Po pralaimėtų rinkimų elgiasi kaip karalius: D. Trumpas mėgaujasi nauju gyvenimo būdu

Sveiki atvykę į Donaldo Trumpo alternatyvią visatą! Buvęs JAV prezidentas savo golfo klube Floridoje praleido pusmetį tarp gerbėjų, neigiančių pralaimėjimą rinkimuose, mėgavosi saule, golfu ir kokteiliais. Tik vasaroti jis persikėlė į kitą golfo klubą šiauriau.

 Pralaimėjęs JAV prezidento rinkimus D.Trumpas persikėlė į nuosavą „Mar-a-Lago“ klubą Palm Biče. Įkandin jo į Floridą patraukė daugybė bendraminčių.
 Pralaimėjęs JAV prezidento rinkimus D.Trumpas persikėlė į nuosavą „Mar-a-Lago“ klubą Palm Biče. Įkandin jo į Floridą patraukė daugybė bendraminčių.
Pralaimėjęs JAV prezidento rinkimus D.Trumpas persikėlė į nuosavą „Mar-a-Lago“ klubą Palm Biče. Įkandin jo į Floridą patraukė daugybė bendraminčių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pralaimėjęs JAV prezidento rinkimus D.Trumpas persikėlė į nuosavą „Mar-a-Lago“ klubą Palm Biče. Įkandin jo į Floridą patraukė daugybė bendraminčių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Įėjimas į garsųjį D.Trumpo verslo centrą – dangoraižį „Trump Tower“<br>AFP/Scanpix nuotr.
Įėjimas į garsųjį D.Trumpo verslo centrą – dangoraižį „Trump Tower“<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpo privatus „Mar-a-Lago“ golfo klubas Palm Biče.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpo privatus „Mar-a-Lago“ golfo klubas Palm Biče.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pralaimėjęs JAV prezidento rinkimus D.Trumpas persikėlė į nuosavą „Mar-a-Lago“ klubą Palm Biče. Įkandin jo į Floridą patraukė daugybė bendraminčių.<br>AP/AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pralaimėjęs JAV prezidento rinkimus D.Trumpas persikėlė į nuosavą „Mar-a-Lago“ klubą Palm Biče. Įkandin jo į Floridą patraukė daugybė bendraminčių.<br>AP/AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pralaimėjęs JAV prezidento rinkimus D.Trumpas persikėlė į nuosavą „Mar-a-Lago“ klubą Palm Biče. Įkandin jo į Floridą patraukė daugybė bendraminčių.<br>„MPI34/Capital Pictures“ nuotr.
Pralaimėjęs JAV prezidento rinkimus D.Trumpas persikėlė į nuosavą „Mar-a-Lago“ klubą Palm Biče. Įkandin jo į Floridą patraukė daugybė bendraminčių.<br>„MPI34/Capital Pictures“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 19, 2021, 9:01 PM, atnaujinta Jul 20, 2021, 10:37 AM

Chaotiškai palikęs Vašingtoną sausį 75-erių D.Trumpas užsidarė savo privačiame „Mar-a-Lago“ klube Palm Biče. Tačiau izoliacija to nepavadinsi: nors buvęs šalies vadovas atsiribojo nuo išorinio pasaulio, vienas jis nebūna.

Išstumtas iš Baltųjų rūmų, išmestas iš „Facebook“ ir „Twitter“ D.Trumpas nutolo nuo kasdienio eterio, bet pasinaudojus tomis pačiomis platformomis įmanoma neįtikėtinai intymiai žvilgtelėti į jo gyvenimą, nes ten skelbtis mėgsta D.Trumpo klubo svečiai.

Ištisą dieną D.Trumpas maudosi liaupsėse. Įėjus į valgomąjį žmonės atsistoja ir ploja. Kai eksprezidentas grįžta pažaidęs golfą, žmonės jį pasitinka cypdami ir prašydami asmenukių.

Jei D.Trumpas išvyksta iš „Mar-a-Lago“, dažnai būna išlydimas JAV vėliavomis mojuojančios minios, kurią suorganizuoja aktyvistas prieš abortus Willy Guardiola – buvęs profesionalus lūpinės armonikėlės muzikantas, Palm Biče rengiantis kassavaitinius mitingus už D.Trumpą.

