Graikijoje – neeilinis skandalas: per spaudos konferenciją ant žemės nukrito neįkainojamas P. Picasso paveikslas

Graikijos policija sulaukė negailestingų pašaipų už tai, kad leido ant žemės nukristi neįkainojamam Pablo Picasso asmeniškai graikams padovanotam paveikslui, beveik prieš dešimtmetį drauge su dviem kitais paveikslais įžūliai pavogtam iš Nacionalinės galerijos.

 Televizijos filmuotoje medžiagoje iš spaudos konferencijos, kurioje buvo pranešta apie atgautą 1939 metų paveikslą „Moters galva“ (Head of a Woman), matyti, kaip paveikslas lėtai nuslysta nuo pakylos ir trenkiasi į grindis ministerijos konferencijų salėje.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 Televizijos filmuotoje medžiagoje iš spaudos konferencijos, kurioje buvo pranešta apie atgautą 1939 metų paveikslą „Moters galva“ (Head of a Woman), matyti, kaip paveikslas lėtai nuslysta nuo pakylos ir trenkiasi į grindis ministerijos konferencijų salėje.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2021, 7:26 PM, atnaujinta Jul 1, 2021, 7:28 PM

Televizijos filmuotoje medžiagoje iš spaudos konferencijos, kurioje buvo pranešta apie atgautą 1939 metų paveikslą „Moters galva“ (Head of a Woman), matyti, kaip paveikslas lėtai nuslysta nuo pakylos ir trenkiasi į grindis ministerijos konferencijų salėje.

Netrukus prie paveikslo prišokęs vyras, dėvėjęs marškinėlius ir apsauginę kaukę, tačiau nemūvėjęs pirštinių, pakelė jį ir vėl pastatė į vietą.

Švedijos baldų milžinės „Ikea“ padalinys Graikijoje savo feisbuko paskyroje paskelbė „Ikea“ parduotuvėse parduodamos lentynėlės paveikslams nuotrauką su grotažymėmis #picasso (Pikasas)  ir #oops (oi).

Kitas „pasidaryk pats“ tinklas „Plaisio“ pasiuntė tiesmukesnę žinią. Jis paskelbė to paties paveikslo, pastatyto ant paveikslams skirto trikojo, nuotrauką ir šalia grotažymę graikų kalba, reiškiančią „niekada nenukris“.

Graikijos kultūros ministrė Lina Mendoni ketvirtadienį pažėrė kritikos dėl šio incidento, bet patikino, kad abu paveikslai „iš pažiūros yra geros būklės“.

P. Picasso asmeniškai 1949 metais Graikijai padovanota „Moters galva“ buvo pavogta 2012 metų sausį kartu su olandų dailininko Pieto Mondriano „Malūnu“ (Mill) per įsilaužimą į Nacionalinę galeriją Atėnuose.

Po tyrimo paskelbtos ataskaitos išvadose sakoma, kad apsaugos sistema muziejuje nebuvo atnaujinta daugiau nei dešimtmetį. Tuometinis policijos ministras pareiškė, kad apsaugos „iš viso nebuvo“.

Policija pranešė dėl paveikslų vagystės suėmusi 49 metų statybininką, o šis prisipažino įvykdęs nusikaltimą.

Pasak L. Mendoni, 1939 metais aliejumi ant drobės nutapyto paveikslo būtų buvę „neįmanoma parduoti“, nes kitoje jo pusėje yra asmeninis P. Picasso įrašas „Graikų tautai, Picasso dovana“.

Ispanų meistras šį kubizmo stiliaus paveikslą Graikijos valstybei padovanojo pagerbdamas šalies pasipriešinimą nacių Vokietijai per skausmingą okupaciją 1941–1944 metais.

Paveikslų vagis  iš pradžių sakė juos slėpęs namuose, tačiau neseniai paslėpęs viename tarpeklyje kaimiškame Keratėjos rajone, maždaug už 45 km į pietryčius nuo Atėnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.