Tokio pragaro Beirutas nematė dvidešimtmetį: tarp Izraelio ir Libano – milžiniška eskalacija Išaugo aukų skaičius, tarp jų – vaikai ir moterys (2)

2024 m. rugsėjo 21 d. 15:17
Lrytas.lt
Libano sostinės Beiruto oro antskrydis, per kurį, Izraelio teigimu, žuvo akšto rango „Hezbollah“ vadas, buvo surengtas tuo metu, kai vyko nepaprastasis vyriausybės posėdis. Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavęs Izraelio bombardavimas Beirute per beveik du dešimtmečius, rašo „Sky News“.
Daugiau nuotraukų (28)
Izraelio oro antskrydis pietiniame Beiruto priemiestyje buvo surengtas tuo metu, kai Libano laikinoji vyriausybė rengė skubų posėdį, kuriame buvo aptariami dvi dienas prieš tai vykę pranešimų gaviklių (peidžerių) ir radijo stotelių (racijų) sprogimai.
Tai sukėlė dar didesnį šoką tautai, kuri laiko save užgrūdinta kovose po daugelį metų trukusių nesutarimų, nelaimių ir karų.
Tačiau pastarųjų kelių dienų išpuoliai Libaną iš tiesų sukrėtė iki pat širdies gelmių.
„Tai karo nusikaltimai“, – britų kanalui „Sky News“ sakė vienas Libano ministras.
Izraelio kariuomenė pranešė, kad nusitaikė į „Hezbollah“ aukšto rango karinį vadą ir jį nukovė. Jie įvardijo jį kaip Ibrahimą Aqilį – už jo galvą buvo paskelbtas 7 mln. dolerių atlygis.
JAV ieškomiausių asmenų sąraše jis buvo daugiau kaip keturiasdešimt metų, nes buvo apkaltintas dalyvavęs sprogdinant JAV ambasadą ir JAV jūrų pėstininkų kareivines 1983 m., kai žuvo šimtai žmonių.
Tačiau „Hezbollah“ tvirtovė Dahieh yra tankiai apgyvendintas gyvenamasis rajonas, kuriame gausu parduotuvių, turgų ir daugiaaukščių daugiabučių. Naujausiais duomenimis, per smūgį Beirute žuvo 31 žmogus, įskaitant tris vaikus ir septynias moteris. Sužeistųjų yra daugiau kaip 60, kai kurių iš jų būklė, manoma, yra kritinė.
Atrodo, kad smūgis sulygino su žeme visą kvartalą, apvertė automobilius, o kitas transporto priemones užklojo tiršta dulkių ir nuolaužų antklodė.
Vietinių nufilmuotoje vaizdo medžiagoje buvo matyti keli žmonės, įstrigę po nuolaužų krūvomis.
„Mūsų veiksmai kalba patys už save“
Izraelio kariuomenė (IDF) iš karto pareiškė, kad jai pavyko pasiekti sėkmę – sakė, kad kartu su I. Aqiliu per smūgį buvo sunaikinta apie 10 jo elitinių „Radwan“ pajėgų karių.
Pasak IDF atstovo spaudai, kuris nepateikė jokių įrodymų, I. Aqilio komanda planavo išpuolį šiaurės Izraelyje, panašų į spalio 7 d. „Hamas“ išpuolį.
Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu socialiniame tinkle „X“ paskelbė labai trumpą pareiškimą, kuriame teigė: „Mūsų tikslai yra aiškūs, o mūsų veiksmai kalba patys už save.“
Ir premjeras, ir gynybos ministras pažadėjo atkurti saugumą Izraelio šiaurėje, kad 60 tūkst. gyventojų, pabėgusių nuo tarpvalstybinių išpuolių, galėtų grįžti į savo namus.
Apytikriai 120 tūkst. libaniečių taip pat buvo priversti palikti savo namus palei sieną.
Šis oro antskrydis sostinėje yra antrasis Beirute per du mėnesius – abu, anot IDF, buvo nukreipti prieš aukšto rango „Hezbollah“ vadus.
