Dėl kelionių į darbą pateko į bėdą: tarp Varšuvos ir Briuselio besiblaškiusiam Lenkijos politikui gresia iki 15 metų kalėjimo

2024 m. rugsėjo 20 d. 16:52
Buvęs Europos Parlamento (EP) vicepirmininkas Ryszardas Czarneckis labai mėgo važinėti į darbą – keliaudamas tarp Lenkijos ir Briuselio naudodavosi automobiliais, paspirtukais, motociklu, net puspriekabe.
Daugiau nuotraukų (1)
61 metų lenkų europarlamentaras iš „Teisės ir teisingumo“ partijos kelionėms išleido net 203 tūkst. eurų, nurodoma jo finansinėje ataskaitoje EP.
R.Czarneckis, kuris EP dirbo 2004–2024 m., teisėsaugos akiratyje pirmą kartą atsidūrė 2020 m. – Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) suabejojo 100 tūkst. eurų, jam kompensuotų už keliones 2009–2018 m.
Lenkas grąžino šiuos pinigus EP, taip užbaigdamas bylą su OLAF, tačiau tyrimo toliau ėmėsi Lenkijos prokurorai, kurie nebuvo tokie atlaidūs kaip jų ES kolegos.
Ataskaitose – keistenybės
Tai, kad R.Czarneckis šįmet nebuvo perrinktas į EP, taip pat paspartino tyrimą, nes jis nebeturi parlamentaro neliečiamybės. Dabar politikui dėl sukčiavimo gresia iki 15 metų kalėjimo.
„Pinigų grąžinimas neišsprendžia bylos – geriausiu atveju tai gali turėti įtakos bausmės dydžiui ar galimai prievolei atlyginti žalą“, – sakė Rytų Lenkijos miesto Zamoscio regioninės prokuratūros atstovas Rafalas Kawalecas.
Leidinys „Gazeta Wyborcza“ gavo prieigą prie bylos ir paskelbė detalių apie kaltinimus R.Czarneckiui.
Europarlamentaras pateikė 243 ataskaitas kompensuoti jo keliones per Europą 14 skirtingų automobilių, taip pat kiniškais paspirtukais, japonišku sportiniu motociklu „Suzuki 750cc“ ir net sunkiasvore krovinine mašina.
Ties kai kuriais automobiliais nurodyti išgalvoti numeriai, o kiti priklauso asmenims, kurie teigė nepažįstantys R.Czarneckio.
Daugelis kelionių buvo iš Rytų Lenkijos miesto Jaslo, kur, kaip aiškino R.Czarneckis, jis gyveno, nors iš tikrųjų jau daugelį metų yra įsikūręs Varšuvoje, kuri yra 340 km arčiau Briuselio.
Politikas tvirtina, kad tai nėra jo kaltė, beda pirštu į darbuotojus, kurie pildė išlaidų ataskaitas, ir vadina teiginius dėl sukčiavimo melu bei visiška nesąmone.
Naujos valdžios žingsniai
Anksčiau R.Czarneckis atstovavo įvairioms partijoms, kol 2008 metais tapo „Teisės ir teisingumo“ nariu. Ši partija valdžioje buvo nuo 2015-ųjų iki praėjusių metų.
Naujoji premjero Donaldo Tusko vyriausybė siekia patraukti „Teisės ir teisingumo“ politikus baudžiamojon atsakomybėn už korupciją ir kitus nusikaltimus, o R.Czarneckio byla yra viena iš tų, kurią reikia išspręsti pirmiausia.
D.Tuskas ruošiasi kitų metų Lenkijos prezidento rinkimams siekdamas pakeisti dabartinį šalies vadovą Andrzejų Dudą, kuris yra susijęs su „Teise ir teisingumu“, o šiai partijai gali pakenkti kaltinimai korupcija.
R.Czarneckis tikina, kad su juo elgiamasi nesąžiningai: „Grąžinau visas lėšas, kurių prieš trejus metus reikalavo Europos Parlamentas. Visą šią bylą laikau politine.“
Dabartiniai Lenkijos valdantieji pasinaudoja R.Czarneckiu kaip pavyzdžiu, kokie piktnaudžiavimai buvo leidžiami esant ankstesnei „Teisės ir teisingumo“ valdžiai, kai prokurorai buvo glaudžiai kontroliuojami vyriausybės ir nesiekė tirti daugelio politiškai jautrių bylų.
„Ši apgaulė turi būti įvertinta ir už tai griežtai nubausta, – kalbėjo Lenkijos parlamento vicepirmininkė Monika Wielichowska, kuri yra D.Tusko vadovaujamos Piliečių koalicijos narė. – Jei pranešimai teisingi, R.Czarneckio elgesys buvo įžūlus sukčiavimas.“
Net buvę R.Czarneckio sąjungininkai iš „Teisės ir teisingumo“ elgiasi atsargiai. Partijos pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis sakė: „Kai bus priimti atitinkami sprendimai, žinoma, turėsime padaryti deramas išvadas.“
Tikisi ir vėl išplaukti
R.Czarneckiui tai nėra pirmas skandalas. 2018 m. jis tapo pirmuoju EP vicepirmininku, atleistu iš pareigų po to, kai pavadino kitą Lenkijos europarlamentarę Rozą Thun nacių kolaborante.
Politiniai ryšiai R.Czarneckiui taip pat suteikė kitų viešų pareigų, ypač sporte, kur jis užėmė aukštus postus Lenkijos futbolo ir tinklinio federacijose, taip pat Lenkijos olimpiniame komitete.
Būdamas Lenkijos tinklinio federacijos vicepirmininku jis pirmiausia teigė, kad šį darbą atlieka savanoriškai, bet vėliau televizija TVN atskleidė, kad politikas gaudavo užmokestį. Tada R.Czarneckis aiškino, kad buvo priverstas priimti pinigus: „Turėti neapmokamą vicepirmininką federacijai buvo nepatogi, dirbtinė situacija, ir mane įtikino to nedaryti.“
R.Czarneckio biografija liudija, kad jis yra politinio išgyvenimo meistras, per pastaruosius dešimtmečius pereidinėjęs iš vienos partijos į kitą, ėjęs įvairias pareigas ir visada išsilaikydavęs viršuje. Jis tvirtina, kad šįkart nebus kitaip.
„Teismo procese aš įrodysiu savo nekaltumą“, – sakė R.Czarneckis.
Parengta pagal „Politico“ inf.
LenkijaEuropos Parlamentas (EP)OLAF
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.