„Istorinė pergalė, bet ne jos vienos“: kas yra Kamala Harris, kurią parėmė iš rinkimų pasitraukęs Joe Bidenas (3)

Likus mažiau nei keturiems mėnesiams iki rinkimų, JAV viceprezidentė Kamala Harris atsidūrė sudėtingoje padėtyje. Prastas prezidento Joe Bideno pasirodymas debatų scenoje paskatino didėjančią kritiką dėl jo gebėjimo laimėti rinkimus. Nerimui peraugus į paniką Demokratų partijoje, jos pavardė iškilo pakaitinių kandidatų sąraše. J.Bidenui paskelbus, kad jis baigs savo kampaniją ir parems ją, K.Harris pagaliau pasiekė poziciją, kurios seniai siekė: Demokratų partijos bilieto viršūnę ir potencialiai prezidento postą.

K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris ir J. Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris ir J. Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
JAV viceprezidentė Kamala Harris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV viceprezidentė Kamala Harris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kamala Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kamala Harris.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Joe Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Joe Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

Jul 22, 2024, 6:08 AM, atnaujinta Jul 22, 2024, 7:04 AM

Tačiau kelionė į šią vietą buvo įtempta ir kupina sudėtingų klausimų, ypač pastaraisiais mėnesiais.

Prieš ketverius metus vienkartinė kandidatė į Demokratų partijos nominaciją būtų sulaukusi partijos pagyrų. 2024 m. liepą K.Harris atsidūrė kur kas keblesnėje padėtyje, nes buvo kovojančio kandidato kampanijos dalis, o jos galimybės gauti dar vieną kadenciją priklausė nuo J.Bideno veiklos rezultatų.

Praėjus 24 valandoms po debatų nesėkmės, K.Harris pasirinko tvirtą lojalumą J.Bidenui.

Viceprezidentė kalbėjo per CNN, MSNBC ir kampanijos mitinge. Ji gynė savo politinio partnerio pasiekimus ir puolė jų varžovą, buvusį prezidentą Donaldą Trumpą. „Mes tikime savo prezidentu J.Bidenu ir tikime tuo, už ką jis pasisako“, – sakė ji mitinge. K.Harris nesvyravo, nes naujas paramos šaltinis Demokratų partijoje stūmė ją į dėmesio centrą, o kritikai spaudė J.Bideną pasitraukti.

Vis dėlto tai antrasis šansas prezidentinėje kampanijoje pirmajai moteriai, taip pat pirmajai juodaodei ir Azijos amerikietei, užėmusiai viceprezidento postą.

Nepaisant to, kad 2020 m. jai sunkiai sekasi pritraukti rinkėjus ir kad jos reitingai einant viceprezidentės pareigas buvo žemi, K.Harris šalininkai nurodo, kad ji pasisako už reprodukcines teises, yra patraukli tarp juodaodžių rinkėjų ir turi prokurorės patirties, kuri dalyvautų rinkimuose prieš dabar jau nuteistą nusikaltėlį ir kad ji galėtų tinkamai eiti vyriausiosios kariuomenės vadės pareigas.

„Manau, kad ji padėjo spręsti svarbiausius klausimus, tokius kaip balsavimo teisės ir imigracijos reforma, – BBC sakė Džordžtauno universiteto Moterų ir lyčių studijų programos direktorė Nadia Brown. – Ji taip pat buvo įtakingiausia J.Bideno pavaduotoja abortų prieinamumo ir bendravimo su juodaodžių bendruomenėmis klausimais.“

Kaip K. Harris tapo viceprezidente

Vos prieš penkerius metus K.Harris buvo senatorė iš Kalifornijos, kuri tikėjosi laimėti Demokratų partijos nominaciją prezidento rinkimuose.

