Pirmasis dešimtukas buvo paskelbtas šiandien specialaus renginio metu Pirklių namuose Vilniuje, į kurį susirinko daugybė gastronomijos profesionalų.
„Šių metų rezultatai rodo, kad šefo vaidmuo, jo įtaka kuriant išskirtinę restorano patirtį ir emociją yra esmė. Taip pat labai smagu ir Lietuvoje matyti pasaulinę tendenciją, kad norint būti sėkmingam, nebeužtenka padaryti tik įspūdingo patiekalo – labai svarbu laikytis tvarumo ir kitų atsakingo vartojimo principų, naudoti kuo daugiau vietinių produktų“, – 2018 m. rezultatus apibendrina Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Kas tas 2018 m. geriausias iš geriausių?
Pirmąja vieta pagal visus kriterijus 2018 m. reitinge buvo įvertintas šefo Martyno Praškevičiaus restoranas „Džiaugsmas“. Tai yra jau antrasis toks šio šefo laimėjimas – 2016 m. „30 geriausių restoranų“ sąraše jo restoranas „Stebuklai“ irgi finišavo pirmoje vietoje.
Dar iki projekto finalo M. Praškevičius sakė, kad pastarieji metai su „Džiaugsmu“ jam buvo patys nuostabiausi. „Aš dabar kasdien džiaugiuosi ateidamas į darbą“, – sakė jis.
O kone kas antras trisdešimtuko šefas per išankstinius interviu paklaustas, kur kviestų užsienio svečius be savojo restorano, paminėjo būtent „Džiaugsmą“.
„Vis dėlto turėti du restoranus („Stebuklų“ šiemet sąraše nebeliko – aut. past.), kurių virtuvė ir klientų lūkesčiai yra skirtingi, bet vienodai aukšti – nėra lengva. Kalbant apie „Džiaugsmą“ čia mano tikslas paprastas – patiekti žmonėms patiekalus iš Lietuvoje užaugintų pačios geriausios kokybės produktų. Šios galimybės laukiau ilgai, tai buvo mano svajonė“, – apie pernai duris atvėrusį antrąjį savo restoraną-bistro ir natūralaus vyno barą kalba šefas.
Beje, atsitiktinai sutapo, kad geriausiųjų penketuke vienodai pozicijomis pasikeitė „World’s 50 Best Restaurants“ (pasaulio geriausių restoranų sąrašas) ir „30 geriausių restoranų Lietuvoje“ laureatai. Praėjusių metų antras geriausias restoranas pakilo į pirmąją vietą („Džiaugsmas“ – Lietuvoje, „Osteria Francescana“ – pasaulyje), o pirma vieta nukrito į ketvirtąją („Gastronomika“ – Lietuvoje, „Eleven Madison Park“ – pasaulyje).
Pokyčiai šių metų lentelėje
Trumpai apibendrinus rezultatus, iš pernykščio sąrašo šiemet tarp 30 geriausių nebeliko 8 restoranų. Tačiau, žinoma, atsirado lygiai tiek pat naujų vardų.
Iš jų – netgi 5 naujokai, kurių nebuvo nei 2016 m., nei 2017 m. reitinguose: Vilniuje esantys „Amandus“ (7 vieta), „Ertlio namas“ (17 vieta), „Selfish“ (21 vieta), „El Mercado“ (28 vieta) ir Kauno „Ieti“ (24 vieta).
Šiemet turime ir 3 restoranus, kurie sugrįžo į geriausiųjų trisdešimtuką, t.y. 2016 m. jie buvo įvertinti kaip vieni geriausių šalyje, o pernai nors ir „per plauką“, bet iš sąrašo buvo metams pasitraukę: „Böff“ (20 vieta), „Stikliai“ (23 vieta), MEAT (27 vieta)
Šių metų galutinėje lentelėje aukščiausias kilimas įvyko per 18 pozicijų. Tai pavyko pasiekti Trakuose esančiam „Apvalaus stalo klubui“. Didžiausias kritimas, tačiau neiškritimas iš reitingo – per 13 pozicijų (restoranas „Palanga“).
„Vis dėlto reikia pabrėžti, kad visi šiame projekte įvertinti restoranai yra Lietuvos gastronomijos elitas, saviti, kūrybiški ir išskirtiniai. Būtent jie šiais metais iš daugiau nei 100 akademijos narių gavo daugiausiai balų. Pastarieji vertindami privalėjo atsižvelgti į maisto kokybę ir patiekalų kūrybiškumą, aptarnavimo lygį, aplinką, gėrimų kortą ir dar daugiau projekto reglamente nustatytų kriterijų“, – teigia L. Petrukaitis.
Kas balsuoja?
Šis projektas yra tęstinis, jo tikslas – suvienyti kuo didesnį maisto ir gėrimų ekspertų, balsuojančių už geriausius, ratą, kuris ilgainiui taps atspirties tašku sekant Lietuvos gastronomijos žemėlapį ir jo pokyčius.
Iš viso „30 geriausių restoranų“ balsavime dalyvauja virš 100 gastronomijos pasaulio atstovų: Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.
„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.
2018 m. geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtukas
1 vieta. „Džiaugsmas“, šefas Martynas Praškevičius
2 vieta. „Monai“, šefas Vytautas Samavičius
3 vieta. „Sweet Root“, šefas Justinas Misius
4 vieta. „Gastronomika“, šefas Liutauras Čeprackas
5 vieta. „Šturmų švyturys“, šefas Česlovas Žemaitis
6 vieta. „La Esperanza“, šefas Justinas Kapkovičius
7 vieta. „Amandus“, šefas Deivydas Praspaliauskas
8 vieta. „Dine“, šefas Donatas Šatkauskas
9 vieta. SOMM, šefas Mindaugas Saulis
10 vieta. „Gaspar's“, šefas Gasparas Fernandesas
11 vieta. „Nüman“, D. J. Pennell, D. Kaupas, P. Zuoza, K. Liukaitytė
12 vieta. „Apvalaus stalo klubas“, mentorių komanda
13 vieta. „Monte Pacis“, šefas Rokas Vasiliauskas
14 vieta. „Momo Grill“, šefai Valdas Anusevičius, Vytautas Samavičius
15 vieta. „Saint Germain“, šefas Gediminas Švenčionis
16 vieta. „Da Antonio“, šefas Dmitrijus Babenko
17 vieta. „Ertlio namas“, šefas Tomas Rimydis
18 vieta. „Ti'ana“, šefas Jaroslavas Girdzijevskis
19 vieta. „Nerija“, šefai Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas, Lukas Makarevičius
20 vieta. „Böff“, šefas Mheras Gevorkjanas
21 vieta. „Selfish“, šefas Tadas Vibrantis
22 vieta. „Uoksas“, šefas Artūras Naidenko
23 vieta. „Stikliai“, šefas Linas Bražinskas
24 vieta. „Ieti“, šefė Inga Turminienė
25 vieta. „Telegrafas“, šefas Vytautas Alekna
26 vieta. „Palanga“, šefas Raimundas Dambrauskas
27 vieta. MEAT, šefas Artūras Butkūnas
28 vieta. „El Mercado“, šefas Martynas Maciulevičius
29 vieta. „Sofa de Pancho“, šefas Vitalis Čižauskas
30 vieta. „Velvetti“, šefai Snieguolė ir Remigijus Žižiai