„Politico“: A. Kubilius bus pirmasis gynybos eurokomisaras, bet jo darbą jau atlieka kitas žmogus – su daug daugiau pinigų ir įtakos

2024 m. spalio 4 d. 19:04
Lrytas.lt
Andrius Kubilius taps pirmuoju Europos Sąjungos gynybos komisaru, tačiau šį darbą jau dirba kitas asmuo – turintis daug daugiau galios ir pinigų, rašo Briuselio leidinys „Politico“. Šis žmogus – Vokietijos ginklų gamintojos „Rheinmetall“ generalinis direktorius Arminas Pappergeris.
Daugiau nuotraukų (10)
A. Kubiliui laukiant, kol Europos Parlamente prasidės naujosios Ursulos von der Leyen Komisijos posėdžiai, A. Pappergeris susitikinėja su kitais ginklų pramonės atstovais bei svarbiausiais nacionaliniais politikais ir daro įtaką realiems politiniams sprendimams.
„Rheinmetall“ vadovas turi labai aiškių idėjų dėl ES gynybos ateities, – „Politico“ sakė neseniai su juo susitikęs ES pareigūnas. – Jis turi nuomonę apie šalis, su kuriomis turėtume sudaryti susitarimus, o su kuriomis – ne.“
Pavyzdžiui, ES gynybos srityje bendradarbiauja su Pietų Korėja ir Japonija, taip pat ieško būdų bendradarbiauti su Jungtine Karalyste. Tokios sąjungos gali būti labai svarbios ginklų bendrovėms.
Kitas gynybos pramonės vadovas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, teigė, kad A. Pappergeris yra vienas iš pagrindinių balsų, pasisakančių už didesnes išlaidas gynybai visoje Europoje.
Pasak „Politico“, A. Pappergeris traukia gynybos pramonę iš šešėlio, naudodamasis viskuo – nuo sporto rėmimo sandorių iki tvirtos ir labai viešos paramos Kyjivui.
Dėl to jis netgi atsidūrė Rusijos žudikų taikiklyje. Šių metų pradžioje šnipinėjimo agentūros užkirto kelią pasikėsinimui į jo gyvybę.
Jis taip pat vadovauja ginklų gamybos centrui.
Tas pats pareigūnas juokavo, kad besiklausydamas A. Pappergerio, kartais galvodavo, jog kalba su tikruoju gynybos komisaru.
Ribota A. Kubiliaus galia
Priešingai nei A. Pappergeris, kaip rašo „Politico“, A. Kubilius turi daug mažiau finansinės galios.
Jis bus atsakingas už Europos gynybos pramonės programą (EDIP) – 1,5 mlrd. eurų pinigų katilą gynybos rangovams.
Norint gauti daugiau pinigų, reikės tartis su šalimis narėmis dėl bendros skolos išleidimo gynybos projektams arba dėl išlaidų gynybai didinimo bloko septynerių metų biudžete.
Kadangi gynybos komisaro niekada nebuvo, buvęs Lietuvos premjeras A. Kubilius turės bandyti perimti bylas iš kitų įtakingų komisarų.
Kol kas Europos Parlamentas neturi pilno gynybos komiteto. Šiuo metu jis siekia jį suburti.
A. Pappergerio stiprybė
Tuo tarpu 61 metų A. Pappergeris pavertė „Rheinmetall“ pasauline artilerijos jėgaine nuo tada, kai Rusija 2022 m. vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.
Bendrovė 2022 m. įsigijo Ispanijos šovinių gamintoją „Expal“ ir tapo didžiausia artilerijos žaidėja Europoje.
A. Pappergeris pasirašė, kad pajamos, gautos pagal didžiulius Vokietijos ginkluotųjų pajėgų (Bundesvero) kontraktus, bus panaudotos naujoms gamybos linijoms visame pasaulyje.
„Dabartinė Europos gynybos pramonės bazės struktūra visiškai priklauso nuo pramonės“, – „Politico“ sakė Vokietijos analitinio centro „Bertelsmann Stiftung“ atstovas Christianas Möllingas.
