Po balsavimo dėl Ukrainos – karo nuotaikos tarp respublikonų: kas yra atakas atnaujinusi Marjorie Taylor Greene

Po to, kai JAV Atstovų Rūmai po ilgų diskusijų priėmė 61,8 mlrd. JAV dolerių karinę pagalbą Ukrainai, respublikonų partiją ir toliau drebina politinės kovos ir nesutarimai. Kraštutinės dešinės atstovė Marjorie Taylor Greene atnaujino išpuolius prieš Atstovų Rūmų pirmininką ir jos bendrapartietį Mike'ą Johnsoną.

M. T. Greene ir D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M. T. Greene ir D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 M. T. Greene ir M. Johnsonas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M. T. Greene ir M. Johnsonas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
M. T. Greene.<br>EPA-ELTA nuotr.
M. T. Greene.<br>EPA-ELTA nuotr.
M. Johnsonas.<br>EPA-ELTA nuotr.
M. Johnsonas.<br>EPA-ELTA nuotr.
 M. T. Greene.<br> EPA-ELTA nuotr.
 M. T. Greene.<br> EPA-ELTA nuotr.
M. Johnsonas.<br>EPA-ELTA nuotr.
M. Johnsonas.<br>EPA-ELTA nuotr.
M. Johnsonas.<br>CNP/INSTARimages/Scanpix nuotr.
M. Johnsonas.<br>CNP/INSTARimages/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 22, 2024, 4:39 PM, atnaujinta Apr 22, 2024, 4:42 PM

Politikė tvirtino, M. Johnsonas išdavė savo partiją ir dirba opozicinei demokratų partijai, o jo kalbėtojo pareigos jau yra „baigtos“, rašo britų naujienų portalas „The Guardian“.

M. T. Greene jau po kovo mėnesį priimto biudžeto įstatymo pagrasino pateikti pasiūlymą nušalinti Atstovų Rūmų pirmininką – dėl unikalios JAV Kongreso sistemos tokio balsavimo inicijavimui pakanka vos vieno parlamentaro prašymo. Nepaisant to, vis dar neaišku, kada politikė imsis griežtesnių veiksmų, rašo „The Guardian“.

Po to, kai M. Johnsonas nutraukė kelis mėnesius trukusį vilkinimą dėl pagalbos paketo Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui ir šeštadienį pagaliau privertė dėl jo balsuoti Atstovų Rūmuose, jį užsipuolė respublikonų partijos kraštutinės dešinės atstovai – įskaitant ir M. T. Greene.

Šiuo klausimu buvo susiskaldžiusi ir pati respublikonų partija. Už paramos paketą Ukrainai balsavo 101 respublikonas, 112 partijos narių balsavo prieš, tuo tarpu demokratų partija vieningai palaikė šį įstatymo projektą.

„Jis absoliučiai dirba demokratams. Jis vykdo Joe Bideno administracijos darbotvarkę“, – M. Johnsoną „Fox News“ laidoje „Sunday Morning Futures With Maria Bartiromo“ kritikavo M. T. Greene.

„M. Johnsono pirmininkavimo laikotarpis baigėsi. Jis turi pasielgti teisingai – atsistatydinti ir leisti mums judėti į priekį kontroliuojamame procese. Jei jis to nepadarys, jis bus atleistas.“, – pridūrė politikė.

D. Trumpo bendražygė

Šio žygio prieš Atstovų Rūmų pirmininką M. Johnsoną ir paramą Ukrainai priešakyje stovinčią kontraversišką politikę naujienų portalas „Le Monde“ pavadino „nefiltruota Donaldo Trumpo versija“.

M. T. Greene yra artima kandidato į JAV prezidentus D. Trumpo bendražygė. Respublikonė dalyvauja buvusio JAV prezidento politiniuose raliuose, o po 2020 m. prezidento rinkimų ji laikėsi D. Trumpo pozicijos, tvirtindama, kad tų metų rinkimai buvo „suklastoti“.

„Marjorie Taylor Greene yra viena aršiausių kovotojų JAV Kongrese už šalies interesų statymą į pirmą vietą ir viską, ką tai reiškia“, – anksčiau tvirtino D. Trumpas, aiškindamas, kad politikė yra „ateities respublikonų žvaigždė“.

