Ilgai lauktos kelionės metu turistė patyrė tikrą košmarą: išnirus klubui – įspūdinga gelbėjimo operacija

2024 m. rugpjūčio 29 d. 07:52
Lrytas.lt
Kelionės kruiziniu laivu metu 57-erių metų keliautoja iš Jungtinės Karalystės patyrė tikrą agoniją. Jai išniro klubas, o dėl šios priežasties jai buvo suleista stiprių haliucinogeninių vaistų – ketamino.
Daugiau nuotraukų (4)
Dramatiškos gelbėjimo operacijos metu poilsiautoja turėjo būti iškelta į ore kabantį sraigtasparnį, o jos istoriją pasakoja portalas „The Daily Mail“.
Sian Sturgis plaukė iš Portsmuto į Santandero miestą Ispanijos šiaurėje – šį kelionės maršrutą ji specialiai pasirinko, kad išvengtų atostogų lėktuvu, nes turi įsišaknijusią skrydžio baimę.
Šiaurės Londone gyvenanti trijų vaikų motina sakė: „Tai buvo visiškai siaubinga – jaučiausi tarsi kaskadininkė veiksmo filme“.
Bijojo skristi lėktuvu
Drama įvyko prieš dvi savaites, šeštadienio vakarą, kai „Brittany Ferries“ laivas plaukė į Ispaniją, kirsdamas Biskajos įlanką šalia vakarinės Prancūzijos pakrantės.
„Esu labai nervinga keleivė, todėl, jei įmanoma, stengiuosi vengti kelionių lėktuvu – būtent dėl to ir plaukėme laivu“, – interviu su portalu „The Daily Mail“ prisiminė S. Sturgis.
Nuo 2020 metų, kai jai buvo atlikta visiško klubo sąnario keitimo operacija, ji patyrė daugybę problemų dėl dešiniojo klubo sąnario, įskaitant tris ankstesnius išnirimus per pastaruosius 12 mėnesių. Tačiau balandžio mėn. atlikta antroji revizijos operacija turėjo sutvarkyti problemą visam laikui.
„Pastarieji metai buvo košmaras. Kaskart, kai grįždavau prie kažko panašaus į normalų gyvenimą, man vėl išnirdavo klubas ir aš vėl atsidurdavau greitosios pagalbos automobilyje.
Taigi galiausiai pasitarusi su chirurgu nusprendžiau atlikti pakartotinę operaciją“, – pasakojo ji. Operacija buvo atlikta šį balandį Londono centre.
„Po lėto atsigavimo birželio mėn. man buvo pasakyta, kad viskas buvo gerai. Man buvo pasakyta, kad dabar viskas gerai ir pagaliau galiu viską pamiršti bei gyventi toliau – galiu grįžti į sporto salę, vėl vaikščioti ir keliauti.
Labai laukiau šios kelionės, nes per praėjusius metus dėl mano klubo sąnario teko atšaukti tris skirtingas atostogas“, – prisiminė ji. Britė pridūrė, kad lemtingą dieną neatrodė, kad situacija galėtų pasisukti į blogąją pusę.
Viskas įvyko akimirksniu
Keliautoja prisiminė, kad diena prieš prasidedant siaubui buvo magiška – ji negalėjo sulaukti galutinio kelionės tikslo, o aplink laivą plaukiojo delfinai ir banginiai.
„Stebėjome, kaip saulė leidžiasi virš Atlanto vandenyno, o tada nuėjome į vidų vakarieniauti.
Po to viskas ir įvyko. Sėdėjau ant sofos ir kalbėjausi su kitu keleiviu apie mūsų atostogų planus. Šiek tiek pasislinkau į priekį, kad būtų patogiau. Tik nekaltas judesys. Ir akimirksniu jis (klubas – red. past.) iššoko“, – S. Sturgis prisiminė skausmingą momentą.
„Akimirksniu pajutau stipriausią skausmą, kokį tik galima įsivaizduoti, ir tuo pat metu atskirai pajutau giliausią kada nors patirtą kančią dėl to, kad tai nutiko dar kartą“, – pyko ji.
