Galingiausio pasaulyje narkotikų barono žmonos deimantus pakeitė kalinės rūbai

Galingiausio pasaulyje narkotikų barono žmonos gyvenimas apvirto aukštyn kojomis: deimantus ir dizainerių apdarus dabar pakeitė kalinės rūbai. Ar mainais už laisvę Emma Coronel neišduos El Chapo paslapčių?

Meksikoje stiliaus ikona laikoma E.Coronel į savo vyro narkotikų prekeivio J.Guzmano teismo posėdžius visuomet atvykdavo švytėdama prabanga.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Meksikoje stiliaus ikona laikoma E.Coronel į savo vyro narkotikų prekeivio J.Guzmano teismo posėdžius visuomet atvykdavo švytėdama prabanga.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
AP/„Scanpix“ nuotr.
AP/„Scanpix“ nuotr.
Teigiama, kad E.Coronel žinojo viską apie Sinaloa kartelio nusikaltimus: prekybos narkotikais mastą, žmogžudystes, pasikėsinimus, kankinimus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Teigiama, kad E.Coronel žinojo viską apie Sinaloa kartelio nusikaltimus: prekybos narkotikais mastą, žmogžudystes, pasikėsinimus, kankinimus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 13, 2021, 10:12 PM, atnaujinta Jun 14, 2021, 6:04 AM

Prieš dvejus metus, 2019-aisiais, Niujorke buvo nagrinėjama garsioji Joaquino Guzmano, pravarde El Chapo, byla. Nuo ankstaus ryto prie teismo rūmų susirinkę reporteriai nekantriai laukdavo ne tiktai posėdžio pradžios, bet ir narkotikų barono žmonos.

31 metų E.Coronel, kuri Meksikoje laikoma stiliaus ikona, visada atvykdavo į posėdžius pasipuošusi prabangių firmų drabužiais, žygiuodavo tarsi podiumu, pasidabinusi brangiais aksesuarais.

Vėliau briliantais apkarstytais pirštais salėje modavo ir siųsdavo oro bučinius už ją 34 metais vyresniam sutuoktiniui.

Bet prabangą Niujorke šių metų pradžioje Emmai teko išmainyti į vienutę sulaikymo centre Virdžinijos valstijoje, Aleksandrijos mieste.

Kokaino, metamfetamino ir heroino gabenimu į JAV kaltinama E.Coronel dabar rankose varto nebe dolerių pluoštus, o kitų sulaikytųjų suskaitytus meilės romaniūkščius.

Tuo metu teisėsauga laukia: ar narkotikų barono žmona palūš ir gelbėdama savo kailį nuo kalėjimo išpažins vyro, Sinaloa kartelio vadovo, nuodėmes?

Gresia daug metų už grotų

Šių metų pradžioje E.Coronel buvo sulaikyta Vašingtone esančiame Dulleso oro uoste.

Įtariama, kad ji talkino sutuoktiniui J.Guzmanui vykdant stambaus masto narkotikų prekybą.

64 metų El Chapo šiuo metu atlieka įkalinimo iki gyvos galvos bausmę Kolorado valstijoje esančiame griežčiausio režimo kalėjime.

E.Coronel teismo data dar nepaskirta. Tačiau jai mesti kaltinimai tokie sunkūs, kad moteris visą likusį gyvenimą gali praleisti už grotų, o jos ir El Chapo dvynės dukterys augs be tėvų.

Narkotikų prekybą analizuojantys ekspertai teigia, jog E.Coronel vaidmuo Sinaloa kartelyje buvo lyg vartininkės. Ji pernelyg nesislapstydavo, gyveno prabangoje, o kai kas nors ieškodavo priėjimo prie jos vyro, spręsdavo – prileisti ar ne.

Įtariama, kad moteris taip pat talkino organizuojant El Chapo pabėgimus iš Meksikos kalėjimų.

„Paprastai kartelių vadų žmonos būna tiktai aistros objektai, jokio vaidmens organizacijose neturi, – sakė Cecilia Farfan-Mendez, Kalifornijos universiteto San Diege mokslininkė. – Bet Emma buvo išimtis. Ji parodė, kad moterys kartelyje gali turėti svarbų vaidmenį. Bet kartu ji prisiėmė ir grėsmę.“

„Tame versle yra tik du keliai: arba būsi sučiuptas, arba nužudytas, – tvirtino JAV narkotikų kontrolės administracijos specialusis agentas Derekas Maltzas. – Kai vyras vėl atsidūrė už grotų, Emma ramiu veidu planavo savo mados imperijos gimimą.

Bet tuo metu pasaulis aplink ją griuvo ir kuo toliau, tuo labiau ji buvo spraudžiama į kampą.“

Kruvinos vyro rankos

Dvigubą Meksikos bei JAV pilietybę turinti Emma su J.Guzmanu susipažino, kai jai tebuvo 17 metų.