Karjerą ji pradėjo Alamedos apygardos apylinkės prokuratūroje ir 2003 m. tapo San Francisko apygardos prokurore – vyriausiąja prokurore, o vėliau buvo išrinkta pirmąja moterimi ir pirmuoju juodaodžiu asmeniu, užėmusiu Kalifornijos generalinio prokuroro, vyriausiojo teisininko ir teisėsaugos pareigūno daugiausiai gyventojų turinčioje Amerikos valstijoje, pareigas.

Ji pelnė vienos iš kylančių Demokratų partijos žvaigždžių reputaciją ir pasinaudojo šiuo impulsu, kad 2017 m. būtų išrinkta Kalifornijos jaunesniąja JAV senatore.

Tačiau 2020 m. jos prezidentiniai siekiai buvo nesėkmingi. Jos meistriškų pasirodymų debatuose nepakako kompensuoti prastai suformuluotos politikos.

Jos kampanija numirė mažiau nei po metų, ir būtent J.Bidenas sugrąžino dabar jau 59-erių metų kandidatę į nacionalinį dėmesio centrą, įtraukdamas ją į savo komandą.

Gilas Duranas, 2013 m. dirbęs K.Harris komunikacijos direktoriumi ir kritikavęs jos kandidatavimą į prezidento postą, pavadino tai „dideliu Kamalos Harris likimo posūkiu“.

„Daugelis žmonių nemanė, kad ji turi disciplinos ir susitelkimo taip greitai pakilti į postą Baltuosiuose rūmuose... nors žmonės žinojo, kad ji turi ambicijų ir žvaigždės potencialą. Visada buvo aišku, kad ji turi žalio talento“, – sakė G.Duranas.

Dirbdama Baltuosiuose rūmuose K.Harris daugiausia dėmesio skyrė kelioms svarbiausioms iniciatyvoms ir prisidėjo prie kai kurių labiausiai išreklamuotų J.Bideno administracijos pasiekimų.

Ji pradėjo visoje šalyje vykstantį turą „Kova už reprodukcines laisves“, kuriame pasisakė už tai, kad moterys turėtų teisę priimti sprendimus dėl savo kūno. Ji atkreipė dėmesį į abortų draudimų daromą žalą ir paragino Kongresą atkurti Roe prieš Wade apsaugą po to, kai Aukščiausiojo Teismo konservatyvūs teisėjai 2022 m. panaikino konstitucinę teisę į abortą.

K.Harris pasiekė naują rekordą – daugiausiai balsų už lygiąsias Senato istorijoje padariusi vicepirmininkė. Jos balsas padėjo priimti Infliacijos mažinimo įstatymą ir Amerikos gelbėjimo planą, kuriuo buvo suteiktas COVID-19 pagalbos finansavimas, įskaitant skatinamąsias išmokas. Jos balsas už lygiąsias taip pat patvirtino teisėją Ketanji Brown Jakson į Aukščiausiąjį Teismą.

Tačiau jai taip pat sunkiai sekėsi pelnyti platų populiarumą tarp amerikiečių, ji sulaukė kritikos iš visų pusių.

Nepaisant kairiųjų pažiūrų tokiais klausimais kaip tos pačios lyties santuokos ir mirties bausmė, ji ne kartą susidūrė su išpuoliais dėl to, kad kai kuriems demokratų rinkėjams ji nėra pakankamai progresyvi. „Kamala yra policininkė“ buvo dažnas palyginimas 2020 m. rinkimų kampanijos metu.

J Bidenas taip pat paragino K.Harris vadovauti pastangoms šalinant pagrindines migracijos priežastis, nes rekordinis imigrantų skaičius atvyko į JAV per Meksikos pasienį, o oponentai nurodo, kad šiuo klausimu ji nepadarė pakankamos pažangos. Tačiau pastarosiomis savaitėmis, kai pasipylė spekuliacijos dėl J.Bideno galimybių laimėti lapkritį, ji sulaukė naujos paramos.

