Nuo priešų iki bičiulių: ar tikrai E. Muskas ir D. Trumpas užkasė karo kirvį?

2024 m. rugpjūčio 13 d. 13:57
Lrytas.lt
Pirmadienį „X“ savininkas Elonas Muskas kalbino buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą. Jų susitikimą galėjo stebėti milijonai žmonių, nors ir buvo techninių kliūčių. Pokalbio metu vyrai sutiko ties beveik viskuo ir pritarė vienas kitam, tačiau kadaise jie buvo didžiausi priešai.
Daugiau nuotraukų (8)
Šių dviejų vyrų ryšys tikrai nebuvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Tiesą sakant, ne taip seniai jie vienas kitam nelabai patiko, rašo BBC.
„Aš nekenčiu šio žmogaus, – 2022 m. liepą „Twitter“ rašė JAV verslininkas, „X“ savininkas Elonas Muskas.
Tokį E. Muską komentarą paskatino JAV buvusio prezidento Donaldo Trumpo įžeidimas – jis pavadino E. Muską melagiu. D. Trumpas apkaltino E. Muską melavus jam apie tai, už ką jis balsavo per praėjusius prezidento rinkimus.
„Elonas (Muskas – aut.past.) nesiruošia pirkti „Twitter“, – šūktelėjo D. Trumpas mitinguojančiai miniai Aliaskoje.
Žinoma, po kelių mėnesių E. Muskas nusipirko „Twitter“ – ir toliau rėmė D. Trumpo varžovą respublikoną Roną DeSantisą. Floridos gubernatorius netgi pradėjo savo prezidentinę kampaniją su trikdžių kupinu pokalbiu „Twitter“ erdvėse.
Tačiau per pastaruosius kelis mėnesius E. Musko ir D. Trumpo santykiai ne tik atšilo, bet ir tapo draugiški bei pastovūs.
Abu vyrai prieš interviu tikėjosi, kad pokalbis pasieks ne tik aktyvius už turinį mokančius vartotojus, kurie šiomis dienomis dominuoja „X“ diskusijose, bet ir platesnę auditoriją. Taip pat kad jame nebus techninių nesklandumų, kurie aptemdė nesėkmingą R. DeSantiso kampaniją.
Technologijų magnato ir respublikonų kandidato santykiai užsimezgė jau prieš kurį laiką.
Nuo mėlynos iki raudonos
Pietų Afrikos Respublikoje gimęs ir 2002 m. JAV piliečiu tapęs E. Muskas yra sakęs, kad ištisus dešimtmečius balsavo beveik tik už demokratus.
Tačiau jis nusivylė prezidentu J. Bidenu dėl tokių klausimų kaip profsąjungos. E. Muskas priešinosi pastangoms organizuoti savo automobilių pramonės darbuotojų darbą, nes jis buvo prieš darbuotojų sąjungų kūrimą.
Jis nebuvo pakviestas į 2021 m. Baltųjų rūmų aukščiausiojo lygio susitikimą dėl elektrinių transporto priemonių, nors jo valdoma „Tesla“ yra viena didžiausių pasaulyje elektrinių transporto priemonių gamintojų.
Valdant J. Bideno administracijai, E. Muskui priklausančios įmonės taip pat susidūrė su keliais federaliniais tyrimais dėl įdarbinimo praktikos, „Twitter“ perėmimo ir pretenzijų dėl „Tesla“ autopiloto funkcijos.
2023 m. lapkritį jis interviu laikraščio „New York Times“ žurnalistui sakė, kad daugiau nebalsuos už J. Bideną, tačiau nustojo remti ir D. Trumpą, sakydamas, kad „tai tikrai sunkus pasirinkimas“.
Įsigijęs bendrovę E. Muskas panaikino buvusio prezidento „Twitter“ paskyros draudimą.
Galbūt dar svarbiau yra tai, kad dirbdamas bendrovėje jis vis labiau gilinosi į problemas, kurios puikiai sutampa su D. Trumpo kampanija: vyriausybės cenzūra ir persekiojimas, skundai dėl žiniasklaidos, nepritarimas imigracijai ir pyktis dėl antidiskriminacinių idėjų.
„Jis trokšta dėmesio ir yra politinis chameleonas“, – teigė interneto kultūros naujienlaiškį „Garbage Day“ rašantis Ryanas Broderickas.
Pasak R. Brodericko, prieš kelerius metus E. Musko įrašai internete smarkiai pasikeitė.
„Maždaug iki 2018 m. jis rašė neoliberalius, laimės kupinus dalykus, pasididžiavimo vėliavas ir t. t., o po to pasikeitė gana drastiškai“, – pasakojo jis.
