Žiniasklaida: slaptą ryšio priemonių sprogimų operaciją Izraelis planavo bent 15 metų

2024 m. rugsėjo 20 d. 14:39
Lrytas.lt
Izraelis prisidėjo prie šią savaitę susprogdintų „Hezbollah“ narių pranešimų gaviklių (peidžerių) gamybos, o tokia „tiekimo grandinės užkardymo“ operacija buvo planuojama mažiausiai 15 metų, kanalui „ABC News“ patvirtino JAV žvalgybos šaltinis.
Daugiau nuotraukų (18)
CŽV ilgai nenorėjo taikyti šios taktikos, nes rizika nekaltiems asmenims buvo per didelė, sakė šaltinis.
Planuojant išpuolį buvo naudojamos fiktyvios bendrovės, kai keli Izraelio žvalgybos pareigūnų ir jų turto sluoksniai prisidengdavo teisėta bendrove, kuri gamino pranešimų gaviklius, patvirtino „ABC News“ šaltinis, o bent kai kurie iš šį darbą atliekančių asmenų nežinojo, kam iš tikrųjų dirba.
Apie tai, kad Izraelis prisidėjo prie gamybos, pirmasis pranešė laikraštis „The New York Times“.
Šaltinių teigimu, į gaviklius buvo įdėta nuo vienos iki dviejų uncijų sprogmenų ir nuotolinis jungiklis sprogimui sukelti.
Pasak Libano sveikatos apsaugos ministro Firaso al Abjado, per pastarąsias dvi dienas Libane nugriaudėjus sprogimams, kurie buvo sukelti nuotoliniu būdu, panaudojant sprogmenis, esančius pranešimų gavikliuose arba racijose, žuvo mažiausiai 37 žmonės, o 2931 buvo sužeistas.
Ketvirtadienį„Hezbollah“ ir Izraelio konfliktas išsiplėtė: Izraelis smogė Libanui, o „Hezbollah“ atsakė ugnimi.
„ABC News“ bandė susisiekti su Vengrijoje įsikūrusia bendrove „BAC Consulting“, su kuria buvo sudaryta sutartis dėl „Gold Apollo“ Taivane užsakymu pranešimų gaviklių gamybos, tačiau nė viena iš šių bendrovių neatsakė į kanalo pakartotines uzklausas.
Peidžeriai niekada nebuvo Vengrijoje, o bendrovė buvo „prekybos tarpininkė, neturinti gamybos ar veiklos vietos Vengrijoje“, trečiadienį „ABC News“ sakė Vengrijos vyriausybės atstovas spaudai.
Ketvirtadienį sakydamas kalbą „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah teigė, kad grupuotės aukščiausioji vadovybė turėjo senus, o ne naujus per išpuolį naudotus peidžerius, kurie, kaip pranešama, buvo išsiųsti per pastaruosius šešis mėnesius. Grupuotė pradėjo išsamų sprogimų tyrimą.
„Ne visi peidžeriai buvo išdalyti, o kai kurie iš jų buvo išjungti“, – sakė H. Nasrallah.
„Per dvi dienas priešas norėjo nužudyti mažiausiai 5 000 žmonių <...> Priešas žinojo, kad peidžerių buvo 4 000“, – pridūrė jis.
Peidžeriai yra belaidžiai telekomunikacijų įrenginiai, priimantys ir mažame ekrane rodantys raidinius-skaitmeninius arba balso pranešimus. Vienakrypčiai peidžeriai gali tik priimti pranešimus, o atsakomieji peidžeriai ir dvipusiai peidžeriai taip pat gali patvirtinti, atsakyti į pranešimus ir inicijuoti pranešimus naudodami vidinį siųstuvą.
Izraelis„Hezbollah“Libanas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.