FTB atskleidė slaptas V. Putino operacijas Europoje: paaiškėjo, kaip bando mums „įlįsti į galvą“

2024 m. rugsėjo 5 d. 11:09
Lrytas.lt
Jungtinių Amerikos Valstijų Federalinis tyrimų biuras (FTB) atskleidė slaptą Rusijos psichologinę operaciją, kuria buvo siekiama aštrinti politinę įtampą Europoje ir manipuliuoti visuomene, skatinti nepasitikėjimą sąjungininkais bei susilpninti paramą Ukrainai.
Daugiau nuotraukų (8)
Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) vyriausybė trečiadienį pateikė kaltinimus dviem Rusijos piliečiams ir konfiskavo daugiau kaip 30 interneto domenų, susijusių su kampanija, kuria siekta daryti įtaką Amerikos rinkimams, rašo „Politico“.
FTB teismui pateikta informacija atskleidė ir dar vieną siurprizą. Tai Rusijos operacija, kuria siekta manipuliuoti Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Jungtinės Karalystės politikais, verslininkais, žurnalistais bei kitais įtakingais asmenimis.
Kremliaus kampanijos Europoje tikslas buvo sėti susiskaldymą, diskredituoti Ameriką ir pakirsti paramą Ukrainai, teigiama daugybėje Rusijos dokumentų, atmintinių ir Rusijos psichologinio karo susitikimų protokolų.
Dokumentus gavo FTB ir jie buvo pateikti teismui pateiktame pareiškime, kuris yra trečiadienį pateiktų kaltinimų dalis. 277 puslapių dosjė išsamiai aprašomi Rusijos planai užkariauti europiečių širdis ir protus.
Vienoje Rusijos „Socialinio dizaino agentūros“ atmintinėje aprašytas planas, kaip nukreipti žmones per realius įrašus ir komentarus socialinėje žiniasklaidoje, kad būtų galima apeiti socialinės žiniasklaidos bendrovių botų filtrus.
Pasak FTB teismo pareiškimo, „Socialinio dizaino agentūra“ veikia Rusijos vadovo Vladimiro Putino administracijos vadovo pavaduotojo Sergejaus Kirijenkos nurodymu.
Rusijos dokumente teigiama, kad kampanijos tikslas – „sukelti auditorijoje racionalias ir emocines reakcijas“. Pavyzdžiui, „tikrai, kodėl MUMS reikia padėti Ukrainai?“ arba kad „amerikiečiai yra tokie šunsnukiai!“
Psichologinė operacija taip pat rėmėsi vadinamaisiais „doppelgänger“ (liet. „antrininkais“) domenais, kuriuose buvo platinami netikri straipsniai ir turinys, sukurtas taip, kad viskas atrodytų kaip iš Vakarų žiniasklaidos priemonių.
Tarp domenų buvo „Reuters“, „Der Spiegel“, „Bild“, „Le Monde“, „Le Parisien“, „Welt“, FAZ, „Süddeutsche Zeitung“, „Delfi“ ir kitų domenų klastotės, už kurias buvo mokama kriptovaliutomis, pavyzdžiui, bitkoinais, teigiama FTB pareiškime.
Rusijos psichologinių operacijų komanda nustatė, kad Vokietija yra ypač pažeidžiamas Rusijos įtakos taikinys.
„Vokiečiai yra labiau priklausomi nei prancūzai“, – rašoma viename iš Rusijos dokumentų, turint omenyje Vokietijos ekonominę priklausomybę nuo Rusijos dujų ir eksporto.
„Pirmiausia turime diskredituoti JAV, Didžiąją Britaniją ir NATO, o antra“, įtikinti vokiečius pasipriešinti „neveiksmingai sankcijų politikai“, – FTB citavo vidinį Rusijos raštą.
Kitame „Socialinio dizaino agentūros“ dokumente aprašoma operacija, pavadinta „Tarptautinio konflikto kurstymas“, skirta būtent Prancūzijai ir Vokietijai.
Operacijos tikslas: „eskaluoti vidaus įtampą... siekiant propaguoti Rusijos Federacijos interesus“, taip pat „daryti įtaką realiems konfliktams ir dirbtinai kurti konfliktines situacijas“, pasitelkiant netikrus straipsnius, nuomonės formuotojus ir tikslingus įrašus bei komentarus socialinėje žiniasklaidoje.
Rusijos dokumente priduriama, kad buvo siekiama „destabilizuoti visuomeninę padėtį“ Prancūzijoje ir Vokietijoje „skleidžiant papildomus melagingus pasakojimus“.
Tai buvo siekiama padaryti skleidžiant „suklastotus vaizdo įrašus, dokumentus ir telefoninių pokalbių įrašus“, „komentarus socialinėje žiniasklaidoje“, „netikras ir tikras nuomonės formuotojų citatas“.
Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.