Nuo tada, kai perėmė „Twitter“ valdymą, E. Muskas vis dažniau įsitraukė į politines kontroversijas ir skleidė kurstančias, o kartais netgi melagingas naujienas.
Per neseniai Jungtinėje Karalystėje kilusias riaušes jis susipyko su ministru pirmininku Keiru Starmeriu, teigdamas, kad „pilietinis karas neišvengiamas“, ir pasidalijo melagingu pranešimu apie „kalinimo stovyklas“ Folklando salose.
Jis taip pat patikėjo įrodymais neparemtais D. Trumpo teiginiais, kad rinkimų klastojimas JAV yra paplitęs.
E. Muskas bandė į teismą paduoti Kovos su skaitmenine neapykanta centrą (CCDH), tačiau byla šiais metais buvo atmesta. Tyrime, kurį atliko ši organizacija, buvo pažymėta, kad iki šiol šiais metais E. Muskas 50 kartų „X“ paskelbė melagingus arba klaidinančius teiginius apie rinkimus.
Be to, savo platformoje jis reguliariai bendrauja su kraštutinių, kraštutinių dešiniųjų pažiūrų veikėjais ir D. Trumpą remiančiomis paskyromis, taip sustiprindamas jų pasiekiamumą.
D. Trumpo technologijų gerbėjai
Tuo metu E. Musko ryšiai Silicio slėnyje sieja jį su D. Trumpo artimaisiais.
E. Muskas priklausė vadinamajai „PayPal“ mafijai – suinteresuotiesiems asmenims, kurie susikrovė turtus, kai už 1,5 mlrd. dolerių buvo nupirktas mokėjimų procesorius, o vėliau tapo produktyviais investuotojais ir įmonių steigėjais.
„PayPal“ įkūrėjas Peteris Thielis yra įtakingas respublikonas, kuris vėliau įdarbino J. D. Vance'ą savo rizikos kapitalo įmonėje „Mithril Capital Management“. Vėliau 10 mln. dolerių suma finansavo jo Ohajo Senato kampaniją.
Kovo mėn. E. Muskas susitiko su D. Trumpu jo kurorte Floridoje. Po poros mėnesių E. Muskas surengė „anti-Biden’išką“ vakarienę, kurios svečiai, kaip teigiama JAV naujienų pranešimuose, buvo P. Thielis ir Rupertas Murdochas.
E. Muskas anksčiau yra aukojęs pinigų tiek demokratų, tiek respublikonų politikams. Tačiau nors jis tvirtina, kad tiesiogiai neaukoja jokiai prezidento rinkimų kampanijai, neseniai tapo vienu iš politinių veiksmų komiteto „America PAC“, remiančio D. Trumpą, steigėjų.
Politinių veiksmų komitetai turi teisę leisti didžiules sumas kandidatams ir iniciatyvoms remti, nors E. Muskas sakė, kad pranešimai apie tai, jog jis kas mėnesį skirs 45 mln. dolerių PAC, yra perdėti.
Vis dėlto jo parama D. Trumpui buvo visiškai užtikrinta praėjus vos kelioms minutėms po praėjusio mėnesio pasikėsinimo į buvusį prezidentą, kai jis „X“ parašė: „Visiškai palaikau prezidentą D. Trumpą ir tikiuosi, kad jis greitai pasveiks“.
Savo ruožtu D. Trumpas, atrodo, užmezgė ryšius su E. Musku.
Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje D. Trumpas pasakė: „Aš esu labai laimingas: „Aš labai gerbiu Eloną. Jis gerbia mane.“
„Elonas labiau nei beveik bet kas kitas, kurį pažįstu... jis myli šią šalį, myli šios šalies koncepciją, bet, kaip ir aš, sako, kad ši šalis turi didelių bėdų, jai gresia didžiulis pavojus“, – teigė D. Trumpas.
E. Muskas tapo didvyriu jaunų, daugiausia vyriškos lyties šalininkų, kurie gali pritarti D. Trumpo idėjoms, bet, pasak pranešimų, yra mažiau patikimi rinkėjai.
Atrodo, kad D. Trumpo kampanija siekia užkariauti šią visuomenės dalį. Pavyzdžiui, buvęs prezidentas neseniai davė interviu „aštrialiežuviui“ tinklalaidžių kūrėjui Adinui Rossui, kuris ne kartą buvo pašalintas iš transliacijų svetainės „Twitch“ už svetainės elgesio taisyklių pažeidimus.
„Donaldas Trumpas suka galvą, nes ieško būdo, kaip pagyvinti savo kampaniją, – svarstė R. Broderickas. – Jis yra šoumenas ir supranta, kad Elonas Muskas turi panašių instinktų“.
Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.