Manevrai Rusijoje jau kelia baimę dėl karo Sakartvele: dygsta strateginis objektas

2024 m. rugsėjo 28 d. 21:21
Lrytas.lt
Praėjusį spalį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad šalies pajėgos smogs Rusijos Juodosios jūros laivynui ten, kur jis bus dislokuotas. Tačiau aiškėja, kad tai gali apimti ir okupuotas Sakartvelo dalis, kur Rusija yra dislokavusi savo įgulą ir, kaip kalbama, stato karinio jūrų laivyno bazę.
Daugiau nuotraukų (11)
„Mes juos pasieksime visur“, – tada sakė prezidentas.
Portalas „The Kyiv Independent“ praneša, kad šios pastabos sukėlė bangas visame Sakartvele. Jos sukėlė baimę, kad karas netrukus gali paliesti šią šalį, kuri ilgą laiką stengėsi atsiriboti nuo Ukrainos ir jos kovų.
Nuo to laiko Rusija tik paspartino bazės statybą, kuri gali įvelti mažą Pietų Kaukazo šalį į platesnį konfliktą.
Kadangi Rusijos Juodosios jūros laivynas, tradiciškai dislokuotas okupuotame Kryme, nukentėjo nuo Ukrainos atakų ir iš esmės buvo priverstas pasitraukti, Rusija ieškojo saugaus prieglobsčio toliau nuo Ukrainos dronų ir raketų.
Už 700 km į pietryčius nuo artimiausios Ukrainos kontroliuojamos teritorijos esanti Očamčyra gali pasiūlyti Maskvai naują karinio jūrų laivyno bazę, iš esmės nepasiekiamą daugeliui dabartinių Ukrainos tolimojo nuotolio pajėgumų.
Išsamesnės informacijos apie Abchazijoje esančią Ochamčyro bazę, kurią Rusija ir jos įgaliotosios pajėgos yra okupavusios nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio, nėra daug.
Didžioji dalis analizės apie uostą atlikta remiantis palydovinėmis nuotraukomis ir dažnai prieštaringais Abchazijos pareigūnų pareiškimais.
Nepaisant to, jei projektas bus įgyvendintas iki galo, jis gali turėti reikšmingų pasekmių Ukrainai, Rusijai ir Sakartvelui
Išsamesnės informacijos yra nedaug
Derybos dėl Rusijos karinio jūrų laivyno bazės kūrimo Abchazijoje prasidėjo dar gerokai prieš prasidedant plataus masto invazijai į Ukrainą.
Šiuolaikinė Abchazija yra tarptautiniu mastu pripažinta kaip Sakartvelo teritorija, tačiau nuo XX a. 9-ojo dešimtmečio ją valdo Abchazijos ir Rusijos įgalioti pareigūnai.
Pranešama, kad pirmieji Rusijos kariniai laivai buvo dislokuoti Očamčyroje dar 2009 m., netrukus po 2008 m. Rusijos invazijos į Sakartvelą ir vėliau įtvirtintos Abchazijos ir Pietų Osetijos okupacijos.
Rusija oficialiai tvirtina, kad Abchazija yra nepriklausoma valstybė, kurią šiuo metu pripažįsta dar keturios valstybės: Venesuela, Nikaragva, Sirija ir Nauru.
Okupuotas regionas turi bendrą sausumos sieną su Rusija ir yra visiškai politiškai ir ekonomiškai priklausomas nuo Maskvos.
Planai perkelti dalį Rusijos Juodosios jūros laivyno į Abchaziją įgavo pagreitį 2023 m. rudenį.
Abchazijos įgaliotasis lyderis Aslanas Bžania 2023 m. spalį Rusijos žiniasklaidos priemonei „Izvestija“ sakė, kad Abchazija „pasirašė susitarimą su Rusija ir artimiausiu metu Očamčyros rajone bus nuolatinė Rusijos karinio jūrų laivyno bazė“.
Nebuvo pateikta nei konkrečių siūlomo plano detalių, nei terminų. Netrukus po to Ukrainos karinės žvalgybos agentūros vadovo pavaduotojas Vadimas Skibickis teigė, kad uoste prasidėjo statybos.
Jis teigė, kad „rusai ten atliko gilinimo darbus“ ir kad „jie rekonstravo uosto infrastruktūrą kai kuriose dalyse, siekdami užtikrinti karo laivų bazavimą“.
Nepaisant nerimą keliančių pranešimų, uostas, kaip matyti iš palydovinių nuotraukų, vis dėlto yra mažas ir neturi pakankamai giliavandenių pajėgumų, kad galėtų tarnauti kaip reikšminga karinių jūrų pajėgų bazė.
Jis būtų daug mažesnis nei esami uostai Novorosijske ar Sevastopolyje.
