Ginklas, kuriuo K. Harris bandys įveikti D. Trumpą: „Prokurorė prieš nusikaltėlį“

2024 m. liepos 22 d. 18:38
Lrytas.lt
JAV prezidentui Joe Bidenui pasitraukus iš šių metų prezidento rinkimų, rimtai nusiteikusi viceprezidentė Kamala Harris, kurią jis remia, ketina panaudoti savo patirtį kaip prokurorė ir per 100 dienų parengti galingą rinkiminę kampaniją. Į tai įtrauktas ir planas sukurti kontrastą prieš buvusį prezidentą Donaldą Trumpą, kuris susiduria su rimtais teisiniais iššūkiais.
Daugiau nuotraukų (16)
K. Harris daug didesnę savo gyvenimo dalį praleido kaip prokurorė nei kaip senatorė ar viceprezidentė – ir būtent taip ji dabar ketina kautis prieš D. Trumpą, rašo CNN.
Sesijose, kurios tyliai vyko Karinio jūrų laivyno observatorijoje dar prieš pražūtingus JAV prezidento J. Bideno debatus, K. Harris ir jos vidinis ratas jau sugalvojo pažvelgti į tai, ką buvęs prezidentas D. Trumpas pasirinko savo kandidatu į viceprezidentus, ir sutelkti dėmesį beveik vien į buvusį prezidentą.
Viceprezidentė tikėjosi, kad tai bus jos vaidmens dalis, pateikiant argumentus už J. Bideną. Tačiau per pastarąjį mėnesį darėsi vis aiškiau, kad ji turės pasisakyti už save.
Dabar, kai J. Bidenas pasitraukė, dar daugiau potencialių oponentų ketina ją paremti iki pirmadienio dienos pabaigos. Daugiau nei tuzinas patarėjų ir artimų sąjungininkų CNN pasakojo, kad, jų nuomone, jos kandidatūra bus paremta patirtimi.
Ji dirbo apygardos prokurore, generaline prokurore ir kryžminės apklausos eksperte Senato posėdžiuose. Pasak jų, viskas paprasta: prokurorė prieš nusikaltėlį.
Ši strategija bus kaip grįžimas prie jos 2020 m. prezidento rinkimų kampanijos „prokurorė į prezidentus“ sistemos, apimančios jos šūkį, paimtą nuo tų laikų, kai ji stojo teisme kaip jauna apygardos advokato padėjėja: „Kamala Harris, žmonėms“.
Tais laikais jos komanda kiek pritempinėjo tokią retoriką. Tačiau šiais metais respublikonų kandidatas D. Trumpas buvo pripažintas kaltu Niujorke dėl už nutylėjimą sumokėtų pinigų, atsakingas už fizinį smurtą civilinėje byloje ir dabar susiduria su dviem kitomis baudžiamosiomis bylomis dėl bandymo sukelti 2020 metų rinkimų krizę.
Patarėjai mano, kad taip K. Harris ne tik iškelia savo gyvenimo istoriją, bet ir siekia parodyti, kad kovoja už amerikiečius, o D. Trumpas stengiasi tarnauti sau. Tai taip pat strategija, kuria siekiama išryškinti tokias savybes kaip jėga, intelektas ir tvirtumas, kurios būdingos prokurorui, bet gali būti būdingos ir vyriausiajam vadui.
Jos šalininkai nekantriai laukia, kol ji tai padarys.
„Kaip buvusi prokurorė, viceprezidentė K. Harris turi daug patirties, kaip užtikrinti nuteistų nusikaltėlių atsakomybę“, – teigė Masačusetso senatorė Elizabeth Warren, buvusi pirminė varžovė 2020 m. demokratų rinkimuose, kuri greitai parėmė K. Harris po to, kai pasklido žinia apie J. Bideno sprendimą pasitraukti.
„Ji kovojo už prievartaujamas moteris. Ji kovojo su milžiniškais bankais. Būdama prokurore, o vėliau generaline prokurore Kalifornijoje, ji kiekvieną dieną dalyvavo daugybėje kovų“, – pridūrė ji.
E. Warren pažymėjo, kad pirmą kartą su K. Harris susitiko dar prieš patekdama į Senatą, kai ji tuo metu kūrė Vartotojų finansų apsaugos biurą, o tuometinė Kalifornijos generalinė prokurorė kovojo su didžiaisiais bankais dėl hipotekos krizės.