„Duokite man keturias valandas ir subursiu penkis šimtus žmonių“, – pareiškė didžiausiu D.Trumpo gerbėju šalyje save vadinantis W.Guardiola, neseniai pakviestas net į privačią konsultaciją su D.Trumpu.

Kalba ir gedulo renginiuose

Savo paauksuotoje biosferoje D.Trumpas nesusiduria su tais, kurie garsiai nedėkotų galėdami leisti laiką greta.

Jei buvęs prezidentas ekspromtu pasako kokią nors kalbą, tiek daug svečių tai nufilmuoja ir paskelbia socialiniuose tinkluose, kad viską galima pamatyti iš įvairiausių kampų.

Kaip pastebėjo „Instagram“ sekanti žurnalistė Ashley Feinberg, D.Trumpas atrodo taip patogiai įsitaisęs, kad diena iš dienos nešioja vienodus rūbus.

Mėlynos kelnės, balti golfo marškinėliai ir raudona kepurėlė su užrašu MAGA (praėjusių prezidento rinkimų šūkio „Make America Great Again“ trumpinys. – Red.) dabar buvusiam prezidentui yra tas pat, kas jo senam draugui-priešui Kim Jong-unui juodasis Mao stiliaus kostiumas.

Klubo nariai tvirtina, kad toks naujas gyvenimo būdas D.Trumpui puikiai tinka.

„Baigę kadenciją prezidentai dažniausiai atrodo pasenę. Bet tik ne D.Trumpas“, – sakė „Interactive Brokers“ įkūrėjas milijardierius Thomas Peterffy.

D.Trumpas užsuka į atsitiktinius renginius savo klube. Pastarosiomis savaitėmis jis pasirodė nepažįstamų žmonių sužadėtuvių vakarėliuose ir gedulinguose pietuose.

Vienas „Mar-a-Lago“ narių neseniai lankėsi klubo susitikime, skirtame mirusiam draugui prisiminti, kai netikėtai atėjo ir žodį tarė D.Trumpas, o paskui liko pasibūti ir, atrodo, puikiai leido laiką.

„D.Trumpui reikia minios garbinimo lygiai taip kaip jums ir man reikia deguonies kvėpuoti“, – sakė buvęs JAV prezidento asmeninis advokatas Michaelas Cohenas.

Sprendžiant iš visko, D.Trumpo gyvenimas po Baltųjų rūmų nė kiek neprimena tipiško buvusio prezidento. Labiau – ištremto užsienio monarcho: kaip Napoleonas Elbos saloje, tik su golfu ir didesniu maisto bufetu.

Be pandemijos ribojimų

Kai D.Trumpas paliko Vašingtoną, buvo svarstoma, ar jis toliau tvirtai laikys Respublikonų partiją savo kumštyje, ar išgaruos lyg nereikšmingas debesėlis, kaip Sarah Palin, kandidatavusi į viceprezidentus.

Dabar jau aišku: D.Trumpas nenyksta. Dominuoti Respublikonų partijoje, tarsi vis dar prezidentautų, jam nesunku, nes jį vis dar supa tie patys žmonės. Ir elgiasi jie su D.Trumpu taip, tarsi jis vis dar vadovautų šaliai.

Užuot po pralaimėjimo ieškojusi naujų kelių pirmyn, didelė partijos dalis persikėlė į Floridą kartu su juo.

Kai kurie „Trumpo pasaulio“ komponentai čia jau laukė. Šalia „Mar-a-Lago“ veikia konspiracijų teorijas skleidžianti kabelinė televizija „Newsmax“, o buvęs rinkimų kampanijos vadovas Bradas Parscale’as įkūrė įmonę, vykdančią įvairią D.Trumpo politinę veiklą.

Į pietus paskui D.Trumpą persikraustė ir visas srautas giminių bei artimų draugų.

Ivanka Trump ir Jaredas Kushneris iš dainininko Julio Iglesiaso už 32 mln. dolerių (27 mln. eurų) nusipirko žemės plotą pakrantėje Majamyje, o savo vaikus užrašė į šalimais veikiančią žydišką mokyklą.