Daugybė K. Harris tapatybių

K.Harris gimė Ouklande, Kalifornijoje, dviejų tėvų imigrantų – Indijoje gimusios motinos ir Jamaikoje gimusio tėvo – šeimoje. Sos tėvai išsiskyrė, kai jai buvo penkeri, ir ją daugiausia augino induistė vieniša motina Shyamala Gopalan Harris, vėžio tyrinėtoja ir pilietinių teisių aktyvistė.

Ji augo su savo indiškuoju paveldu, kartu su motina lankydavosi Indijoje, tačiau K.Harris yra sakiusi, kad jos motina perėmė Ouklando juodaodžių kultūrą ir į ją įtraukė dvi savo dukteris – Kamalą ir jos jaunesnę seserį Mayą.

„Mano motina puikiai suprato, kad augina dvi juodaodes dukteris, – rašė ji savo autobiografinėje knygoje „The Truths We Holds“. – Ji žinojo, kad jos įvaikinta tėvynė į Mayą ir mane žiūrės kaip į juodaodes mergaites, ir buvo pasiryžusi užtikrinti, kad mes užaugtume savimi pasitikinčiomis, išdidžiomis juodaodėmis moterimis.“

Jos dvispalvės šaknys ir auklėjimas reiškia, kad ji įkūnija ir gali įsitraukti į daugelį amerikiečių tapatybių ir į jas kreiptis. Tose šalies dalyse, kuriose vyko spartūs demografiniai pokyčiai, pakankamai dideli, kad pakeistų regiono politiką, ji įžvelgia siekiamybės simbolį.

Tačiau Hovardo universitete, viename iš garsiausių šalies istorinių juodaodžių koledžų ir universitetų, praleistą laiką ji apibūdino kaip vieną svarbiausių savo gyvenimo patirčių.

Lita Rosario-Richardson su Kamala Harris susipažino studijuodama Hovarde devintajame dešimtmetyje, kai studentai rinkdavosi miestelio kiemo rajone, kad pasišnekučiuotų ir aptartų politiką, madą ir apkalbas.

„Pastebėjau, kad ji pasižymėjo aštriu argumentų pojūčiu“, – jaunąją K.Harris prisiminė ji.

Juos suartino polinkis į energingus debatus su miestelio respublikonais, jų patirtis augant su vienišomis motinomis, netgi tai, kad abu yra Svarstyklių žvaigždės ženklo atstovai. Tai buvo ir politiškai formuojantis laikotarpis.

„Tuo metu prezidentu buvo (Ronaldas) Reaganas, tai buvo apartheido era, daug kalbėta apie „trans-Afrikos“ ir Martino Lutherio Kingo šventės klausimą“, – sakė L.Rosario-Richardson.

„Mes žinome, kad būdami pavergtų žmonių palikuonys ir spalvotieji, išėję iš kolonizacijos, turime ypatingą vaidmenį, o išsilavinimas suteikia mums ypatingą padėtį visuomenėje, kad galėtume prisidėti prie pokyčių.“ Ji paaiškino – tai buvo filosofija ir raginimas veikti, kuris buvo dalis ponios K.Harris išgyventos universitetinės patirties.

Tačiau K.Harris lengvai veikia ir bendruomenėse, kuriose vyrauja baltieji. Ankstyvaisiais jos gyvenimo metais buvo trumpas laikotarpis Kanadoje. Kai jos mama Sh.G.Harris įsidarbino dėstytoja McGillo universitete, Kamala ir jos jaunesnioji sesuo Maya išvyko kartu su ja ir penkerius metus mokėsi Monrealyje.

K.Harris sako, kad ji visada jautėsi gerai dėl savo tapatybės ir save vadina tiesiog „amerikiete“.

2019 m. laikraščiui „The Washington Post“ ji sakė, kad politikai neturėtų tilpti į stalčius dėl savo odos spalvos ar kilmės.