Grožio konkursų dalyvė visai netrukus tapo narkotikų barono žmona. Ir nors buvo vieša paslaptis, kad J.Guzmanas turėjo begalę meilužių, Emma ištikimai jo laukė grįžtančio iš kalėjimo, o vėliau sėdėjo kiekviename teismo posėdyje.

Guadalupe Correa-Cabrera, tyrėja iš George’o Masono universiteto, teigė, jog E.Coronel yra puikiausia iliustracija, kas yra vadinamoji bučona – narkotikų prekeivio mylimoji: „Bučona visada apsivilkusi prabangiais drabužiais, avi aukštakulnius, nešioja „Louis Vuitton“ rankines. Viskas išryškinta ir nudailinta per plastines operacijas, nes kartelio nariams svarbiausia, kaip moteris atrodo.“

Šios dailios moterys gyvena supamos smurto, aprūpintos krauju suteptais pinigais. Skaičiuojama, kad nuo 2006 metų 300 tūkst. žmonių buvo nužudyti vykstant narkotikų kartelių karams ir policijai kovojant su šiais nusikaltėliais.

Tarp aukų – pagrindiniai El Chapo konkurentai, jo aplinkos žmonės.

Vienos narkobarono meilužės kūnas buvo rastas automobilio bagažinėje – manoma, kad taip žinutę jam pasiuntė priešų kartelis.

Gali palūžti dėl dukrų

Kaltinime E.Coronel teigiama, kad moteris žinojo viską – ir apie Sinaloa kartelio prekybos narkotikais mastą, ir apie žmogžudystes, pasikėsinimus, kankinimus. Amerikos teisėsaugai atrodo, kad moteris galėtų padėti užnerti kilpą ant kaklo karteliui – mat jis iki šiol į JAV įveža didžiausią kiekį narkotikų ir klesti Meksikoje.

„Kalbant metaforiškai, E.Coronel žino, kur užkasti visų mirusiųjų kūnai.

Ji gali padaryti daug žalos Sinaloa karteliui“, – įsitikinęs buvęs JAV narkotikų kontrolės administracijos tarptautinių operacijų vadovas Mike’as Vigilas.

Jis mano, jog JAV valdžia gali susiderėti su E.Coronel, – moteris sunkiai pakels mintį, kad dvi dukrelės augs laisvėje vienos, norės jas apsaugoti: „Ji gali išduoti narkotikų kelius, kokaino tiekimo šaltinius, korumpuotų politikų pavardes, Sinaloa kartelių narių istorijas.“

Vis dėlto Meksike įsikūręs žurnalistas Ioanas Grillo mano, kad Sinaloa kartelis taip greitai prisitaiko ir tapo toks decentralizuotas, jog E.Coronel suteiktos informacijos nepakaks, kad narkotikų prekeiviams būtų užmautas apynasris.

„Emmą sulaikius kartelis jau spėjo sumėtyti pėdas, pakeisti kontrabandos kelius. Jis labai atsparus“, – tvirtino I.Grillo.

Meilužė prieš žmoną

Jeigu E.Coronel nuspręstų išduoti vyrą, ji būtų nebe pirmoji, kuri sutiko bendradarbiauti su JAV teisėsauga gelbėdama savo kailį.

2019 metais teisme liudijo dvyniai iš Čikagos Peteris ir Jay Floresai. Aukščiausio rango kontrabandos organizatoriai, kurie rūpinosi, kad narkotikai atkeliautų į JAV, o amerikiečių pinigai pasiektų J.Guzmaną.

Dabar jie priversti slapstytis, jų šeimoms gresia pavojus – Sinaloa kartelio nariai išdavikų nepakenčia.

Tai E.Coronel kartu su vyru demonstravo teisme, kai liudijo ilgametė J.Guzmano meilužė Lucero Guadalupe Sanchez Lopez. Ji buvo suimta 2017 metais JAV ir Meksikos pasienyje.

L.G.Sanchez Lopez buvo sudariusi sutarimą su JAV teisėsauga ir dėl bausmės sušvelninimo sutiko teisme papasakoti, ką žino apie El Chapo veiklą.

Kol buvusi meilužė kalbėjo, El Chapo muistėsi kėdėje, žvilgčiojo į laikrodį, o E.Coronel nervingai tarp pirštų suko plaukų sruogas.

Tą dieną sutuoktiniai buvo apsirengę derančiais drabužiais, kad parodytų teismui ir meilužei, kokie jie vieningi. Tada metusi niekinamą žvilgsnį į sutuoktinio sugulovę E.Coronel po posėdžio nukaukšėjo papietauti restorane Niujorke.

Dabar viskas apsivertė: Emma valgo kalinių maistą ir vilki sulaikytosios drabužį, kaip ir meilužė, kuri galiausiai nutarė gelbėtis pati.

Parengta pagal BBC, CNBC ir „El Pais“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?