Palestinai prašant nustoti remti Izraelį, pastarasis pranešė gavęs dar 8,7 mlrd. dolerių iš JAV

2024 m. rugsėjo 26 d. 21:14
Palestinos prezidentas Mahmudas Abasas ketvirtadienį paragino tarptautinę bendruomenę nustoti siųsti ginklus Izraeliui, kad būtų sustabdytas kraujo liejimas Vakarų Krante ir Gazos Ruože, ir atskirai paminėjo Jungtines Valstijas.
Daugiau nuotraukų (2)
M. Abbasas sakė, kad Vašingtonas ir toliau teikia Izraeliui diplomatinę apsaugą ir ginklus jo karui Gazos Ruože, nepaisant to, kad žuvusiųjų skaičius „Hamas“ valdomoje teritorijoje jau pasiekė 41 534.
„Sustabdykite šį nusikaltimą. Sustabdykite jį dabar. Nustokite žudyti vaikus ir moteris. Sustabdykite genocidą. Nustokite siųsti ginklus Izraeliui. Ši beprotybė negali tęstis. Visas pasaulis atsakingas už tai, kas vyksta su mūsų žmonėmis Gazoje ir Vakarų Krante“, – sakė M. Abbasas, kreipdamasis į JT Generalinę Asamblėją.
Didžioji dauguma iš 2,4 mln. apgulto Gazos Ruožo gyventojų bent kartą buvo priversti palikti savo namus per karą, kurį sukėlė spalio 7 dieną „Hamas“ surengtas išpuolis prieš Izraelį; daugelis jų tebesiglaudžia mokyklų pastatuose.
„JAV vienintelės stovėjo ir sakė: „Ne, kovos tęsis“. Jos tai padarė pasinaudodamos veto teise“, – sakė jis, turėdamas omenyje veto teisę, ne kartą panaudotą siekiant sutrukdyti JT Saugumo Tarybai pasmerkti Izraelio kampaniją Gazoje.
„Jos aprūpino Izraelį mirtinais ginklais, kuriais šis nužudė tūkstančius nekaltų civilių, vaikų ir moterų. Tai dar labiau paskatino Izraelį tęsti agresiją“, – pridūrė jis, sakydamas, kad Izraelis „nenusipelno“ būti JT.
Spalio 7-osios išpuolio, dėl kurio prasidėjo karas, metu Izraelio pusėje žuvo 1 205 žmonės, dauguma jų – civiliai, rodo AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis, į kuriuos įtraukti ir nelaisvėje nužudyti įkaitai.
Iš 251 tą dieną įkaitais paimto žmogaus 97 vis dar laikomi Gazos Ruože, įskaitant 33, kurie, Izraelio kariuomenės teigimu, yra mirę.
Tačiau nepaisant Palestinos lyderio kalbos, Izraelio gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad iš Jungtinių Valstijų gavo 8,7 mlrd. dolerių vertės pagalbos paketą, skirtą šalies karinėms reikmėms, įskaitant oro gynybos sistemų atnaujinimą, finansuoti.
Šis pranešimas buvo paskelbtas tuo metu, kai Palestinos prezidentas Mahmudas Abasas savo kalboje JT Generalinėje Asamblėjoje Niujorke užsipuolė Vašingtoną, kaltindamas jį aprūpinant Izraelį „mirtinais ginklais, kuriais jis nužudė tūkstančius nekaltų civilių gyventojų, vaikų ir moterų“.
Pagalbos paketas teikiamas tuo metu, kai Izraelis kovoja dviem frontais – su „Hamas“ kovotojais Gazos Ruože ir „Hezbollah“ kitapus sienos, Libane.
„Paketą sudaro 3,5 mlrd. dolerių, skirtų būtiniausiems karo pirkimams ... ir 5,2 mlrd. dolerių, skirtų oro gynybos sistemoms, įskaitant „Geležinį kupolą“, „Dovydo svaidyklę“ ir pažangią lazerinę sistemą“, – sakoma ministerijos pareiškime.
Susitarimas buvo sudarytas po serijos aukšto lygio susitikimų Vašingtone tarp Izraelio ir JAV pareigūnų, teigė ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.