„Gražiausios karės“ su koronavirusu: nuskustomis galvomis ir su sauskelnėmis suaugusiems

2020 m. gegužės 22 d. 13:14
Lrytas.lt
Daugeliui sveikatos srities darbuotojų moterų, kurios dirbo koronaviruso (COVID19) protrūkio metu Kinijoje, net menstruacijos tapo faktoriumi, didinančiu profesinę riziką.
Daugiau nuotraukų (10)
Zhang Wendan ir jos šeima šventė Naujuosius Mėnulio metus, kai 27-erių slaugytoja gavo pranešimą iš ligoninės, kad turi grįžti į darbą ir prisijungti prie kovos su koronaviruso protrūkiu.
Z.Wendan gyvena Huanggango mieste, Hubei provincijoje, iš kurios po pasaulį ir pasklido koronavirusas.
Vos dvi dienos prieš visuotinį medicinos srities darbuotojų mobilizavimą, pareigūnai uždarė miestą, desperatiškai bandydami suvaldyti viruso plitimą.
Z.Wendan motina tyliai verkė, o slaugė ir jos sužadėtinis pradėjo krautis daiktus kelionei.
Moteris žinisklaidai tvirtino, kad patirtis ligoninėje buvo žeminanti ir žeidžianti ją kaip moterį.
Kaip ir kitiems, Z.Wendan teko priprasti po privalomu kostiumu vilkėti prakaito prisigėrusius drabužius.
Moteris atskleidė ne tik priemonių ligoninėse trūkumą, tačiau ir tai, kad teko nusikirpti visus plaukus ir sulaukti nemalonių pokalbių su vadovais apie jos mėnesinių ciklą.
30 dienų ligoninės karantino zonoje praleidusi slaugė dėl asmeninės higienos, saugumo ir patogumo turėjo nusiskusti galvą.
Kinijos valstybinė žiniasklaida medicinos darbuotojas, kurios nusiskuto galvas, vadino „gražiausiomis karėmis“, kovojančiomis su koronaviruso protrūkiu.
„Maisto prekių parduotuvėje kažkas pavadino mane gražuole“, – pasakojo Z.Wendan apie savo šukuoseną, už kurią sumokėjo ligoninė.
Moteris pripažino, kad pati sunkiausia ir nemaloniausia akimirka buvo tada, kai jos vadovai – beveik visi vyrai – pasakė jai ir jos kolegėms moterims, kad joms„trūksta atsidavimo dvasios“, po to, kai jos norėjo gauti įklotų ir tamponų.
Tik valdžios patvirtintoms atsargoms galint patekti į karantinuotą teritoriją, daugeliui ten dirbusių moterų tapo sudėtinga įsigyti šių gaminių. Bėgant dienoms Z.Wendan sakė jaučianti, kaip jos dvasia „lėtai yra“.
Prireikė būrio savanorių, kurie atkreipė dėmesį į būtinų priemonių trūkumą ir 500 moterų darbuotojų atsiųstų 2000 suaugusiesiems skirtų sauskelnių.
Ligoninės valdžios atsakas į moterų medikių prašymą sukėlė daug nerimo ir sunervino. Moterys teigė, kad darbo metu sunku rasti net laiko nueiti iki tualeto, jau nekalbant apie problemas, su kuriomis susidūrė menstruacijų metu ir dėvint prastai pagamintą pilną apsauginį kostiumą.
Tai nebuvo pirmas kartas, kai priešakinėse fronto linijose besigrumiantys medikai turėjo priekaištų ir skundų dėl darbo sąlygų.
Hubei provincijos slaugytojai ir gydytojai kreipėsi ir dėl kaukių trūkumo, mat tūkstančiai sveikatos apsaugos darbuotojų buvo be jų ir susidūrė su patvirtintais užkrato atvejais, keletas medikų mirė.
Atlikus pareigą ir prieš grįžtant namo, visų medicinos darbuotojų laukė dar 14 dienų karantine, kurias praleido netoli ligoninės esančiame viešbutyje.
Z.Wendan mama dukrą jos pavojingiausio darbo metu lepino gardžiausiais patiekalais, kuriuos palikdavo ant šaligatvio, kad dukra pasiimtų, o pati tai stebėjo laikydamasi saugaus atstumo.
Balandžio 24 d. numatytos Z.Wendan ir jos sužadėtinio vestuvės įvyko nuotakai dėvint peruką.
Parengta pagal „The New York Times“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.