Laisvalaikiu kulinarinį tinklaraštį rašančios moters namuose be karpio nebūna ir Velykų stalo. Ant jo vilnietė padės ir kastiniu įdarytų kiaušinių.
Neseniai aptikusi namuose prieškario Lietuvos leidinių ir patyrinėjusi juose publikuojamus receptus moteris susižavėjo patarimu kepti žuvį ant eglišakių, nes jų kvapas naikina žuviai būdingą dumblo prieskonį.
Recepte buvo nurodyta žuvį kepti ant eglišakių krosnyje, tačiau G.Bėtaitė įsitikino, kad ją gali atstoti ir orkaitė.
„Pamenu, kai buvau maža, mano babytė visuomet ruošdavo įdarytą karpį arba keptus ir marinuotus kukulaičius iš karpio.
Nuo vaikystės mane lydi ir keptos žuvies kvapas“, – pasakojo G.Bėtaitė.
Mieste gyvenančiai moteriai nebuvo sunku rasti eglišakių, nes reikia vos kelių šakų. Jomis galima iškloti kepimo skardą. Ant šakelių reikia padėti išvalytą karpį.
Prieš kepdama vilnietė žuvį įpjauna peiliu, tada pabarsto druska ir pipirais iš abiejų pusių. Karpį skanu įdaryti keptomis morkomis. Kai žuvis iškepa, suminkštėjusius eglišakių spyglius reikia išmesti.
Garnyrui tinka gerai žiemą atlaikančios šakninės daržovės – morkos, bulvės, salierų šaknys, pastarnokas, saldžiosios bulvės, kurioms pagardinti tinka keli švieži šalavijų lapeliai.
Šis receptas Gintarės nė karto nenuvylė, nes tiek žuvis, tiek daržovės iškepa greitai.
Kulinarija besidominti moteris ant Velykų stalo padės ir žemaitišku kastiniu įdarytų kiaušinių.
Keturios sudedamosios dalys ir daug meilės – tokiam kastiniui pasigaminti Gintarė nesugaišta daug laiko. Reikia kur kas daugiau kantrybės, kad neatsibostų maišyti ir maišyti.
Kastinio pagrindas – riebi grietinė ir sviestas. Taip pat gali būti naudojamas kefyras, raugintas pienas. Daugelis kastinio neįsivaizduoja ir be kanapių sėklų ar kmynų, o kai kam žūtbūt reikia šviežių petražolių, česnakų arba svogūnų laiškų.
Pagal žemaitiškas kastinio gaminimo tradicijas, šis valgis turi būti ruošiamas tik moliniame inde, naudojant medinį šaukštą, tačiau G.Bėtaitė ne kartą įsitikino, kad puikiai tinka ir kitokie įrankiai.
Morkomis įdarytas keptas karpis
Reikės:
apie 1,5 kg karpio,
2 vidutinio dydžio morkų,
2 česnakų galvų,
aliejaus,
druskos, pipirų pagal skonį.
Supjaustykite dvi morkas, susmulkinkite 3–4 česnako skilteles, apkepkite aliejuje. Prikimškite žuvį, neužmirškite jos pašlakstyti keliais šaukštais aliejaus. Kepkite karpį apie 40 minučių iki 170–180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Garnyrui reikės:
6–8 bulvių,
4–6 morkų,
šakninių daržovių – saliero, pastarnoko, saldžiosios bulvės,
kelių šalavijų lapelių, druskos, juodųjų pipirų.
Supjaustykite daržoves gabalėliais, sudėkite į skardą, įdėkite nelukštentų česnako skiltelių, pasūdykite, pašlakstykite aliejumi ir kepkite orkaitėje apie 40 minučių. Kad daržovės neprisviltų, pavartykite. Užberkite smulkintų šalavijų lapelių.