„Mano mintis buvo tokia: Aš esu tokia, kokia esu. Man su tuo viskas gerai. Galbūt jums reikės tai išsiaiškinti, bet man su tuo viskas gerai“, – sakė ji.

Šmaikščiosioji „Debatų klubo“ narė

Nuo pat pirmųjų dienų, kaip liudija jos draugė L.Rosario-Richardson, K.Harris rodė įgūdžius, kurie leido jai tapti viena iš nedaugelio moterų, įveikiančių kliūtis.

„Būtent tai mane ir privertė paskatinti ją prisijungti prie debatų komandos [Hovardo universitete] – bebaimiškumas“, – prisiminė ji.

Protas ir humoras yra šio arsenalo dalis. Vaizdo įraše, paskelbtame jos socialiniame tinkle 2020 m. po pergalės rinkimuose, ji dalijasi žinia apie pergalę – labai nuoširdžiai juokdamasi – su J.Bidenu: „Mes tai padarėme, mes tai padarėme, Joe. Tu būsi kitas Jungtinių Valstijų prezidentas!“

Juokas, kuriuo ji pasveikino tuometinį išrinktąjį prezidentą, skambindama tuo pirmuoju lemtingu telefono skambučiu, buvo tas, kurį jos draugė atpažino iš karto ir artimai.

„Tai aiškiai parodo jos asmenybę, net ir per tą trumpą laiką, kurį ji dalyvavo rinkimų kampanijoje, – sakė L.Rosario-Richardson. – Ji visada turėjo tą juoką, ji visada turėjo ir humoro jausmą, ji turėjo šmaikštumo – net ir universitetinių debatų kontekste – kad galėtų išsakyti tas mintis.“

Gebėjimas gyvuose debatuose pažerti šmaikščių replikų savo oponentams labai prisidėjo prie to, kad ji pradėjo siekti demokratų kandidato į prezidentus posto.

Kamala, „Momala“, istorijos kūrėja

2014 m. tuometinė senatorė K.Harris ištekėjo už teisininko Dougo Emhoffo ir tapo jo dviejų vaikų pamote.

2019 m. ji parašė straipsnį žurnalui „Elle“ apie tapimo pamote patirtį ir atskleidė vardą, kuris vėliau dominavo daugelyje vėlesnių laikraščių antraščių.

„Kai mudu su Dougu susituokėme, Cole'as, Ella ir aš sutarėme, kad mums nepatinka terminas „pamotė“. Vietoj to jie sugalvojo vardą „Momala“ (nuo angliško žodžio „mom“, kuris reiškia mamą).

Jie buvo vaizduojami kaip šiuolaikinės amerikietiškos „mišrios“ šeimos įsikūnijimas – žiniasklaida šį įvaizdį perėmė ir jis užėmė daugybę skilties centimetrų apie tai, kaip mes kalbame apie moteris politikes, vertina BBC.

Daugelis teigia, kad į ją taip pat reikėtų žiūrėti ir pripažinti, kad ji yra kitos rūšies šeimos palikuonė, t. y. juodaodžių moterų aktyvisčių kartų paveldėtoja.

„Ji yra paveldėtoja liaudies organizatorių, išrinktų pareigūnų ir nesėkmingų kandidatų, kurie nutiesė šį kelią į Baltuosius rūmus, palikimo. Juodaodės moterys demokratinėje politikoje ir Demokratų partijoje laikomos politine jėga“, – BBC sakė Purdue universiteto politikos mokslų ir afroamerikiečių studijų docentė Nadia Brown.

Fannie Lou Hamer, Ella Baker ir Septima Clark – tai tik keletas vardų, kurių pėdomis ji seka, teigia N.Brown.

„Jos pergalė yra istorinė, bet ne jos vienos. Ji priklauso daugybei juodaodžių moterų, kurių dėka ši diena tapo įmanoma“, – reziumavo N.Brown.

Parengta pagal BBC inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.