Išlaikyti norimas kūno linijas – itin nelengva: įvardijo tris esmines to priežastis

2024 m. gegužės 14 d. 14:44
Lrytas.lt
Naujas tyrimas atskleidė, kad žmonės, kurie šiais laikais valgo ir sportuodami prakaituoja tiek pat, kiek jų bendraamžiai prieš du dešimtmečius, vis dar yra storesni.
Daugiau nuotraukų (2)
Interneto platybėse skrajoja memai – paveiksliukai su tam tikra žinute, pavadinti „Senosios ekonomikos Steve’as“. Tai 7-ojo dešimtmečio pabaigos jaunuolio, kuris tikriausiai dabar yra vidutinio amžiaus vyras, nuotraukų serija, pašiepianti tam tikrus teiginius, kuriuos Tūkstantmečio kartos (gimusieji maždaug 1982–2004 m.) atstovai dažnai girdi iš vyresnių kartų ir laiko klaidingais.
Senosios ekonomikos atstovas Steve’as baigė mokslus ir iš karto gavo solidų darbą. Senosios ekonomikos atstovas Steve’as koledže papildomai uždarbiavo, nes studijos kainavo 400 dolerių, ir t.t.
Dabar į šį sąrašą galime įtraukti dar vieną teiginį: senosios ekonomikos atstovas Steve’as valgydavo greitojo maisto restorane „McDonald’s“ beveik kiekvieną dieną, bet jo juosmens apimtis kažkaip vis tiek liko 80 cm.
Kilogramų – daugiau
Žurnale „Obesity Research & Clinical Practice“ paskelbtas tyrimas parodė, kad šiandien suaugusiesiems sunkiau išlaikyti tokį pat svorį kaip ir prieš 20–30 metų net ir suvartojant tokį patį maisto kiekį ir reguliariai mankštinantis.
Autoriai išnagrinėjo 36 400 amerikiečių mitybos duomenis 1971–2008 m. ir 14 419 žmonių fizinio aktyvumo duomenis 1988–2006 m. Duomenų rinkiniai buvo sugrupuoti pagal maisto kiekį, fizinį aktyvumą, amžių ir kūno masės indeksą (KMI).
Nustatytas labai netikėtas ryšys: 2006 m. tam tikro asmens, kuris suvartojo tiek pat kalorijų ir tiek pat makroelementų, pavyzdžiui, baltymų ir riebalų, ir sportavo tiek pat, kiek to paties amžiaus asmuo 1988 m., KMI buvo maždaug 2,3 punkto didesnis.
Kitaip tariant, dabartiniai žmonės vidutiniškai maždaug 10 proc. sunkesni nei žmonės 9-ajame dešimtmetyje, net jeigu laikosi lygiai tokių pačių mitybos ir fizinio aktyvumo planų.
„Mūsų tyrimo rezultatai rodo, kad jei jums 25 metai, turėtumėte valgyti dar mažiau ir sportuoti daugiau nei vyresni, kad nepriaugtumėte svorio, – sakė Toronto Jorko universiteto kineziologijos ir sveikatos mokslų profesorė Jennifer Kuk. – Tačiau tai taip pat rodo, kad gali būti ir kitų specifinių pokyčių, kurie prisideda prie nutukimo augimo, – ne tik mityba ir fiziniai pratimai.“
Išvardijo tris priežastis
Kokie tai galėtų būti specifiniai pokyčiai, kol kas tiktai spėliojama. J.Kuk nurodė tris skirtingus veiksnius, dėl kurių šiandien suaugusiesiems gali būti sunkiau išlikti liekniems.
Pirma, žmonės susiduria su daugiau cheminių medžiagų, kurios gali skatinti svorio augimą. Pesticidai, antipirenai ir maisto pakuotėse esančios medžiagos gali keisti mūsų hormoninius procesus ir lemti, kaip kūnas priauga kilogramų ir išlaiko svorį.
Antra, nuo 7-ojo ir 8-ojo dešimtmečių labai kilo receptinių vaistų vartojimas. „Prozac“, pirmasis išpopuliarėjęs naujos kartos antidepresantas, pasirodė 1988 m. Dabar antidepresantai yra vieni dažniausiai JAV išrašomų vaistų ir daugelis jų siejami su svorio padidėjimu.
Galiausiai J.Kuk mano, jog amerikiečių mikrobiomos – organizme gyvenančių mikroorganizmų visuma – nuo 1980-ųjų iki dabar galėjo kaip nors pasikeisti.
Gerai žinoma, kad dėl kai kurių žarnyno bakterijų tipų žmogus yra labiau linkęs priaugti svorio ir nutukti.
Amerikiečiai valgo daugiau mėsos nei prieš kelis dešimtmečius, o daugelis gyvulinės kilmės produktų yra apdirbti hormonais ir antibiotikais skatinant augimą.
Visa ši mėsa gali keisti žarnyno bakterijas iš pradžių nežymiai, bet ilgainiui jų daugėja.
J.Kuk priduria, kad svoriui įtakos gali turėti ir dirbtinių saldiklių plitimas.
Reikia stengtis labiau
Tai, kad šiandien kūno svoriui įtakos turi nuo žmogaus nepriklausantys veiksniai, yra ženklas, anot J.Kuk, kad visuomenė turėtų būti geranoriškesnė įvairaus sudėjimo asmenims.
„Egzistuoja didžiulė išankstinė nuostata dėl svorio, nukreipta prieš nutukusius žmones, – sakė mokslininkė. – Jie vertinami kaip tinginiai ir pataikaujantys sau. Iš tikrųjų taip nėra. Jei mūsų tyrimai teisingi, reikia valgyti dar mažiau ir dar daugiau sportuoti, kad būtume tokio pat svorio, kaip mūsų tėvai buvo anksčiau.“
Fizinė veikla tikriausiai yra bene vienintelė sritis, kurioje senosios ekonomikos Steve’as neturi pranašumo.
1987 m. narystė viename naujai atidarytų kūno rengybos centrų JAV atsiėjo apie 2800 dolerių (2600 eurų) per metus, tiek pat ji kainuoja ir šiandien.
Parengta pagal „The Atlantic“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.