„Didelis A. Pappergerio ir kitų įmonių pranašumas yra tas, kad dėl savo įmonių dydžio jos gali prisiimti riziką, kurios Briuselis prisiimti negali „, – aiškino jis.
Gabus diplomatas
A. Pappergeris, pasak „Politico“, yra įgudęs diplomatas.
Kai nutrūko derybos tarp „Leonardo“ ir Prancūzijos bei Vokietijos ginklų gamintojos KNDS, A. Pappergeris greitai sudarė sandorį su „Leonardo“ generaliniu direktoriumi Roberto Cingolani.
Jis susitarė dėl „Rheinmetall“ technologijomis pagrįstų kovinių sausumos karinių sistemų kūrimo, orientuodamasis į pasaulinę eksporto rinką.
„Rheinmetall“ taip pat buvo viena pirmųjų įsipareigojusi Ukrainoje gaminti ginklus.
Tokie žingsniai suteikia didesnę prieigą. Tuo tarpu A. Kubilius, net ir įveikęs Europos Parlamento patvirtinimo procesą, sunkiai pateks į svarbiausių nacionalinių vadovų sąrašą „žmonių, kuriems reikia perskambinti“, rašo „Politico“.
A. Pappergerio ryšiai
Savo ruožtu A. Pappergeris jau turi tiesioginį ryšį su svarbiais veikėjais.
Jis susitiko su Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Keiru Starmeriu per pastarojo vizitą į Berlyną rugpjūčio pabaigoje.
Taip pat jis nuolat bendrauja su aukštais Vokietijos vyriausybės pareigūnais, tokiais kaip kancleris Olafas Scholzas ir gynybos ministras Borisas Pistorius.
Jis priėmė ir balsingą Ukrainos sąjungininkę, Danijos ministrę pirmininkę Mette Frederiksen, ekskursijos po būsimą šaudmenų gamyklą Unterliuse šiaurės Vokietijoje metu.
Taip pat prieš įsipareigodamas investuoti į šarvuotų transporto priemonių techninės priežiūros gamyklas ir šaudmenų gamyklas Ukrainoje, Kyjive jis susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.
Jo galią sustiprina ir tai, kad jo vadovaujama „Rheinmetall“ deda savo pinigus visame pasaulyje, kai kalbama apie gamybos pajėgumų didinimą.
Kas pirmesnis, tas gudresnis?
Kol A. Kubilius gauna aiškius U. von der Leyen nurodymus ieškoti daugiau investicijų privačiajam sektoriui, A. Pappergeris jau žaidžia šį žaidimą.
A. Pappergerio bendrovė gauna tiesiogines nacionalinių vyriausybių subsidijas. Būtent jos yra svarbiausios atidarant gamyklas Vengrijoje, Lietuvoje, Ukrainoje, Pietų Afrikoje ir Australijoje.
„Rheinmetall“ yra Europos gynybos pramonės konsolidacijos variklis“, – sakė įmonės atstovas spaudai Oliveris Hoffmannas.
Iš tikrųjų, Rusijos įsiveržimas į Ukrainą ir jos keliama grėsmė ES panaikino bet kokias abejones dėl ginklų gamintojų socialinio naudingumo.
„Nuo pat pirmos dienos buvau įsitikinęs, kad elgiuosi teisingai, kitaip nebūčiau to daręs“, – vasario mėnesį Vokietijos visuomenės informavimo priemonėms sakė A. Pappergeris.
„Elgiuosi teisingai, nes esu įsitikinęs, kad giname NATO, Vokietiją, Europą ir galiausiai mūsų demokratiją“, – pabrėžė jis.
Parengta pagal „Politico“ inf.
Lietuvos visuomenei rengiama didžiausia konferencija ir paroda „Saugumo kodas“ – ekspertų atsakymai, mokymai ir prognozės. Apie fizinį, kibernetinį, ekonominį ir psichologinį saugumą – aiškiai bei suprantamai. Paskubėkite pasiimti savo bilietą, kadangi vietų skaičius ribotas. Visą programą ir registraciją galite rasti šiame puslapyje Saugumo kodas.
gynybaeurokomisarasAndrius Kubilius
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.