„The Times“: Vakarų ir Ukrainos požiūriai į pergalę prieš Rusiją skiriasi, karas gali tapti amžinas

2024 m. rugsėjo 22 d. 13:33
Lrytas.lt
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Vašingtone ketina pristatyti savo „pergalės planą“. JAV jau pareiškė, kad matė kai kuriuos bendrus plano kontūrus ir mano, kad jis yra praktiškas. Tačiau, kaip rašo „The Times“ apžvalgininkas Markas Galeotti, Kyjivo ir Vakarų požiūriai į pergalę gali skirtis, ir neaišku, ar Ukrainos sąjungininkai tiki, kad priešą tikrai galima išvyti.
Daugiau nuotraukų (31)
Kaip rašo apžvalgininkas, Vakarai mano, kad vienas iš V. Zelenskio plano tikslų – išlaikyti sąjungininkų paramą. Pokalbyje su M. Galeotti Vokietijos diplomatas sakė: „Nežinau, ar tai atneš pergalę prieš rusus, bet tikriausiai, kaip ir visa kita, juo siekiama priversti mus laikytis linijos.“
Ką Ukrainos pergalė reiškia Vakarams?
Tuo pat metu, rašo M. Galeotti, Vakaruose jaučiamas didelis „nuovargis nuo Ukrainos“ ir stiprėja jausmas, kad atėjo laikas užbaigti konfliktą, net jei tai reikštų „bjaurios taikos“ sukūrimą. Tuo pat metu, pastebi apžvalgininkas, Vakarų sąjungininkai neturi vieningos nuomonės, kaip karas turėtų baigtis.
„Užuot sprendę šiuos prieštaravimus, Vakarai slepiasi už tuščios mantros, kad sprendimą turi priimti pati Ukraina. Nenorėdami tiesiogiai spręsti nesutarimų dėl to, kaip šis konfliktas turėtų baigtis, Vakarai nesugebėjo susitarti dėl kelių esminių dilemų“, – pažymi jis.
Tuo pat metu net ir atviriausi Ukrainos sąjungininkai skeptiškai vertina tai, kad Kyjivui pavyks karinėmis priemonėmis susigrąžinti visą okupuotą teritoriją.
„Netgi prisiekęs Ukrainos šalininkas iš vieno Lenkijos analitinio centro man pripažino: „Ukrainos sienos laikui bėgant dažnai keitėsi; tikroji kova dabar yra užtikrinti, kad Ukrainos [sienos] ateityje keistųsi kuo mažiau“, – rašo M. Galeotti.
Galimi scenarijai
Pasak M. Galeotti, jei Ukraina ir toliau atsisakys pripažinti bet kokius teritorinius praradimus, konfliktas virs „amžinu karu“.
„Po tam tikro laiko prasidės išsekimas ir karinis konfliktas svyruos tarp žiaurių kovų epizodų ir laikinų paliaubų, tačiau jis nesibaigs“, – pažymi autorius.
V. Zelenskio „Pergalės planas“
V. Zelenskis susitikime su JAV prezidentu Joe Bidenu planuoja pristatyti Ukrainos pergalės planą. Jame numatyti keturi pagrindiniai punktai ir dar vienas, kurio prireiks po karo.
JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Linda Thomas-Greenfield sakė, kad Jungtinės Valstijos jau peržiūrėjo prezidento V. Zelenskio planą, kaip užbaigti karą, ir mano, kad „jis gali veikti“.
Vėliau V. Zelenskis sakė, kad Pergalės plano grafikas sudarytas taip, kad spalio-gruodžio mėn. būtų galima greitai priimti sprendimus, kuriuos patvirtintų Ukrainos sąjungininkai.
„Tuomet manome, kad planas veiks“, – sakė jis.
UkrainaVolodymyras ZelenskisRusija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.