„Tai toks gražus sugretinimas, – kalbėjo organizacijos „Reprodukcinė laisvė visiems“ prezidentė Mini Timmaraju. – Visą savo karjerą ji ėmėsi sunkių bylų ir sunkių personažų, tokių kaip D. Trumpas. Jos reputacija išaugo dėl to, kad jai pavyko pasodinti blogiukus. O dabar ji turi galimybę visam laikui pasodinti pagrindinį blogiuką.“
Praėjusią savaitę sustodama Fejetvilyje, Šiaurės Karolinoje, K. Harris vis dar viešai gynė J. Bideno kandidatūrą kaip jo antrasis numeris.
„Kaip daugelis jūsų žino, esu buvusi prokurorė. Taigi, sakau, pažvelkime į faktus, ar ne?“ – teigė ji, lygindama J. Bideno ir D. Trumpo pasiekimus. Ji lygino juos gamybos darbo vietų skatinimo, pagalbos senjorams, „Obamacare“ apsaugos ir prekių kainų mažinimo srityse.
K. Harris sakė, kad šis požiūris apima tiesioginę kaltę D. Trumpui dėl Roe prieš Wade sprendimo panaikinimo ir po to sekusių abortų apribojimų valstijų lygmeniu.
„Prokuroro požiūris iš tikrųjų yra susijęs su tiesiog problemos dekonstravimu, – pabrėžė K. Harris. – Tai empirinių įrodymų, kurie tiksliai parodo, kaip pasiekėme šį tikslą, pateikimas ir priminimas žmonėms. <...> Jis negali pasislėpti nuo šių dalykų.“
Keli žmonės, dalyvavę diskusijose ir svarstymuose apie tai, kaip ji vykdys kampaniją su J. Bidenu arba be jo, atkreipė dėmesį į vieną iš nedaugelio K. Harris pirminės kampanijos reklamų – prieš jai nutrūkstant dėl personalo kovų ir išsenkant rinkiminėms lėšoms.
2020 m. kampanijos metu, puolama progresyvistų, kurie teigė, kad ji buvo pernelyg griežta nusikalstamumo atžvilgiu, K. Harris netrukus atsisakė tokio požiūrio, paraginta savo jaunesnės sesers, buvusios ACLU pareigūnės ir Hillary Clinton patarėjos Mayos, kuri yra itin artima viceprezidentui tiek asmeniškai, tiek kaip patarėja.
Jos likimas ištisas savaites buvo nekontroliuojamas
Per pastarąsias tris savaites K. Harris išgyveno keistą laikotarpį. Kol J. Bidenas svarstė, pykdavo ir bandydavo surasti būdą atgaivinti savo perrinkimo kampaniją, ji nebuvo pagrindinių pokalbių dalis.
Ji žinojo, kad nekontroliuoja savo likimo: J. Bidenas arba nuspręs likti, nepaisant visų raginimų trauktis, ir ji turės jį palaikyti, arba jis nuspręs pasitraukti, ir ji turės būti pasiruošusi tapti prezidento kandidate per kelias minutes.
Seni draugai ir žmonės, norintys tapti naujais draugais, kreipėsi į ją ir artimus darbuotojus. Ji neatsakė beveik į nė vieną skambutį, žinutę ar elektroninį laišką, neatsakė ir jie. Keletas su ja bendravusių žmonių pasakojo, kad ji apskritai neužsimindavo prezidento rinkimų tema net privačiai, labai sąmoningai nenorėdama nutekinti informacijos, dėl kurios atrodytų, jog ji kaip nors rezga intrigas.
Atrodė, kad laikrodis J. Bidenui tiksi, buvo aiškių ženklų, kad ji grumiasi su artimiausiais žmonėmis. Penktadienio popietę ji netikėtai užsuko į naują ledų parduotuvę Vašingtone, priklausančią supermodeliui Tyrai Banks, su savo anūkėmis, nes jos buvo atvykusios į miestą.
Šeštadienį, kai K. Harris išlipo iš sraigtasparnio Endriuso oro pajėgų bazėje, kad skristų su „Air Force Two“ į lėšų rinkimo renginį Masačusetse, jos kabinoje buvo Tony’is Westas. Pastarasis yra vedęs jos seserį Mayą, o be to, kadangi yra buvęs Teisingumo departamento pareigūnas, jis yra ilgalaikis K. Harris politinis patarėjas. Skrydžio metu, tiek pirmyn, tiek atgal, durys į jos kabiną buvo uždarytos.
Nors K. Harris paprastai ateina pabendrauti su kartu su ja keliaujančiais žurnalistais ir paprastai šie trumpi susitikimai nėra įrašinėjami, pastarosiomis dienomis ji to vengė, stengdamasi, kad net veido išraiška nebūtų užfiksuota, jog gali nutekėti informacija.
