Izraelio pajėgos įsiveržė į „Al Jazeera“ biurą Vakarų Krante

2024 m. rugsėjo 22 d. 10:06
Kataro transliuotojas „Al Jazeera“ pranešė, kad Izraelio pajėgos sekmadienį įsiveržė į jo biurą Ramaloje okupuotame Vakarų Krante ir nurodė jį uždaryti 45 dienoms.
Daugiau nuotraukų (4)
Praėjusią savaitę Izraelio vyriausybė paskelbė atšaukianti „Al Jazeera“ žurnalistų įgaliojimus šalyje. Prieš keturis mėnesius kanalui buvo uždrausta veikti šalies viduje.
„Al Jazeera“ uždaromas 45 dienoms teismo sprendimu“, – Izraelio karys pranešė „Al Jazeera“ Vakarų Kranto biuro vadovui Walidui al-Omariui. Pokalbis buvo transliuotas tiesiogiai.
„Prašau jūsų pasiimti visas kameras ir palikti biurą tuoj pat“, – pasakė kareivis. Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip į biurą Ramaloje įžengia ginkluoti kareiviai su kaukėmis.
Pasak transliuotojo, kariai neįvardijo įsakymo uždaryti biurą priežasties.
Pasak „Al Jazeera“, W. al-Omaris teigė, kad įsakyme tinklas kaltinamas „terorizmo kurstymu ir rėmimu“.
„Tokiais veiksmais prieš žurnalistus visada siekiama ištrinti tiesą ir neleisti žmonėms jos išgirsti“, – sakė biuro vadovas.
Į prašymą pakomentuoti situaciją Izraelio kariuomenė neatsiliepė.
Balandžio pradžioje Izraelio parlamentas priėmė įstatymą, leidžiantį uždrausti užsienio žiniasklaidos transliacijas, kurios laikomos žalingomis valstybės saugumui.
Remdamasi šiuo įstatymu, Izraelio vyriausybė gegužės 5 d. uždraudė „Al Jazeera“ transliacijas iš Izraelio ir uždarė jos biurus 45 dienų laikotarpiui. Praėjusią savaitę Tel Avivo teismas šį laikotarpį pratęsė ketvirtą kartą.
Izraelio premjero Benjamino Netanyahu vyriausybės nesutarimai su „Al Jazeera“ paaštrėjo nuo karo Gazos Ruože pradžios, po spalio 7 d. palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio.
Izraelio kariuomenė ne kartą tvirtino, kad Gazos Ruože esantys Kataro tinklo žurnalistai yra „teroristų agentai“ , susiję su „Hamas“ arba jos sąjungininke „Islamo džihadu“.
„Al Jazeera“ atmetė Izraelio kaltinimus ir tvirtina, kad Izraelis sistemingai taikosi į jo darbuotojus Gazos Ruože.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.