Pasak Libano žiniasklaidoje cituojamų šaltinių, „Hezbollah“ aukšto rango vadovų grupė buvo susirinkusi didelio gyvenamojo kvartalo požeminiame rūsyje, kai į jį pataikė raketa.
„Padėtis kas minutę vis labiau aštrėja“
Vargu ar tai bus laikoma pateisinama tikslia ataka arba „tiksliniu smūgiu“, kaip tai apibūdina Izraelio kariškiai. Tai galima spręsti iš Libano vyriausybės ministrų reakcijos.
Su keliais jų kalbėjosi „Sky News“, kai jie atvyko į nepaprastąjį vyriausybės posėdį likus valandai iki atakos.
Jie jau buvo įsiutę dėl vienas po kito visoje šalyje įvykdytų koordinuotų užminuotų ryšių įrenginių sprogdinimų. Izraelis dar nepatvirtino arba nepaneigė savo dalyvavimo sprogdinimuose.
Kalbėdamas apie šios savaitės pradžioje Libane įvykusius peidžerių ir racijų sprogimus, šalies aplinkos ministras ir nelaimių valdymo komiteto vadovas Nasseras Yassinas sakė:
„Tai genocidas, nesirenkant žmonių ir pažeidžiant tarptautinę humanitarinę teisę bei visus kitus įstatymus. Turime beprotišką vadovybę pietiniame mūsų sienų gale, kuri nenori, kad Tarptautinis Teisingumo Teismas jai pateiktų kaltinimus.“
Informacijos ministras Ziadas Makary ryšių įrenginių sprogdinimus pavadino „nauju nusikaltimu“.
„Tai karo nusikaltimas ir ne kažkas, kas lengvai praeitų bandant nužudyti tris ar keturis tūkstančius civilių gyventojų“, – kalbėjo jis.
Tuo tarpu ekonomikos ministras Aminas Salamas perspėjo: „Situacija kiekvieną minutę aštrėja. Yra daugiau įtampos, daugiau provokacijų. Mes darėme viską, kad pasiektume taikų sprendimą, tačiau eskalavimas yra beprecedentis. Tai teroro aktas, nepriklausomai nuo to, į ką buvo nukreiptas.“
Intensyviausios kovos pasienyje per beveik metus
Oro antskrydis Beirute buvo surengtas po to, kai pastebimai padažnėjo tarpvalstybiniai susišaudymai – intensyviausi per beveik metus.
Izraelio kariuomenė teigė, kad „Hezbollah“ dienos pradžioje per sieną į Izraelį paleido beveik 200 raketų.
Daugelį jų perėmė gynybos sistema „Geležinis kupolas“.
Po to, kai Izraelis naktį Libano pietuose bombardavo daugiau kaip 50 taikinių, kurie, IDF teigimu, pataikė į raketų paleidimo įrenginius ir ginklų sandėlius.
Izraelio kariuomenė taip pat patiria nuostolių – šiandien įvyko dvejos Izraelio karių, žuvusių prie šiaurinės sienos, laidotuvės, tačiau panašu, kad šiuo metu daug didesnę kainą moka „Hezbollah“.
„Hezbollah“ vienašališkai įsitraukė į šį naujausią karą spalio 8 d., Libano laikinajai vyriausybei labai nusivylus, ir praėjus dienai po „Hamas“ išpuolio prieš pietų Izraelį.
Grupuotė ne kartą sakė, kad savo veiksmais remia Gazos Ruožą, ir toliau tvirtino, kad juos nutrauks tik tada, kai bus sudarytos paliaubos.
Tačiau šiuo metu su Iranu susijusi kovotojų grupuotė, kurią JAV ir Jungtinė Karalystė yra paskelbusios teroristine grupuote, po trijų išpuolių per keturias dienas, atrodo, yra labai atsitraukusi.
Tuo tarpu Izraelis tęsia savo veiksmus, nepaisydamas tarptautinės bendruomenės pasipiktinimo ir pasmerkimo šūksnių.
Parengta pagal „Sky News“ inf.
BeirutasLibanasIzraelis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.