Iš dalies dėl to, kai J. Bidenas nusprendė siekti perrinkimo, jis iš pradžių buvo atsargus dėl K. Harris neramios darbo pradžios. Jo abejonės, ar ji gali laimėti, buvo pagrindinė diskusijų tema, kai jis bandė išsilaikyti, CNN sakė su pokalbiais susipažinę žmonės.
K. Harris artimų žmonių nusivylimą sukėlė tai, kad J. Bidenas ir kai kurie jo pagrindiniai patarėjai nepakankamai stengėsi padėti moteriai, kurią jis buvo paskelbęs savo pasirinkimu Demokratų partijos ateičiai, ir per daug dėmesio skyrė sau. Tačiau iš dalies K. Harris bandė atsigauti po sunkios pradžios – ji ruošėsi dienai, kuri, kaip ji žinojo, galėjo ateiti bet kada, sako su ja bendravę žmonės.
„Ji visada buvo pasiruošusi, nuo pat tos akimirkos, kai sutiko būti jo kandidate partnere. Buvo aišku, kad jis vyresnis ir gali nebaigti dviejų kadencijų“, – CNN sakė Kalifornijos gubernatoriaus pavaduotoja ir ilgametė K. Harris draugė Eleni Kounalakis.
„Ji visada žinojo, kad ši akimirka gali ateiti. Ir ji ruošėsi – labai tyliai, labai apgalvotai iš pagarbos mūsų šaliai“, – teigė ji.
Didžiąją sekmadienio dalį K. Harris praleido domėdamasi naujienomis ir skambindama pagrindiniams rėmėjams Kongrese. Kai kurie delegatai skubėjo pasirašyti, siekdami per kelias dienas užfiksuoti K. Harris kaip kandidatę.
Tačiau su skambučiais susipažinęs asmuo CNN teigė, kad pati viceprezidentė daugeliui, su kuriais kalbėjosi sekmadienį, pakartojo, kad ji nepritaria skubotam virtualiam vardiniam balsavimui ir laikysis bet kokio partijos nustatyto proceso. Dėl visų gaunamų patvirtinimų ji nori, kad būtų laikoma, jog užsitarnavo nominaciją, o ne buvo karūnuota.
Viena didžiausių jos laukiančių užduočių tikriausiai bus labai greitai patikrinti ir išsirinkti kandidato partnerį (kandidatą į viceprezidentus). Vien per pastarąją kampanijos stotelių savaitę ji pasirodė su trimis iš labiausiai aptarinėjamų galimybių: tai Pensilvanijos gubernatorius Joshas Shapiro, Šiaurės Karolinos gubernatorius Roy'us Cooperis ir transporto sekretorius Pete'as Buttigiegas.
Šeštadienį Provinstaune K. Harris galėjo iš užkulisių klausytis P. Buttigiego kalbos, kai jis aštriai kritikavo D. Trumpo partnerį J.D. Vance'ą ir pasakė: „Negaliu net pradėti pasakoti, kaip daug geriau Amerikai bus su mūsų viceprezidente, palyginti su tuo, kurį jie nori siųsti į viceprezidento postą.“
Kiti aptarti kandidatai – Kentukio gubernatorius Andy Beshearas ir Arizonos senatorius Markas Kelly.
Iki sekmadienio vakaro su keliais šio sąrašo kandidatais susipažinę žmonės teigė, kad jokių prašymų dėl patikrinimo negauta. J. Shapiro, A. Beshearas ir R. Cooperis buvo tarp žmonių, kuriems sekmadienį paskambino K. Harris.
Istorinė kandidatūra
K. Harris būtų ne tik antroji moteris nacionalinio bilieto viršūnėje – tai pusiau jamaikietė, pusiau indė, kurios vardai yra Kamala ir Devi, kuri taip stipriai susitapatino su Amerikos juodaodžių patirtimi, kad koledže pasirinko būtent Hovardo universitetą. Ji taip pat ištekėjusi už žydo. Jos kandidatūra yra istorinė.
Tačiau ji, kaip ir kai kurie svarbiausi jos aplinkos žmonės, ilgą laiką buvo itin jautrūs net netyčiniams įžeidimams dėl to, kad ji yra moteris arba kad ji yra ne baltaodė. Net tarptautinėje arenoje darbuotojai pavargo nuo to, kad vis dar turėjo švelniai pataisyti kai kurių kitų šalių vyriausybių protokolo tarnybas po to, kai jos pasodindavo viceprezidentę vakarienėse šalia užsienio lyderio žmonos, o ne paties lyderio.