Donaldas Trumpas jaunesnysis ir jo mergina Kimberly Guilfoyle už 9,7 mln. dolerių (8,2 mln. eurų) nusipirko vilą Džupiterio priemiestyje.

Garsusis žiniasklaidos veikėjas ir D.Trumpo rėmėjas Seanasas Hannity persikėlė į 5,3 mln. dolerių (4,5 mln. eurų) vertės namą vos dvi mylios nuo „Mar-a-Lago“. O jo kolega „Fox News“ kanale Neilas Cavuto suplojo 7,5 mln. dolerių (6,3 mln. eurų) už namą kaimynystėje.

D.Trumpo remiamas Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas sutiko visus išskėstomis rankomis ir pasiūlė gyvenimą per pandemiją be COVID-19 apribojimų.

„Čia nėra kaukių, karantinų, pilna gerų restoranų ir puikių paplūdimių. D.Trumpo buvimas – kaip vyšnia ant torto“, – sakė buvęs D.Trumpo administracijos pareigūnas Andy Surabianas.

„Beprotybė. Tai visiška migracija“, – kalbėjo buvęs Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris.

Komanda negauna darbo

Vienas naujausių „migrantų“ – kitas buvęs Baltųjų rūmų atstovas spaudai Hoganas Gidley.

„Čia patogu, pliažai, geri orai, daug vietos, – Floridos privalumus respublikonų visatos centre vardijo amerikietis žvelgdamas pro „Oakley“ saulės akinius. – Čia suvažiavo daug žmonių giliomis kišenėmis, kurie labai susirūpinę mūsų šalies ateitimi.“

Prabangiame Palm Bičo viešbutyje „Breakers“ H.Gidley, įdegęs ir nuogas iki pusės, su Misisipės universiteto beisbolo kepurėle į nugarą nusuktu snapu, siurbčiojo nealkoholinį uogų kokteilį už 16 dolerių (13,5 euro).

Kaip ir daugybė kitų profesionalių respublikonų, H.Gidley kalba taip, kaip jiems priklauso. Jis vienas iš daugybės buvusių D.Trumpo administracijos darbuotojų, kuris nenuriedėjo toli nuo obels. Iš savo namų Vašingtone atvažiavo į Floridą, kad konservatorių susibūrimuose saldžiai burkuotų finansiniams rėmėjams apie savo naują organizaciją – Rinkėjų apsaugos susivienijimą, kurio tikslas – skleisti „trampišką žinutę“ apie kovą už „kiekvieną legalų rinkėjų balsą apsaugančius įstatymus“.

Kaip ir H.Gidley, daugybė anksčiau D.Trumpo komandoje dirbusių žmonių pradėjo kurti savo organizacijas, nes jiems nelabai sekėsi gauti gerų darbų rimtose korporacijose, tokiose kaip „Amazon“, „McDonald’s“ ar „Uber“. Ypač po riaušių Kapitolijaus teritorijoje Vašingtone.

Taigi dabar D.Trumpas tapo tarsi atskira ekonomika, kuriančia darbo vietas buvusiems pavaldiniams.

Už tai jie trimituoja jo evangeliją apie „pavogtus“ rinkimus ir „demokratų konspiracijas“.

„Šiems žmonėms nėra kur daugiau eiti. Ką jie dar gali veikti?“ – sakė Samas Nunbergas, dirbęs ankstyvojoje D.Trumpo rinkimų kampanijoje, bet po to visiškai nuo jo nusisukęs ir prieš keletą metų palikęs politikos pasaulį.

Kovai meta milijonus

Neapkenčiančių D.Trumpo respublikonų vienintelė viltis buvo, kad jam palikus Baltuosius rūmus pagrindiniai partijos donorai galiausiai nustos pumpuoti pinigus. Šio fantazijų pasaulio centre – tokie rėmėjai kaip T.Peterffy.

„Nerėmiau D.Trumpo tol, kol jis nebuvo nominuotas kandidatu, – sakė milijardierius. – Partijos rinkimuose už jį nebalsavau. Tiesą sakant, visiškai nesu D.Trumpo gerbėjas.

