druskos, pipirų
  • raudonėlių, bazilikų

Kaip gaminti 

Pirmiausia keptuvėje pakepinkite smulkintą saldžiąją papriką, pievagrybius, raudonąjį svogūną, porą. Tuomet įdėkite Chalapos paprikų, supjaustytų salotų lapų.

Kai visos daržovės suminkštės, sudėkite maltą jautieną, supilkite pomidorų tyre, įberkite prieskonių. Viską gerai sumaišykite ir troškinkite 20-30 min.

Troškinį galite valgyti su ryžiais, bulvių koše ar kukurūzų traškučiais.