Keliautoja prisiminė, kad iš karto pasikvietė savo vyrą, kuris įspėjo įgulą – nelaimę patyrusią moterį greitai pasiekė laivo gydytoja
„Ji (gydytoja – red. past.) buvo visiškai puiki. Ji iš karto suprato situacijos rimtumą, ir labai rimtai į tai pažiūrėjo. Jai teko radijo ryšiu susisiekti su žemyninės Prancūzijos ligonine, kad gautų leidimą duoti man morfijaus.
Tai bent jau sustabdė mano riksmus, bet vis dar buvo neaišku, ką jie darys, nes kelionė turėjo baigtis tik po devynių valandų, o tai nebuvo pakankamai greitai, kad galėčiau būti saugiai gydoma“, – tolesnius įvykius prisiminė ji.
Pasak jos, laivo įgula nusprendė kviesti greitąją pagalbą iš oro. Keliautoja prisiminė, kad ji atvyko ganėtinai greitai.
„Buvau taip apsvaigusi nuo morfijaus dozės, kad sraigtasparniui atskridus viskas tapo tarsi miglota. Staiga aplink mane sukinėjosi žmonės su kombinezonais ir šalmais ir klausinėjo.
Pasakiau, kad bijau skristi sraigtasparniu, ir tada jie man suleido ketamino – tikriausiai tam, kad būčiau pakankamai pasyvi ir galėčiau būti pririšta prie neštuvų ir pakelta“, – pasakojo S. Sturgis.
Keleivis, su kuriuo kalbėjosi S. Sturgis ir kuris nufilmavo įvykio kruiziniame laive vaizdo įrašą, prisiminė:
„Sraigtasparnis kabojo maždaug 70–80 pėdų aukštyje virš galinio denio, bet buvo gana vėjuota, todėl jis šiek tiek judėjo. Jie nuleido žemyn virvę, prie jos pririšo neštuvus ir iškėlė ją į viršų.
„Tada jie pasiėmė likusius įgulos narius ir išskrido. Tai buvo tikrai nepaprastas reginys“, – prisiminė jis.
Manė, kad pateko į karinį filmą
Sraigtasparnis keliautoją nuskraidino į Robert Picque ligoninę Bordo mieste – karinę ligoninę. Ten ji buvo skubiai nugabenta į operacinę, kur jai buvo atlikta bendroji anestezija, kad klubo sąnarys galėtų būti pritvirtintas iš naujo.
„Skrydžio metu buvau taip pasimetusi, kad maniau, jog patekau į karinį filmą – vis galvojau apie „Apokalipsę dabar“ ir kad tai buvo tikra.
„Tačiau prancūzų gelbėtojų komanda buvo visiškai puiki. Jie mane iki operacinės nuvežė daug greičiau nei įprastinė greitoji pagalba, kai išniro mano klubas namuose“, – pasakojo ji
Keliautoja tikėjosi, kad bus išrašyta namo jau kitą dieną. Tačiau atlikus kompiuterinę tomografiją paaiškėjo, kad klubo sąnario protezas buvo lūžęs.
„Jie man pasakė, kad tai reiškia, jog mano būklė tokia nestabili, kad negaliu keliauti ir tai gali pasikartoti per trumpą laiką. Tris dienas bandžiau susisiekti su chirurgu Londone, kad jis patartų, ką daryti.
Tačiau jis man taip ir neatsakė, o laikas buvo nepalankus, nes bijojau, kad bet kurią akimirką tai gali pasikartoti. Galiausiai nusprendžiau, kad vienintelė galimybė – atlikti pilną operaciją Bordo, o ne keliauti atgal į Jungtinę Karalystę. Jaučiau, kad neturiu kito pasirinkimo“, – prisiminė keliautoja.
S. Sturgis nesuprato, kodėl jai taip nutiko – po pirmosios operacijos jai buvo pasakyta, kad protezas laikys bent jau dvidešimt metų, todėl ji galės gyventi visavertį ir aktyvų gyvenimą.
„Vietoj to tai sugriovė mano gyvenimą ir sukėlė potrauminio streso sutrikimą“, – pyko ji.
Parengta pagal „The Daily Mail“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.