V. Zelenskis: Ukraina rengia derybų su Rusija planą, pirmieji susitikimai jau įvyko (1)

2024 m. rugsėjo 21 d. 12:21
Lrytas.lt
Ukraina aktyviai rengia planą, kuris bus bet kokio formato pokalbių su Rusija pradžia ir pagrindas. Trys plano punktai jau parengti, šeštadienį atskleidė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kurį cituoja portalai „Ukrainska Pravda“ ir „RBC-Ukraina“.
Daugiau nuotraukų (25)
V. Zelenskis žurnalistams sakė, kad trys punktai jau parengti ir jau įvyko susitikimai su Rusijos atstovais internetiniu formatu bei pridūrė, kad „bus daugiau susitikimų gyvai ir internetu“. Visgi Ukrainos prezidentas mano, kad šiuo metu Rusija nori tęsti karą.
„Mes pareiškėme, kad esame pasirengę matyti Rusiją antrajame aukščiausiojo lygio susitikime, nes visi mūsų sąjungininkai, įskaitant artimiausius, kurie yra mūsų pusėje ir visada priešinasi Rusijos agresijai, visi sakė, kad Rusija turėtų dalyvauti antrajame aukščiausiojo lygio susitikime. Nes Rusija kovoja prieš Ukrainą. Karas negali baigtis be vienos iš šalių“, – kalbėjo V. Zelenskis.
„Ir, kaip sakėme, lapkričio pradžioje bus parengtas visas planas. Tai bus pradžia ir pagrindas kalbėtis su Rusija bet kokiu formatu. Bet kokiu formatu, su bet kuriuo jos atstovu, nes bus planas ir bus ką parodyti. Jei jiems tai nepatiks, jų reakcija į konkrečius dalykus bus aiški, o ne tik bendra – kad „mes nieko nenorime ir tęsime karą“.“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.
V. Zelenskis pridūrė, kad šiuo metu Rusija būtent to ir nori – tęsti karą.
Be to, V. Zelenskis pažymėjo, kad pergalės plane numatyti greiti ir konkretūs Ukrainos strateginių partnerių žingsniai nuo dabar iki gruodžio pabaigos.
„Konkretūs veiksmai, kurie priklauso tik nuo partnerių, ir niekas man nepasakys, kad tai priklauso nuo Rusijos pusės. Planas yra tiesiog tiltas į taikos aukščiausiojo lygio susitikimą ir į bet kurį karo pabaigos etapą. Tiltas, kuris stiprina Ukrainą. Stiprina ją politiškai, ginkluotės požiūriu ir tuo, kokia bus mūsų ateitis po karo.
Planas bus pristatytas (JAV) prezidentui Joe Bidenui ir visiems kitiems partneriams. Mano nuomone, planas bus atviras visiems, įskaitant įvairių šalių visuomenes. Ir Rusija turėtų jį pamatyti. Nes šis planas stiprina Ukrainą. Ir jie turėtų apie tai žinoti“, – pareiškė valstybės vadovas.
Kokie yra pergalės plano etapai?
V. Zelenskis taip pat apibūdino punktus, kuriuos numato Ukrainos pergalės planas.
„Pirma, nedviprasmiška Ukrainos vieta pasaulio saugumo architektūroje.
Antra, be detalių, bet Kursko operacija yra būtent plano dalis, antrasis jo punktas.
Trečiasis punktas susijęs su konkrečiu Ukrainos ginkluotės stiprinimu.
Kitas, su ekonomika susijęs punktas. Sakykime, mūsų bendra ekonominė plėtra.
Kitas punktas, susijęs su ekonomika ateityje. Tai reiškia, kad šiandien jūs padedate mums įgyvendinti šį planą, o ateityje Ukraina sutaupys jums daug lėšų.“ – išvardijo V. Zelenskis.
Antrasis taikos aukščiausiojo lygio susitikimas ir V. Zelenskio pergalės planas
Neseniai V. Zelenskis paskelbė apie Ukrainos pergalės kare planą. Pergalės planas esą yra būtinas siekiant priversti Rusiją pradėti derybas Kyjivo sąlygomis.
Rugsėjo 18 d. Ukrainos prezidentas pareiškė, kad Ukrainos pergalės planas yra parengtas ir kad JAV prezidentas J. Bidenas bus pirmasis, kuris jį pamatys. Toks selektyvumas neatsitiktinis, nes dokumentas gana stipriai susietas su JAV pagalba.
Kaip anksčiau pažymėjo Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas, antrasis taikos viršūnių susitikimas įvyks parengus bendrą taikos planą su 10 Ukrainos taikos formulės punktų.
Anksčiau portalas „RBC-Ukraina“ rašė, kad jei antrasis taikos aukščiausiojo lygio susitikimas įvyks iki 2024 m. pabaigos, tai bus didelis pasiekimas. Tačiau yra didelė tikimybė, kad Rusija nuspręs nedalyvauti.
Volodymyras ZelenskisUkrainaRusija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.