Du istoriniai teismo verdiktai ir D. Trumpo bei J. Bideno reakcijos signalizuoja apie dvi skirtingas Amerikas

2024 m. birželio 17 d. 11:29
Lrytas.lt
Dvi savaites truko beprecedentė teisinė drama, per kurią buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir dabartinio prezidento Joe Bideno sūnus buvo nuteisti istoriniais nuosprendžiais. Visa tai davė aiškų politinį rezultatą. Nuo to, ką rinkėjai pasirinks lapkričio mėnesį, gali priklausyti, ar Amerikoje išliks teisinė valstybė ir nebus suterštas teisingumas, rašo CNN.
Daugiau nuotraukų (12)
Tai, kaip abu vyrai, jų šeimos ir politinės operacijos reagavo į dvigubus teismo procesus ir nuosprendžius, išryškino skirtingus galimus šalies kelius valdant prezidentui Joe Bidenui arba numatomam Respublikonų partijos (GOP) kandidatui Donaldui Trumpui.
J. Bidenas nesistengė kištis į sūnaus Hunterio baudžiamąjį persekiojimą nei savo vykdomosios valdžios įgaliojimais, nei per žiniasklaidą. Antradienį jis leido savo paties Teisingumo departamentui užtikrinti apkaltinamąjį nuosprendį, kuris jo sūnui, priklausomam nuo narkotikų, gali baigtis kalėjimu ir pakenkti jo paties 2024 m. kampanijai.
„Priimsiu šios bylos baigtį ir toliau gerbsiu teisminį procesą, nes Hunteris svarsto apeliaciją“, – kalbėjo prezidentas po to, kai prisiekusieji pripažino jo sūnų kaltu dėl melagingai užpildytos federalinio patikrinimo formos ir už tai, kad turėjo ginklą būdamas priklausomas ar vartodamas nelegalius narkotikus.
Jis jau yra sakęs, kad sūnui malonės nesuteiks. Pirmą kartą reaguodamas į nuosprendį H. Bidenas nepuolė nei teisėjo, nei prokurorų, tik sakė, kad yra dėkingas už šeimos meilę ir palaikymą ir palaimintas, kad vėl yra švarus.
Bidenų elgesys kontrastavo su D. Trumpo reakcija į jo paties beveik prieš dvi savaites vykusį teismo procesą ir apkaltinamąjį nuosprendį byloje dėl „nutylėtų pinigų“. Buvęs prezidentas pyko ant liudytojų, prokurorų, prisiekusiųjų ir teisėjo.
Jis teigė, kad „tai padarė (J. Bideno) administracija, siekdama sužeisti ar pakenkti politiniam oponentui“. Jis peikė „suklastotą sprendimą“, nepaisant to, kad Teisingumo departamentas nedalyvavo Manhatano apygardos prokuroro iškeltoje byloje.
Nuo to laiko D. Trumpas perspėjo, kad pasinaudos prezidento įgaliojimais, kad nubaustų savo politinius oponentus ir palenktų teisinę sistemą savo labui.
„Kartais kerštas gali būti pateisinamas, – praėjusią savaitę D. Trumpas sakė televizijos psichologui Philui McGraw. – Turiu būti sąžiningas. Žinote, kartais galima.“
Buvęs prezidentas praėjusią savaitę „Fox News“ sakė: „Turėčiau pilną teisę juos persekioti“, turėdamas omenyje abu Bidenus.
H. Bideno nuosprendis diskreditavo du D. Trumpo teiginius
Per visą teismo procesą Manhatane, savo buvusiame gimtajame mieste, D. Trumpas atkakliai tvirtino, kad negalėjo sulaukti teisingo nuosprendžio mieste, kuriame daugiausia balsuoja demokratai. Tačiau Delaveras yra mėlynoji (demokratų) valstija – ir ten prisiekusieji ką tik nuteisė prezidento sūnų.
Vienas prisiekusiųjų antradienį CNN pasakojo, kad svarstant bylą apie politiką niekada nebuvo kalbama. Prisiekusieji D. Trumpo teismo procese dar nekalbėjo, galbūt dėl baimės, kad jie gali būti atpažinti po buvusio prezidento bauginimo taktikos.