K. Harris artimieji ruošiasi piktiems išpuoliams, taip pat galimybei, kad ji netrukus susidurs su pasąmoniniu rasizmu ir seksizmu.
Jie taip pat tikisi, kad K. Harris kandidatūra sukels didžiulį entuziazmo pliūpsnį tarp partijos šalininkų. Tai ypač svarbu po vieno iš intensyviausių Demokratų nusivylimo mėnesių.
Be to, jei ji taps kandidate, daugelis pagrindinių partijos rinkėjų jausis atstovaujami kur kas geriau nei anksčiau, kai juos atstovavo 81 metų baltasis vyras, kurio nuolatinė šeštadienio vakaro veikla buvo lankytis mišiose.
Kadangi moterys visoje šalyje jau yra labai įsitraukusios į abortų klausimą, keli demokratai prognozavo, kad iškeliant moterį, kuri jau daugelį metų stovi priekyje šiuo klausimu, įvyks postūmis.
„Ji yra daug tvirtesnė, autentiškesnė ir labiau įgaliota kalbėti apie tai, – teigė M. Timmaraju. – Tai svarbiausia šios kampanijos įtikinimo žinia, ir dabar jūs turite geriausią advokatę.“
Vis dėlto nerimas dėl to, kad K. Harris pakeis J. Bideną, sklinda jau kelias savaites. Niekas nežino, kaip į ją reaguos dauguma rinkėjų. Apklausos rodo, kad jai sekasi geriau nei J. Bidenui, tačiau ji vis dar atsilieka nuo D. Trumpo.
Tarp tų, kurie sunerimę dėl galimų pasekmių, jei K. Harris pralaimės, yra Konektikuto atstovė Jahana Hayes. Prieš dvi savaites per Atstovų Rūmų demokratų susitikimą ji išreiškė baimę, kad K. Harris ir juodaodės moterys apskritai gali neproporcingai prisiimti kaltę dėl pralaimėjimo. Pasak jos, tai labiau J. Bideno, Demokratų vidinių konfliktų ir bendro nepatenkinimo šalies kryptimi, o ne K. Harris atsakomybė.
Sekmadienio vakarą J. Hayes CNN atsisakė komentuoti savo jausmus po to, kai J. Bidenas pasitraukė iš rinkimų.
Kita ilgametė draugė, dabar dirbanti senatore iš Kalifornijos, Laphonza Butler, CNN sakė mananti, kad tiek K. Harris patirtis dirbant viceprezidente, tiek D. Trumpo teisinės problemos lemia visai kitokią situaciją nei per praėjusią kampaniją, kurioje ji buvo patarėja.
„Ji, kaip ir prokuroras, išmano savo bylą iki smulkmenų. Ji turės parengusi faktus ir liudytojus ir kalbės su prisiekusiaisiais, Amerikos žmonėmis“, – CNN aiškino L. Butler.
Skubos tvarka
Kad ir kaip sunku K. Harris bus rengti kampaniją likus vos 100 dienų iki rinkimų, keli ją pažįstantys žmonės CNN sakė, kad tai jai gali būti geriausia žinia.
„Ji yra geriausia, kai jaučia didelį skubos jausmą ir ribotą laiką. Ji yra geriausia, kai nagrinėja bylą ir turi išsikviesti priešą, ir ji turi didžiausią priešą, – pasakojo buvęs K. Harris padėjėjas. – Ji yra geresnė sprinterė nei maratono bėgikė, ir manau, kad tai bus naudinga.“
„Kai patiria spaudimą, ji tampa ramesnė ir labiau susikaupusi“ – antrino E. Warren. Taip pat ir Masačusetso senatorė pasakojo, jog tiki, kad ji ir kiti progresyvūs lyderiai, laiduojantys už K. Harris, užkirs kelią bet kokiam kanibalizmui iš kairės.
Vieni Atstovų Rūmų demokratai iš vietos, kurioje 2020 m. laimėjo D. Trumpas, ragino K. Harris nepasiduoti kai kuriems „atsibodusiems“ mąstymo būdams, kurie, anot jų, pastaraisiais metais dominuoja partijoje.
„Ji negali to padaryti, jei kandidatuos kaip teisininkė iš Kalifornijos. Ji turi tai padaryti kaip žmogus, kuris elgiasi teisingai, net jei tai supykdo progresyviuosius, kaip žmogus, kuris imasi kovoti su nusikalstamumu, nesvarbu, ar tai būtų baltųjų apykaklių, ar gatvės nusikaltimai, – pabėžė įstatymų leidėjas. – Ji turi profilį, kuriuo nebuvo tinkamai pasinaudota.“
Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.