V. Zelenskio pergalės planui – ir kritika iš JAV: WSJ atskleidė tvyrančias nuotaikas

2024 m. rugsėjo 26 d. 09:03
Lrytas.lt
Baltieji rūmai susirūpinę, kad Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio „pergalės plane“ nėra aiškios strategijos, kaip laimėti prieš Rusiją, trečiadienį pranešė portalas „The Wall Street Journal“ (WSJ), remdamasis JAV ir Europos pareigūnais.
Daugiau nuotraukų (8)
V. Zelenskis savo ilgai laukto plano detales ketina pristatyti JAV prezidentui Joe Bidenui ir viceprezidentei Kamalai Harris vizito Baltuosiuose rūmuose metu.
Į planą įtraukti kariniai ir diplomatiniai komponentai, įskaitant Ukrainos kvietimą prisijungti prie NATO, tačiau visos taikos sistemos detalės kol kas neskelbiamos.
Plano tikslas – sustiprinti būsimas Ukrainos derybines pozicijas ir priversti Rusiją sudaryti teisingą taiką.
Kai kurie su plano turiniu susipažinę pareigūnai teigė, kad jame per daug dėmesio skirta ginklų paramos prašymui ir tolimojo nuotolio raketų smūgių apribojimų panaikinimui.
„Aš nebuvau nustebintas, ten nėra daug naujų dalykų“, – „The Wall Street Journal“ sakė vienas aukšto rango pareigūnas.
Pagrindinės plano dalies sėkmė priklausys nuo to, ar JAV ir Vakarų šalys leis Ukrainai naudoti tolimojo nuotolio ginklus smūgiams Rusijos gilumoje, sakė Suomijos prezidentas Aleksandras Stubbas.
Jei JAV nesuteiks šių leidimų, Ukrainos pasiūlymai bus „mažiau svarbūs“, pridūrė jis.
Baltųjų rūmų pareigūnai taip pat nerimauja, kad V. Zelenskio planas nesiūlo aiškių, įgyvendinamų žingsnių, kuriuos J. Bidenas galėtų paremti per likusius keturis savo kadencijos mėnesius, pranešė „The Wall Street Journal“.
JAV ir Europos valstybių pareigūnai pasakojo, kad kai kurios plano dalys vis dar nepakankamai išplėtotos, o su ginklais susiję prašymai – patys konkrečiausi ir išsamiausi.
J. Bideno administracija nenorėjo suteikti platesnio leidimo Kyjivui naudoti JAV tiekiamus ginklus smūgiams į karinius objektus Rusijos teritorijoje.
Prieš V. Zelenskio vizitą Baltuosiuose rūmuose Rusijos vadovas Vladimiras Putinas pasinaudojo šiais nuogąstavimais ir rugsėjo 25 d. Saugumo Tarybos posėdyje pasiūlė pakeisti Rusijos branduolinę doktriną.
V. Putinas teigė, kad Rusija bet kokią „nebranduolinės valstybės agresiją, kurioje dalyvauja branduolinė valstybė“, galėtų aiškinti kaip „bendrą puolimą“ prieš Rusiją.
Kremliaus šeimininko branduoliniai perspėjimai pasirodė tuo metu, kai keli Vakarų naujienų portalai, įskaitant „Politico“ ir „The Guardian“, pranešė, kad JAV ir Didžioji Britanija svarsto galimybę pakeisti savo poziciją dėl tolimojo nuotolio smūgių ir rengia planus sušvelninti dabartinius apribojimus.
Rugsėjo 25 d. J. Bidenas sakė, kad per V. Zelenskio vizitą planuoja paskelbti keletą paramos Ukrainai priemonių.
„Rytoj paskelbsiu apie keletą veiksmų, kuriais siekiama paspartinti paramą Ukrainos kariuomenei“, – sakė jis.
Pranešama, kad šis pranešimas apims daugiau kaip 8 mlrd. dolerių karinę pagalbą Kyjivui.
Parengta pagal „The Kyiv Independent“ inf.
UkrainaJAVVolodymyras Zelenskis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.