Jei H. Bidenas būtų buvęs išteisintas, respublikonai neabejotinai būtų teigę, kad šališki prisiekusieji valstijoje, kurioje, atrodo, visi pažįsta pirmąją šeimą, įrodė savo tiesą. Tačiau apkaltinamasis nuosprendis išmušė iš vėžių dar vieną jų politinį argumentą.
J. Bidenas atėjo į pareigas žadėdamas atkurti Teisingumo departamento nepriklausomybę po to, kai D. Trumpas savo kadencijos metu nuolat stengėsi panaudoti jo teisines ir tyrimo galias beveik kaip asmeninę advokatų kontorą. Tačiau buvęs prezidentas nepaliko abejonių, kad darys tą patį ir dar daugiau, jei lapkritį vėl laimės Baltuosius rūmus, ir ignoruos pagrindinę Teisingumo departamento misijos nuostatą vykdyti įstatymus „nepriklausomai ir nešališkai“.
D. Trumpas jau pažadėjo patraukti baudžiamojon atsakomybėn J. Bideną ir jo šeimą bei „sunaikinti“ tai, ką jis vadina „giliąja valstybe“ (angl. „Deep state“). Kelios išorinės grupės parengė planus, kaip jam padėti.
H. Bideno nuosprendis taip pat prieštaravo pagrindiniam D. Trumpo daugkartinės teisinės gynybos pagrindimui keturiose baudžiamosiose bylose, keliose civilinėse bylose ir visoje jo prezidentinėje kampanijoje. Tai klaidinga nuostata, kad jis yra Teisingumo departamento, nukreipto išimtinai prieš respublikonus, ginkluotos teisinės sistemos auka.
„Tiek apie Teisingumo departamento ginklavimąsi siekiant persekioti tik kitos pusės priešus“, – antradienį CNN Max laidoje sakė buvęs aukšto rango Teisingumo departamento pareigūnas ir federalinis prokuroras Michaelas Zeldinas.
„Tai liudija, kad Teisingumo departamentas, vadovaujamas (generalinio prokuroro Merricko) Garlando, kaip įmanydamas stengiasi judėti tiesiai per vidurį, kaip ir turėtų, ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn žmones, kurie, jo manymu, yra verti baudžiamojo persekiojimo“, – kalbėjo jis.
Teisingumo departamento neutralumo idėją sustiprino Davido Weisso komentarai po teismo proceso. Jis yra D. Trumpo paskirtas JAV prokuroras Delavere, kurį M. Garlandas pakėlė į specialiojo patarėjo pareigas, kad nesusidarytų politinio šališkumo įspūdis.
D. Weissas padėkojo generaliniam prokurorui už tai, kad leido jam veikti nepriklausomai. Jis pridūrė, kad dvi įtemptos savaitės, per kurias teisingumo sistema buvo įvelta į nuodingą politinį vandenį, baigėsi tuo, kad „šioje šalyje niekas nėra aukščiau įstatymo“.
„Kiekvienas turi atsakyti už savo veiksmus, net ir šis kaltinamasis, – pridūrė D. Weissas. – Tačiau H. Bidenas neturėtų būti labiau atsakingas nei bet kuris kitas pilietis, nuteistas už tokį pat elgesį.“
Buvęs Kongreso narys respublikonas Kenas Buckas CNN žurnalistei Erinai Burnett pasakojo, kad J. Bidenas tinkamai sprendė skaudų jo sūnaus teismo proceso ir nuteisimo klausimą.
„(Jis) puikiai pasielgė stengdamasis likti nuošalyje ir pripažindamas, kad jo Teisingumo departamentas atsidūrė labai sunkioje padėtyje. Žmonės žvelgia į šią bylą ir supranta, kad ji buvo nagrinėjama nepriklausomai ir sąžiningai“, – kalbėjo jis.
Prinstono universiteto istorijos profesorius ir CNN politikos analitikas Julianas Zelizeris teigė, kad D. Trumpo ir H. Bideno kriminaliniai nuosprendžiai atspindi didžiulius statymus dėl lapkričio rinkimų.
„Jis (J. Bidenas) ne tik sako, kad sprendimas taip pat yra priimtas teismų, bet ir nesako, kad ketina pasinaudoti prezidento galiomis ir kaip nors suteikti malonę. Ir jūs tai pastatote priešprieša buvusiam prezidentui, kuris užsipuolė teisinę sistemą. Jis kvestionavo jos teisėtumą“, – svarsto jis.
