Izraelis pakibo ant slenksčio: trūkus visuomenės kantrybei B. Netanyahu susiduria su dviguba dilema

2024 m. rugsėjo 4 d. 20:34
Lrytas.lt
Šeštadienį Gazos Ruože aptikus šešis nužudytus įkaitus įpykę izraeliečiai masiškai užplūdo gatves. CNN analitiko Nico Robertsono teigimu, šiuo metu atrodo, kad Izraelis yra ant didelio lūžio slenksčio – šalies laukia nenuspėjamos ateinančios savaitės, kuomet šalyje tęsis protestai ir profsąjungų streikai.
Daugiau nuotraukų (26)
Šios gerai išbandytos demokratinės permainų priemonės jau yra nuvertusios vyriausybes. Nepaisant to, šiuo klausimu Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu yra politikas, kuris tokius protestus matė jau anksčiau.
Net ir dabar B. Netanyahu ir griežtai dešiniųjų nacionalistų pažiūrų kabineto nariai stengiasi nutraukti teisėtus protestus ir streikus teismo nutartimi.
Šis metodas bent jau trumpuoju laikotarpiu turėjo apčiuopiamos sėkmės.
Ilgai brendęs momentas
Pasak N. Robertsono, šis audringas momentas brendo ištisus mėnesius. Izraelio visuomenė laukia B. Netanyahu susitarimo su „Hamas“, kuris leistų iš Gazos Ruožo sugrąžinti 101 likusį įkaitą, iš kurių, Izraelio duomenimis, 35 yra žuvę.
„Grupuotės lyderis Yahya Sinwaras naudojasi kiekviena B. Netanyahu silpnybe, kuria gali manipuliuoti, o pati stipriausia iš jų – pažeidžiamumas viešosios nuomonės atžvilgiu“, – naujienų portale CNN svarstė analitikas, pridurdamas, kad jo nuomone lemiamą žodį dėl derybų gali turėti „Hamas“.
Jo žingsniai gali būti apskaičiuoti taip, kad susilpnintų B. Netanyahu ryžtą, o tokie Y. Sinwaro manevrai turi nuspėjamą poveikį.
Priešingai nei palestiniečiai Gazoje Ruože, izraeliečiai gali sukilti ir mesti iššūkį savo vadovybei. Vėlyvą sekmadienio naktį Tel Avive įvyko protestuotojų ir valdžios institucijų susirėmimai.
Kol liepsnos ir tiršti dūmai gaubė medinius padėklus ir padangas ant kelio, jaunas vyras su mėlynu dažų purškikliu rankoje ant pakelės sienos išpiešė žinutę ministrui pirmininkui: „Įkaitai arba sukilimas“.
Netoliese dvi paauglės merginos, kalbančios gerai artikuliuota anglų kalba, pasakojo, kad anksčiau niekada nebuvo dalyvavusios protesto akcijoje, įkaitų mirtis privertė jas sudalyvauti tą vakarą.
Tiesa, šių paauglių manymu, protestai nepakeis Izraelio premjero nuomonės.
B. Netanyahu problemos – ne tik išorinės
Kol įkaitų susigrąžinimo ir derybų su „Hamas“ klausimas jaudina Izraelio tautą, B. Netanyahu susiduria ir su vidinėmis politinėmis problemomis.
Gynybos ministro Yoavo Gallanto viešas B. Netanyahu derybų taktikos pasmerkimas, kuriame ji buvo emocingai pavadinta „gėdinga“, sugrąžina ankstesnius nesutarimus vyriausybėje.
Pernai B. Netanyahu atleido Y. Gallantą už tai, kad jis nesutiko su vyriausybe dėl labai ginčytinų teismų reformų, tačiau netrukus po to jis vėl gavo poziciją valdžioje.
Tačiau dabar Y. Gallantas ir Izraelis kovoja keliuose konfliktuose – su „Hamas“ pietuose, ir smogikų grupuote „Hezbollah“ šalies šiaurėje. Be to, Izraelis baiminasi atsakymo iš Irano už prieš mėnesį Teherane įvykdytą „Hamas“ lyderio nužudymą.
„B. Netanyahu tenka nuolat žongliruoti įvairiais iššūkiais. Jo beprecedentį koalicinį kabinetą riboja kraštutiniai dešinieji nacionalistai – saugumo ministras Itmaras Ben Gviras ir finansų ministras Bezalelis Smotrichas“, – B. Netanyahu vidines problemas įvertino N. Robertsonas.
Šie politikai dažnai grasina sugriauti valdančiąją koaliciją tuo atveju, jei B. Netanyahu sušvelnintų savo poziciją „Hamas“ atžvilgiu.
Žinodami, kad jų laikas vyriausybėje gali būti ribotas, jie savo įtaką sutelkia į politiką, pavyzdžiui, gyvenviečių plėtrą, kuri stiprina jų pačių politinę bazę, kraštutinės dešinės politikų siekius vertino N. Robertsonas.
„B. Netanyahu nuvertimas jiems pakištų koją. Štai kodėl jie pirmauja stabdant streikus ir protestus“, – aiškino jis, kalbėdamas apie I. Ben Gviro ir B. Smotricho įsitraukimą malšinant protestus.
Pokyčiai priklausys nuo protestuotojų
Sekmadienį vykusiuose protestuose, kai arklių policija savo galingais žirgais artėjo prie minios, daugelis jiems šaukė: „Mes ne prieš jus, kaip atskirus policininkus, o tik prieš jūsų viršininką I. Ben Gvirą“.
Pasak N. Robertsono, galimų pokyčių dydis Izraelyje priklausys nuo to, kaip drąsiai protestuotojai jausis prieš drąsiai nusiteikusią Izraelio policiją, kuomet I. Ben Gviras siekia susidoroti su jais ir profesinėmis sąjungomis.
Tuo tarpu tai, kiek vieningos bus protestuojančios Izraelio profesinės sąjungos, kuomet jos susidurs su vyriausybės spaudimu išlaikyti pagrindinių industrijų veikimą, taip pat parodys kuri pusė turi politinį pagreitį.
Pavyzdžiui, pirmadienį dėl streikų oro eismą sustabdė Ben Guriono oro uostas, tačiau kiek vėliau jis atnaujino skrydžių veiklą.
Niūrios perspektyvos
Dabar daug kas priklausys nuo pusiausvyros. B. Netanyahu sekmadienį paskelbtas trumpas vaizdo pranešimas, kuriame jis kaltino „Hamas“ dėl šešių žmonių žūties ir įstrigusių derybų dėl įkaitų, rodo jo pastangas užsisklęsti ir apriboti jam daromą žalą.
„Jo neprilygstami politinio išlikimo įgūdžiai padėjo jam išsilaikyti poste per didesnius protestus ir anksčiau, ir tik nedaugelis norėtų lažintis, kad jis ketina sustoti dabar. Klausimas, kiek ilgai jis gali išsilaikyti?“, – svarstė N. Robertsonas.
„Tokie protestai, kurie vyko sekmadienį, bus vis didesnis iššūkis B. Netanyahu“, – pridūrė jis.
Izraelio premjerui teks kovoti ne tik su savo opozicija, bet ir su „Hamas“ lyderiu, kuris aiškiai parodė, kad yra pasirengęs imtis neįsivaizduojamo žiaurumo, kad pasiektų tai, ko nori.
„Izraelio perspektyvos niūrios: įkaitų išlaisvinimo ir B. Netanyahu politinės sėkmės šansai mažėja“, – apibendrino N. Robertsonas.
Parengta pagal CNN inf.
Izraelis„Hamas“įkaitai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.