Į politinę areną M. T. Greene išsiveržė dar 2020 metais, kuomet buvo išrinkta į JAV Atstovų Rūmus – pati politikė tvirtino, kad politikoje aktyviai dalyvauti pradėjo dar 2016 m. prezidento rinkimų metu.

Savo tinklalapyje respublikinė aiškina, kad yra sėkminga verslininkė su „gyvenimiška partitimi“ šiame sektoriuje. Ji priduria, kad turi tvirtą krikščionišką tikėjimą ir tiki, kad JAV turi ir toliau saugoti savo „didžiąsias laisves“ ir išlikti didžia šalimi.

Prieš kandidatuojant į JAV Kongresą, M. T. Greene pritarė smurtiniams, kraštutinių pažiūrų sąmokslų teorijoms. Pagrindinė iš jų buvo „QAnon“ sąmokslo teorija, kuri tvirtino, kad buvęs JAV prezidentas D. Trumpas stojo į įsivaizduojamą kovą su šėtoną garbinančių demokratų ir įžymybių būriu, nors jau 2020 m. rugpjūtį ji bandė atsiriboti nuo „QAnon“, rašo CNN.

2020 m. tuomet dar kandidatė į JAV Kongresą M. T. Greene savo „Facebook“ paskyroje paskelbė nuotrauką su ginklu šalia trijų demokratų partijos narių portretų. Ji paragino pereiti į „puolimą prieš šias socialistes“. Viena iš politikių reklamą įvertino kaip nesantaikos kurstymą, tvirtindama, kad ji po šio įrašo paskelbimo susilaukė realių grasinimų, prideda CNN.

Respublikonė savo politinės karjeros metu skleidė dar daugiau melagienų ir konspiracijos teorijų – dėl gaisrų Kalifornijoje ji kaltino „žydų sukurtus kosmoso lazerius“, siūlė įvykdyti mirties bausmę skirtingiems demokratų politikams ir tvirtino, kad 2001 m. rugsėjo 11 d. atakos metu joks lėktuvas neįsirežė į Pentagoną, rašo naujienų portalas „AP News“.

Pastaruoju metu ji stipriai priešinosi ir paramos Ukrainai paketui, dažnai išreikšdama savo nepasitenkinimą tuo, kad, anot jos, demokratų partija „išduoda“ amerikiečius ir neapgina JAV pietinės sienos. Tačiau ir čia politikė skleidžia melagingus teiginius.

„Ukrainos vyriausybė puola krikščionis, Ukrainos vyriausybė vykdo egzekucijas kunigams“, – tvirtino ji. – Rusija to nedaro. Jie nepuola krikščionybės.“

Tačiau, remiantis Ukrainos religinės laisvės instituto duomenimis, iki praėjusių metų gruodžio mėn. per Rusijos invaziją buvo sugadinta arba apiplėšta mažiausiai 630 religinių objektų.

Plyšys respublikonų partijoje

Balsavimas dėl paramos paketo dar labiau padidino nesutarimus tarp respublikonų partijos narių Atstovų Rūmuose. „The Guardian“ aiškina, kad kraštutinės dešinės politikų sparnas kartu su parama užsienio valstybėms primygtinai reikalavo nuolaidų ir jų vidaus prioritetams, įskaitant pietinės JAV sienos saugumą.

Tie patys politikai praėjusių metų spalio mėn. suorganizavo M. Johnsono išrinkimą į Parlamento pirmininko postą, kuomet po trumpalaikio biudžeto patvirtinimo buvo nušalintas jo pirmtakas respublikonas Kevinas McCarthy.

Ši respublikonų grupė vis dažniau viešai priešinosi pagalbai Ukrainai, pritardama savo politiniam lyderiui Donaldui Trumpui, kuris jau seniai rodo susižavėjimą Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, tvirtina „The Guardian“.

Šeštadienį M. Johnsonas paaiškino, kad karinės pagalbos teikimas yra „kritiškai svarbus“ ir „teisingas“, net jei jį stipriai kritikuoja dalis jo bendrapartiečių.

