Kinija paleido į Ramųjį vandenyną tarpžemyninę balistinę raketą su „imitacine kovine galvute“

2024 m. rugsėjo 25 d. 08:11
Trečiadienį Kinija paleido bandomąją tarpžemyninę balistinę raketą į Ramųjį vandenyną, pranešė Gynybos ministerija. Apie retą bandymą pranešta Pekinui stiprinant savo karinę galią.
Daugiau nuotraukų (1)
Pranešime sakoma, kad Kinijos kariuomenės Raketų pajėgos paleido tarpžemyninę balistinę raketą su imitacine kovine galvute į atvirą jūrą rugsėjo 25 d. 8.44 val., raketa nukrito į numatomus jūros rajonus.
Pasak analitiko, tokius bandymus Kinija paprastai atlieka savo oro erdvėje. „Tai labai neįprasta, tokį bandymą regime bene pirmą kartą per dešimtmečius“, – sakė Ankitas Panda, Karnegio tarptautinės taikos fondo vyresnysis bendradarbis. Jis pridūrė, kad bandymas veikiausiai byloja apie Kinijos vykdomą branduolinį modernizavimą, pasireiškiantį naujais bandymų reikalavimais.
Tačiau Kinijos gynybos ministerija paleidimą pavadino „įprasta priemone vykdant mūsų kasmetinį mokymų planą“ bei pridūrė, kad „tai atitinka tarptautinę teisę ir tarptautinę praktiką ir nėra nukreipta prieš jokią šalį ar taikinį“.
Pernai spalį JAV Gynybos departamentas pareiškė, kad Kinija plėtoja savo branduolinį arsenalą greičiau, nei JAV tikėjosi. 2023 m. gegužės mėnesį Kinija turėjo daugiau nei 500 veikiančių branduolinių galvučių, o iki 2030 m. tikriausiai turės daugiau nei tūkstantį, sakoma pranešime.
Lapkritį Jungtinės Valstijos ir Kinija surengė retas derybas dėl branduolinių ginklų kontrolės, kad sumažintų nepasitikėjimą prieš prezidentų Joe Bideno ir Xi Jinpingo susitikimą. Tačiau liepą Pekinas pareiškė sustabdęs derybas su Jungtinėmis Valstijomis dėl branduolinių ginklų neplatinimo ir ginklų kontrolės, reaguodamas į Vašingtono ginklų pardavimą Taivanui.
Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) duomenimis, pagal turimas branduolinių galvučių atsargas Kinija yra trečia pasaulyje po Rusijos ir JAV. Šiais metais Pekinas paskelbė 7,2 proc. padidinsiantis savo gynybos biudžetą – antrą pagal dydį pasaulyje.
KinijaJaneXi Jinpingas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.