Atskleidė tikrąjį mūšių mastą ir su kuo susiduria ukrainiečiai karo lauke – neteko 40 „Leopard“ tankų Spalio 17-osios įvykiai

2024 m. spalio 17 d. 06:12
Papildyta
Rusijos invazijai į Ukrainą tęsiantis trečius metus, Kyjivo pajėgos toliau gina savo laisvę ir teritoriją nuo intensyvių okupantų atakų, nukreiptų į karinę ir civilinę infrastruktūrą bei bando atremti okupantų veržimąsi. Tiesa, karinius veiksmus Ukraina dabar atlieka ne tik savo, bet ir Rusijos teritorijoje.
Daugiau nuotraukų (47)
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pristatė savo ilgai lauktą Pergalės planą, kaip užbaigti Rusijos invaziją, atmetantį bet kokias teritorines nuolaidas ir raginantį sustiprinti Vakarų paramą.
Netrukus po to Vokietijos kancleris Olafas Scholzas trečiadienį pareiškė, kad Berlynas nori ištirti būdus, kurie leistų užbaigti Rusijos invazijos sukeltą konfliktą Ukrainoje. Jis sakė esąs atviras deryboms, kuriose dalyvautų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.
Maskva savo ruožtu kritikavo V. Zelenskio paskelbtą Pergalės planą, pareiškusi, kad jis gali sukelti tiesioginį NATO ir Rusijos konfliktą.
„Jis stumia NATO nares į tiesioginį konfliktą su mūsų šalimi ir vėl primygtinai reikalauja leidimo naudoti ilgojo nuotolio ginklus Rusijos teritorijoje“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova, turėdama galvoje prezidentą V. Zelenskį.
Tuo tarpu žiniasklaidoje plinta pranešimai, kad Šiaurės Korėjos kariai buvo pasiųsti į Rusiją, kur padeda rusams operuoti savo suteiktą karinę techniką, taip pat keli tūkstančiai jų treniruojasi kariniams veiksmams, kaip manoma, ukrainiečių užimtose Kursko srities teritorijose.
Gali būti, kad Kremlius naudojasi birželį su Šiaurės Korėja sudaryta visapusiškos strateginės partnerystės sutartimi be kita ko ir tam, kad papildytų gyvosios jėgos atsargas ir užtikrintų savo šalies sienų saugumą – tai rodo, kad V. Putinas toliau stengiasi kuo ilgiau išvengti visuotinio šaukimo į kariuomenę organizavimo, rašoma JAV Karo tyrimų instituto (ISW) straipsnyje.
Analitikai remdamiesi Ukrainos žiniasklaida pastebi, kad Rusijos 11-oji desanto (VDV) brigada formuoja „batalioną“, kuriame tarnaus 3 000 Šiaurės Korėjos piliečių – gerokai daugiau nei paprastai būna tokiame kariniame dalinyje. Ukrainos žvalgybos šaltinių vertinimu, šis „batalionas“ greičiausiai dalyvaus Rusijos šiuo metu Kursko srityje vykdomose gynybinėse operacijose. Žvalgybos duomenimis, 18 Šiaurės Korėjos karių dezertyravo dar iki jų daliniui pasiekiant kovinių veiksmų vietą.
Sekite svarbiausias karo Ukrainoje naujienas su Lrytas.
UkrainaRusijaVolodymyras Zelenskis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.