„Tikrai tikiu informacija kurią gavome, – teigė M. Johnsonas. – Tikiu, kad Xi Jinpingas, V. Putinas ir Iranas tikrai yra „blogio ašis“. Manau, kad jie koordinuoja savo veiksmus. Manau, kad V. Putinas ir toliau žygiuos per Europą.

„Ketinu suteikti galimybę kiekvienam Atstovų Rūmų nariui balsuoti pagal savo sąžinę ir valią, – pridūrė M. Johnsonas. – Esu pasirengęs dėl to asmeniškai rizikuoti, nes turime elgtis teisingai. Ir istorija mus įvertins.“

Kad paramos Ukrainai klausimas patektų į Atstovų Rūmų dienotvarkę, M. Johnsonas turėjo bendradarbiauti su demokratų partija – jų palaikymo politikas susilaukė ir balsuojant dėl svarbaus vyriausybės finansavimo įstatymo.

Plyšys respublikonų partijoje padidėjo dar kovo mėnesį, kai M. T. Greene atskleidė savo pasiūlymą nušalinti Johnsoną nuo pirmininko pareigų. Ji dar nebandė priversti balsuoti šiuo klausimu, o tolimesni jos žingsniai atrodo migloti.

Politikės idėjai pritaria ir Atstovų Rūmų respublikonai Thomas Massie ir Paulas Gosaras, praneša „The Guardian“.

Po balsavimo dėl paramos paketo užsienio valstybėms respublikonė pareiškė, kad nesiims jokių oficialių veiksmų, kad M. Johnsonas būtų atstatydintas iš pirmininko pareigų – ji ir jos kolegos, pirmiausia norėjo išgirsti rinkėjų nuomonę, pranešė „The Washington Post“.

„Aš laukiu, kada jie (aut. past. – respublikonų politikai) išgirs žmones namuose, – aiškino M. T. Greene. – tačiau šiandien tai yra JAV išpardavimas“.

Sekmadienį „Fox News“ žurnalistas spaudė M. T. Greene dėl jos grasinimų nušalinti M. Johnsoną, klausdamas ar politikė iš tikrųjų ketina imtis griežtesnių veiksmų.

„Tai įvyks, nepriklausomai nuo to, ką nuspręs M. Johnsonas, – žurnalistui atsakė M. T. Greene. – Netrukus prie mūsų prisijungs dar trys respublikonai, kurie dalyvaus specialiuose rinkimuose, todėl žmonės turi žinoti, kad tai gali įvykti.“

„Jis išgyvens“

Tačiau ne visi respublikonai nerimauja dėl M. Johnsono ateities Atstovų Rūmų pirmininko poste, rašo „The Guardian“

„Jis išgyvens, – sekmadienį CNN laidoje „State of the Union“ tvirtino respublikonas Tony Gonzalesas. – Žiūrėkite, Atstovų Rūmai yra šiurkšti ir triukšminga vieta, bet M. Johnsonui viskas bus gerai.“

T. Gonzaleso nuomone, tai, kad M. Johnsonas įteisino šį pagalbos paketą, apskritai yra teigiamas dalykas JAV Kongresui.

„Manau, kad Mike'as Johnsonas čia išvengs kanibalų savo paties partijoje. Šį savaitgalį jis jiems pasipriešino, o mes, suaugusieji perėmėme JAV Kongreso kontrolę, – aiškino jis. – Manau, kad žmonės pavargo nuo to, kad Marjorie Taylor Greene vadovauja jų gyvenimui, ir jie pagaliau tiesiog pasakė ne.“

Tuo tarpu kai kurie demokratų partijos atstovai tvirtina, kad nors nepalaiko M. Johnsono, jie nenori dar vienos suirutės Atstovų Rūmuose ir M. T. Greene politinės pergalės, rašo „The Guardian“.

Dar prieš priimant paramos paketą Atstovų Rūmų demokratų lyderis Hakeemas Jeffriesas laikraščiui „The New York Times“ aiškino, kad M. Johnsonui iškėlus paramos Ukrainai klausimą jis tikisi pakankamos jo frakcijos paramos šiam politikui.

Paruošta pagal „The Guardian“, „AP News“ ir CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.