Vis dėlto vėlesni tiriamosios žurnalistikos portalo „Bellingcat“ ir kitų leidinių tyrimai 2024 m. pradžioje rodo, kad statybos „paspartėjo“.
Nors palydovinėse nuotraukose matomi ankstesniais metais vykdyti uosto darbai ir naujos infrastruktūros statyba, iš karto nebuvo aišku, kokių gilinimo darbų reikėtų, norint įkurti giliavandenio karinio jūrų laivyno bazę.
„Bellingcat“ pripažino, kad „informacijos apie Rusijos planus dėl karinio jūrų laivyno bazės Očamčyroje buvo nedaug. Nors palydovinėse nuotraukose matyti, kad vyksta bazės plėtra, lieka neaišku, kokia bus naujų statinių paskirtis“.
Sakartvelo įtraukimas į karą
V. Zelenskio teiginį, kad „Kryme ir okupuotose Juodosios jūros ir Azovo pakrantės dalyse dabar nėra saugios bazės ir visiškai patikimo logistinio maršruto“, kai kurie Sakartvelo gyventojai vertino taip, kad Ukrainos raketos ir jūrų dronai netrukus gali smogti Rusijos laivams, prišvartuotiems suverenioje, tačiau okupuotoje šalies teritorijoje.
Ši galimybė tik dar labiau pakurstė Rusijai palankios valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“, kurios nariai nuolat teigė, kad Vakarai bando įstumti Sakartvelą į karą, retoriką.
Įvykiai Očamčyroje vyksta Tbilisio santykių su Maskva šilimo ir blogėjančių ryšių su Vakarais fone.
Valdant valdančiajai partijai „Sakartvelo svajonė“, šalyje atsitraukiama nuo demokratijos, o kartu vis labiau siekiama suartėti su Rusija.
Vis dėlto „Sakartvelo svajonės“ pareigūnai kritiškai reagavo į siūlomus planus Očamčyroje, pavadindami tai „neteisėtu sprendimu“, kuris yra „ okupacijos rezultatas“.
Abchazijos kontrolės praradimas
Atsakydamas į V. Zelenskio pareiškimą, Abchazijos lyderis apkaltino Ukrainą bandymu „išprovokuoti karinę situaciją Kaukaze ir naują kruviną karą“.
Tačiau tarp Rusijos ir Abchazijos, kurią Maskva kontroliuoja ir finansiškai remia nuo 2008 m., vystosi platesnė dinamika.
Po virtinės Abchazijos ir Rusijos nesutarimų, ypač po to, kai Abchazijos vyriausybė, susidūrusi su gatvės protestais, nusprendė atsisakyti įstatymo projekto, kuriuo būtų įteisintas nekilnojamojo turto pardavimas užsieniečiams, regiono ir Maskvos santykiai smuko į naujas žemumas.
Abchazijos užsienio reikalų ministras Sergejus Šamba anksčiau rugsėjį pareiškė, kad Rusija nusprendė sustabdyti pagalbą Abchazijai dėl jos nenoro įgyvendinti prorusiškus teisės aktus, o tai S. Šamba pavadino „rimtu smūgiu“ dvišaliams santykiams.
Iliustruodamas dažnai prieštaringas žinias apie uostą, S. Šamba rugpjūčio mėn. teigė, kad „nėra jokių planų“ įkurti Rusijos karinio jūrų laivyno bazę Očamčyroje, nors palydovinėse nuotraukose matyti statybos darbai, o pati Abchazija neturi savo karinio jūrų laivyno.
Tuo pat metu Abchazijos finansinė priklausomybė nuo Rusijos stato ją į sudėtingą padėtį.
„Daug kas priklausys nuo to, ar Abchazijos faktinė vyriausybė ir toliau sugebės pasipriešinti Maskvos pertekliniams žingsniams – tai, ką ji gana sėkmingai darė per pastaruosius kelerius metus“, – sakė Užsienio politikos tyrimų instituto Eurazijos programos direktorė Maia Otaarašvili.
„Očamčyros uostas akivaizdžiai suteikia finansinių galimybių nemokiai A. Bžanijos vyriausybei“, – laikraščiui „The Kyiv Independent“ sakė M. Otaarašvili.
Be nuoseklumo nebuvimo, sklindančio iš Abchazijos, Očamčyros bazės ateitis taip pat susijusi su politiniais įvykiais Tbilisyje.
„Daug kas priklausys nuo spalio mėnesį įvyksiančių Gruzijos parlamento rinkimų rezultatų – jei „Sakartvelo svajonė“ bus perrinkta su visa balsų dauguma, Bidzinios Ivanišvilio planai dėl visiško Sakartvelo monopolio ir jo prorusiško kelio tik sustiprės“, – teigė M. Otaarašvilis.
Parengta pagal „The Kyiv Independent“ inf.
UkrainaRusijaSakartvelas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.