Šio prieskonio vartojimo banga neaplenkė ir Lietuvos. Kaip rašoma pranešime spaudai, ciberžolės pardavimai, prekybininkų duomenimis, per paskutinius metus stipriai šoko į viršų ir iškėlė šį prieskonį į populiariausiųjų trejetuką.
„Lietuviai tikrai seka pasaulines mitybos tendencijas, o ciberžolė šiuo metu išgyvena tikrą pakilimą. Vieni šį prieskonį renkasi dėl skonio, kiti dėl maistinių organizmui naudingų savybių. Nors susidomėjimas šiuo prieskonių Lietuvoje yra pakankamai naujas, vien per pirmąjį šių metų pusmetį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šio prieskonio nupirkta net 50 proc. daugiau“, – sako prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė B. Čaikauskaitė.
Prieskonius renkasi pagal metų laikus
Ciberžolės Rytų virtuvėje ir medicinoje yra naudojama jau daugiau kaip du tūkstančius metų. Šis prieskoninis augalas itin populiarus Indijoje. Manoma, kad ciberžolėse esantis kurkuminas turi daug organizmui naudingų savybių. Tai smegenų veiklą gerinanti, priešuždegiminių savybių turinti ir antioksidantų kiekį organizme didinanti medžiaga.
Be abejo, lietuviai mėgsta ir kitus – labiau tradicinius prieskonius. Iš jų, anot B. Čaikauskaitės, mūsų šalyje populiariausi yra įvairių rūšių malti pipirai ir pipirai žirneliais, o taip pat skirtingi prieskonių mišiniai.
„Įdomu, kad prieskonių paklausa priklauso ir nuo metų laiko. Vasarą į viršų šauna grilio patiekalams – šašlykams, šonkauliukams – skirtų prieskonių pardavimai, o šaltuoju metų laiku tarp populiariausiųjų įsitaiso lauro lapai, kmynai – tai, ką dažniausiai naudojame gamindami troškinius, sriubas“, – pažymi B. Čaikauskaitė.
Prieskonių perkamumui „Iki“ prekybos tinklo atstovės teigimu, įtakos turi ir konservavimo bei rauginimo sezonas, kuris paprastai tęsiasi nuo birželio pabaigos iki spalio pradžios. Dėl jo pipirų žirneliais pardavimai išauga 2-3 kartus, lauro lapų – maždaug 2 kartus. Be to, anot B. Čaikauskaitės, šiemet pirkėjams pristatyta ir naujovė – universalūs rauginimo mišiniai, kurių pardavimai jau viršija lūkesčius.
„Nemažai gyventojų ieško ir egzotiškesnių prieskonių. Iš tokių turbūt populiariausia yra vanilė. Taip pat tikrai gausiai yra perkami egzotiniai prieskonių mišiniai, kaip kad indiški „Masala“ ar amerikietiški „Cajun““, – sako B. Čaikauskaitė.
7 ciberžolių panaudojimo virtuvėje būdai:
bene paprasčiausias ciberžolių panaudojimo būdas – įberti jos į geriamą vandenį su citrina;
taip pat galima išsivirti ir ciberžolių arbatos;
ciberžolėmis galima paskaninti omletą, ryžius, sriubas, troškinius, keptas daržoves;
ciberžolių verta dėti ir į žaliuosius kokteilius;
mėgstantys egzotiką gali išmėginti ciberžolių kefyro ar auksinio pieno receptus;
ciberžolės naudojamos net ir kai kurių desertų receptuose;
su ciberžolėmis galima marinuoti agurkus ar kitas daržoves.