„The Times“ atskleidė detales apie garsiausias Ukrainos pasalas, kurias surengė prieš rusų lėktuvus

2024 m. rugsėjo 25 d. 11:52
Lrytas.lt
​Drąsi Ukrainos oro gynybos taktika, ištobulinta per dvejus planavimo metus, sudavė didelį smūgį kadaise dominavusioms Rusijos oro pajėgoms. Apie tai plačiau rašo portalas „Unian“, remdamiesi „The Times“ informacija.
Daugiau nuotraukų (2)
Kaip rašoma „The Times“ straipsnyje, per pasalas buvo naudojamos sovietmečio raketos. Aukšto rango Ukrainos karinės žvalgybos pareigūnas žurnalistams atskleidė bendros operacijos su oro pajėgomis detales. Taigi 2022 m. gegužę Ukraina nusprendė atkurti sistemą S-200 ir naudoti ją fronte.
Pirmiausia buvo ieškoma karininkų, anksčiau eksploatavusių šias priešlėktuvines raketų sistemas, o vėliau – inžinierių, galinčių jas atkurti. Pirmasis paleidimas įvyko 2023 m. rudenį, tačiau tada raketos nepataikė į taikinį dėl pasikeitusios rusų lėktuvo A-50 skrydžio trajektorijos. Visgi kariškiai teigia, kad operacija davė teigiamą efektą.
„Mes rodome pavyzdį karinėms oro pajėgoms, kad jos nebijotų būti apšaudomos. Pirmuoju bandymu, kai paleidome dvi raketas, jie pamatė, kaip greitai paslėpėme raketų paleidimo įrenginius, ir evakavosi – niekas net nepastebėjo, kur esame“, – sakė Ukrainos karininkas.
Šiais metais Ukraina jau ėmėsi šio iššūkio ir panaudojo sunkvežimiuose sumontuotas vokiškas „Patriot“ baterijas.
„Tai buvo labai rizikinga, nes su „Patriot“ turėjome privažiuoti labai arti fronto. Tai radaras, paleidimo įrenginys, energijos šaltinis, apsaugos automobilis. Tai penkios ar šešios didelės transporto priemonės“, – sakė Ukrainos karinių oro pajėgų pulkininkas leitenantas.
Sausio 14 d. SAM baterija laukė Azovo jūrą kertančio lėktuvo A-50 su valdymo centro lėktuvu Il-22. Rusų įgulos manė, kad yra gerokai toliau nuo bet kokios antžeminės grėsmės. Iki raketų smūgio jiems beliko mažiau nei dvi minutės – A-50 nukrito į jūrą, o Il-22 buvo apgadintas.
Tuomet rusų vadai išstūmė A-50 iš „Patriot“ veikimo zonos, tačiau juos vis dar galėjo pasiekti raketos S-200. Vasario 23 d. Ukrainos S-200 baterija, kuriai vadovavo Ukrainos karinė žvalgyba, pataikė į antrąjį lėktuvą, buvusį maždaug už 170 km nuo fronto linijos.
Per kitą operaciją Ukrainos pajėgoms pavyko padaryti naujų nuostolių okupantams. Kariškiai panaudojo sistemą S-300 su įjungtu radaru kaip jauką ir įviliojo orlaivį į „Patriot“ veikimo zoną.
„Jie džiugiai išskrido sunaikinti S-300, o tada pasirodė „Patriot“. Iš šešių lėktuvų du numušė S-300, o keturis – „Patriot“, – pasakojo oro pajėgų pulkininkas leitenantas.
Balandžio 19 d. Ukrainos karinės žvalgybos dalinys su S-200 pataikė į Rusijos strateginį bombonešį Tu-22M3. Jis sudužo virš Stavropolio regiono, kai vykdė misiją paleisti sparnuotąsias raketas į Ukrainą.
„Nuo to laiko jie pakeitė raketų paleidimo atstumą. Mes juos nustūmėme nuo kai kurių taikinių, kuriuos jie galėjo atakuoti“, – pridūrė karininkas.
Parengta pagal „Unian“ inf.
UkrainaRusijakarinė žvalgyba
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.