Tikiuosi, kad jis daugiau nesieks prezidento posto.“

76 metų T.Peterffy kalba tarsi būtų vienas iš vadinamųjų #NeverTrumper (#NiekadaTrampininkas). Tačiau taip toli gražu nėra – D.Trumpo perrinkimo kampanijai jis paaukojo 250 tūkst. dolerių. (211 tūkst. eurų).

Emigrantas iš socialistinės Vengrijos, JAV susikrovęs 22 mlrd. dolerių (18,5 mlrd. eurų) turtą, T.Peterffy aiškino savo logiką „Bloomberg Businessweek“ reporteriui valgydamas šaltą smidrų sriubą D.Trumpo mėgstamame aukštos klasės restorane „Le Bilboquet“: „Ideologiškai esu nusistatęs prieš socializmą ir kolektyvizmą, nes su tuo užaugau. Suprantu, kas tai yra ir prie ko tai neišvengiamai priveda.

Padarysiu viską, ką galiu, kad tik ši šalis ten neatsidurtų.“

Kai 2012-aisiais dėl perrinkimo į prezidentus kovojo Barackas Obama, T.Peterffy išleido 10 mln. dolerių (8,4 mln. eurų) antireklamoms, kuriose milijardierius savo balsu gąsdino, esą B.Obama yra socializmo grėsmė.

2016-aisiais jis nenorom pradėjo remti D.Trumpą pabūgęs demokratų kandidatės Hillary Clinton šmėklos.

Ar sutiks užleisti sostą?

Tiek versle, tiek politikoje T.Peterffy operacinėje sistemoje svarbiausia aukščiausio lygio efektyvumas.

Nepaisant to, kad jis nemėgsta D.Trumpo, vis tiek yra „Mar-a-Lago“ klubo narys: „Gyvenu už trijų namų. Man patogu čia susitikinėti verslo pietų. Aišku, labiau rafinuoti žmonės lankosi kituose klubuose.“

Kaip ir verslo pietūs neskoningoje vietoje, taip ir geri santykiai su D.Trumpu daugeliui yra tiesiog būtinas reikalas.

T.Peterffy, kaip ir daugybė kitų respublikonų, suvokia, kad be D.Trumpo partijai bus neįmanoma perimti valdžios. Jau kitąmet respublikonai taikosi vėl laimėti daugumą Kongrese.

Ne taip toli ir 2024-ųjų prezidento rinkimai, tik šioje vietoje ne vienas dešinysis kasosi galvą bandydamas sugalvoti, kaip atkalbėti D.Trumpą vėl siekti prezidento posto, tačiau tuo pat metu panaudoti jo įtaką. Kad jis nuteiktų milijonus savo gerbėjų ateiti balsuoti už kitą respublikonų kandidatą.

„Jis atrodo atsipūtęs ir puikiai leidžia laiką, – apie D.Trumpą sakė Floridos respublikonas Joe Buddas. – Jis užsiima tuo, kuo ir turėtų užsiimti jo amžiaus ir pasiekimų žmogus šiame gyvenimo etape: pramogauja, žaidžia golfą. Man atrodo, kad jam patiks imtis tokio vaidmens, ypač tada, kai pats nesi karalius, bet į sostą pasodini savo karalių. Manau, kad jis su tuo sutiks.“

Kaip respublikonai atsikratys D.Trumpo iki 2024 m. prezidento rinkimų T.Peterffy nelabai įsivaizduoja.

„Labai tikiuosi, kad jis atleis savo gniaužtus nuo partijos, tai yra savanoriškai. Tačiau ištaręs šiuos žodžius supranti, kaip tai nerealiai skamba.

D.Trumpui nuolat ploja ir pataikauja visi aplinkui. Jis nutildė savo priešus. Respublikonų rate jis galingesnis nei bet kada. Jei kitąmet partija laimės, nuopelnus priskirs jam ir jis gaus visą dėmesį. Ar tuo metu D.Trumpas gali nutarti tyliai atsitraukti?

O gal visiškai atvirkščiai?“ – svarstė T.Peterffy.

Jis susimąstė. Susiraukė. Padėjęs valgomąjį šaukštą iškėlė rankas į viršų: „Turiu pripažinti, kad toks sprendimas būtų racionalus. Bet man jis visiškai nepatinka!“

Parengta pagal „Bloomberg Businessweek“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.