J. Zelizeris pridūrė: „Rinkėjai turės pasirinkti. Kokio atsako jie nori? Ir kokio asmens jie nori Ovaliajame kabinete 2025 m. sausį?“
Ne tik H. Bideno nuteisimas ginklų byloje ir rugsėjo mėnesį jo laukiantis mokesčių teismas paneigia mintį, kad Teisingumo departamentas persekioja tik respublikonus. Demokratų senatorius Robertas Menendezas iš Naujojo Džersio teisiamas Niujorke dėl kyšininkavimo ir korupcijos.
Teisingumo departamentas gegužės mėn. pateikė kaltinimus ir kitam žinomam demokratui, Teksaso respublikonui Henry’ui Cuellar’ui ir jo žmonai dėl tariamo maždaug 600 tūkst. JAV dolerių priėmimo iš Azerbaidžano valstybinės naftos įmonės ir Meksikos banko mainais už oficialius Kongreso nario veiksmus. Abu demokratai tvirtino esantys nekalti.
Vargu, ar tiesa pakeis GOP Bideno pasakojimą
Demokratų atstovas Jamie Raskinas pabrėžė kontrastą tarp D. Trumpo ir J. Bideno. „Respublikonai puola visą mūsų teisingumo sistemą ir teisinę valstybę, nes jiems nepatinka, kaip paaiškėjo viena byla. Tuo tarpu Jungtinių Valstijų prezidento sūnus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, ir negirdžiu nė vieno demokrato verkiant“, – pastebėjo Merilando demokratas.
Vietoje to, kad D. Trumpo šalininkai būtų nubausti dėl D. Trumpo persekiojimo pasakojimo žlugimo ir sėkmingo teisės viršenybės taikymo baudžiamajame procese, jie Kongrese tiesiog pasinaudojo H. Bideno verdiktu, kad sukurtų naują melagingų teiginių ir sąmokslo teorijų ratą.
Atstovų Rūmų priežiūros pirmininkas Jamesas Comeris pabrėžė, kad Delavero teismas buvo „žingsnis atskaitomybės link“. Tačiau Kentukio respublikonas perspėjo, kad Teisingumo departamento pareigūnai ir toliau „dengia didįjį vyruką J. Bideną“.
J. Comeris pakartojo kaltinimus, kad prezidentas pelnėsi iš etiškai abejotinų savo sūnaus verslo operacijų Ukrainoje ir Kinijoje, kai jo tėvas buvo viceprezidentas, nepaisant to, kad jo komitetas ir Atstovų Rūmų respublikonų apkaltos tyrimas tokių įrodymų nerado.
Atstovų rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas laikėsi panašaus požiūrio. „Mes ir toliau reikalausime atsakomybės už Bidenų šeimos korumpuotus verslo sandorius“, – pabrėžė respublikonas iš Luizianos, tvirtai palaikantis D. Trumpą, nors buvęs prezidentas neseniai pralaimėjo civilinę bylą, kurioje nustatyta, kad jis, jo suaugę sūnūs ir jo organizacija įvykdė didžiulį draudimo ir bankų sukčiavimą.
Buvęs D. Trumpo patarėjas Baltųjų rūmų vidaus politikos klausimais Stephenas Milleris teigė, kad Teisingumo departamentas iš tikrųjų parodė palankumą H. Bidenui, nepateikdamas jam kaltinimų dėl 50 nusikalstamų veikų, susijusių su prekyba poveikiu užsienyje. Departamentas turėtų „pasakyti jam, kad vienintelis būdas išvengti kalėjimo iki gyvos galvos yra liudyti prieš „BIG GUY“ (J. Bideną)“, – socialiniame tinkle „X“ rašė S. Milleris.
Kai kurios respublikonų reakcijos į tai, kad H. Bidenas tapo nuteistu nusikaltėliu, buvo keistos. Viena karščiausių D. Trumpo šalininkių, Džordžijos respublikonė Marjorie Taylor Greene, socialiniame tinkle „X“ nepagrįstai užsiminė, kad prisiekusiųjų kolegų paskelbtas nuosprendis buvo kažkoks sudėtingas sąmokslas.
„Hunteris Bidenas ką tik tapo „giliosios valstybės“ aukos avinėliu, kad parodytų, jog teisingumas yra „subalansuotas“, o kiti H. Bideno nusikaltimai lieka ignoruojami“, – rašė ji.
Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.