Kremliaus planas 2025 metams: karo biudžete – rekordiniai skaičiai, analitikai įspėja (2)

2024 m. spalio 3 d. 22:18
Lrytas.lt
Vakarų pasaulyje vis dar vykstant svarstymams kaip gali atrodyti parama Ukrainai, jeigu JAV prezidento rinkimus laimės Donaldas Trumpas, o Austrijoje parlamento rinkimus laimint Kremliui palankiai partijai, pasirodė dar daugiau ženklų, atskleidžiančių Vladimiro Putino požiūrį į ateitį.
Daugiau nuotraukų (9)
„The Guardian“ paskelbė, kad biudžeto projektas atskleidė, kad Rusija ruošiasi savo gynybos ir saugumo biudžetą didinti iki 40 procentų visų išlaidų.
Tai reiškia, kad Rusijos išlaidos karybai padidėtų 25 procentais ir pasiektų rekordą.
Rusijos parlamento interneto svetainėje pasirodžiusiam biudžeto projekte nurodoma, kad Rusija gynybos biudžetui skirs 13,5 trilijono rublių (apie 130 milijardo eurų). 
Kartu gynybos ir saugumo biudžetas sudarys apie 40 procentų visų šalies valdžios išlaidų 2025-aisiais. Tai būtų apie 41,5 trilijono rublių.
2025 metų Rusijos biudžetas rodo, kad V.Putinas nusprendė visiškai pritaikyti ekonomistų vadinamą „karinį keinesianizmą“, kai valstybė tam tikru kriziniu laikotarpiu imasi išleisti visus pinigus. Šiuo atveju – didinti karybos išlaidas, kurios virsta žibalu karui Ukrainoje, didina vartotojų išlaidas ir gerokai padidina infliaciją.
„Šis didinimas yra patvirtinimas, kad ekonomika perėjo prie karo ekonomikos. Jeigu net ir karas Ukrainoje greitai pasibaigtų, prioritetu bus pinigų judėjimas į armiją ir išpūstą gynybos sektorių. Jau aišku, kad išlaidos kariuomenei ir saugumui viršys išlaidas švietimui, sveikatai, socialinėms reikmėms ir nacionalinei ekonomikai“, – „The Guardian“ citavo rusų ekonomikos leidinį „Bell“.
Biudžeto projektas rodo, kad socialinėms reikmėms Rusija išleis 16 procentų mažiau.
Didžiulės Rusijos investicijos į karo mašiną jau kurį laiką kelia nerimą Europai. Jau dabar kalbama, kad NATO neįvertino Rusijos galimybių vykdyti ilgalaikį karą.
O tuo metu Ukraina susiduria su nežinomybe dėl paramos jai.
Kaip rašė „The Guardian“, dabartinė situacija didina Maskvos pasitikėjimą. Pirmadienį V.Putinas viešai gyrėsi dėl „visų nustatytų tikslų“ ir tikino, kad Kremliaus specialiąją operacija vadinamajame kare Ukrainoje „visi tikslai bus pasiekti“.
Tiesa, analitikai įsitikinę – ilgalaikėje perspektyvoje Rusijos ekonominis vaizdas bus gerokai tamsesnis nei buvo prieš pilno masto invaziją į Ukrainą.
Ieškodamas išeičių Kremlius jau pasisuko į Kiniją ir kitas rinkas, tačiau nei tai, nei bandymai apeiti sankcijas negali kompensuoti to, ką praranda netekęs Vakarų rinkų ir technologijų.
Be to, Rusijos išlaidos karybai išpūtė infliaciją, dėl kurios Rusijos centrinis bankas didino palūkanas, o visa šalis susiduria su darbuotojų trūkumu, nes Maskva tiek piniginius, tiek žmogiškuosius resursus pumpuoja tik į kariuomenę.
Parengta pagal „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.