Po „Hezbollah“ lyderio grasinimų Izraelis masiškai bombardavo pietų Libaną: nerimaujama dėl dar vieno plataus masto karo (1)

2024 m. rugsėjo 20 d. 14:39
Lrytas.lt
Izraelio karo lėktuvai vėlai ketvirtadienį surengė dešimtis smūgių pietų Libane, praėjus kelioms valandoms po to, kai „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah pagrasino „griežtu atkeršijimu ir teisinga bausme“ už išpuolių bangą, kai dvi dienas iš eilės sproginėjo grupuotės narių pranešimų gavikliai ir racijos.
Daugiau nuotraukų (28)
Izraelio kariuomenė teigė pataikiusi į šimtus raketų paleidimo įrenginių, kuriuos, pasak jos, „Hezbollah“ ruošėsi panaudoti „artimiausiu metu“.
Per bombardavimą buvo suduoti daugiau kaip 52 smūgiai pietų Libane, pranešė šalies valstybinė naujienų agentūra NNA. Trys Libano saugumo šaltiniai naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad tai buvo intensyviausi oro smūgiai nuo konflikto pradžios spalio mėn.
Izraelio reaktyviniams lėktuvams anksčiau tą pačią dieną praskrendant virš Beiruto ir demonstruojant jėgą, H. Nasrallah pagrasino atkeršyti Izraeliui „ten, kur jis to tikisi, ir ten, kur ne“.
Antradienį vienu metu sprogo tūkstančiai „Hezbollah“ naudojamų pranešimų gaviklių (peidžerių), per kuriuos Libane žuvo 12 žmonių, įskaitant du vaikus, ir buvo sužeista iki 2 800 žmonių. Peidžeriai yra belaidžiai telekomunikacijų įrenginiai, priimantys ir mažame ekrane rodantys raidinius-skaitmeninius arba balso pranešimus. Vienakrypčiai peidžeriai gali tik priimti pranešimus, o atsakomieji peidžeriai ir dvipusiai peidžeriai taip pat gali patvirtinti, atsakyti į pranešimus ir inicijuoti pranešimus naudodami vidinį siųstuvą.
Po dienos 25 žmonės žuvo ir daugiau kaip 450 buvo sužeisti, kai prekybos centruose, gatvėse ir per laidotuves sprogo radijo stotelės (racijos), o tai sukėlė nuogąstavimus, kad gali kilti tikras karas tarp Irano remiamos „Hezbollah“ ir Izraelio
Izraelis, kuris likus kelioms valandoms iki antradienio sprogimų paskelbė išplečiantis savo karo Gazoje tikslus ir siekiantis, kad į Gazą grįžtų šiaurės Izraelio gyventojai, evakuoti iš savo namų dėl „Hezbollah“ išpuolių, nieko nekomentavo.
H. Nasrallah pripažino, kad sprogimai – didžiausias „Hezbollah“ saugumo pažeidimas nuo grupuotės įkūrimo devintajame dešimtmetyje – buvo didelis smūgis organizacijai.
Išpuoliai „peržengė visas raudonas linijas“, – sakė H. Nasrallah, vaizdo pranešime pasirodęs raudoname fone nenustatytoje vietoje. „Priešas peržengė visas kontrolės priemones, įstatymus ir moralę“, – pridūrė jis.
Įtampai Artimuosiuose Rytuose augant, ketvirtadienį Paryžiuje prieš penktadienį planuojamą JT Saugumo Tarybos posėdį susitiko aukšto rango JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos diplomatai. JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas turėjo prisijungti prie savo kolegų Prancūzijos sostinėje po to, kai Kaire aptarė Gazos Ruožo paliaubų galimybę.
JAV prezidentas Joe Bidenas mano, kad vis dar galima diplomatiškai išspręsti eskaluojamą įtampą tarp Izraelio ir „Hezbollah“, sakė jo atstovas spaudai.
Baltieji rūmai perspėjo visas puses dėl „bet kokio eskalavimo“.
Libano užsienio reikalų ministras Abdallah Bou Habibas įspėjo, kad „akivaizdus pasikėsinimas į Libano suverenitetą ir saugumą“ yra pavojingas įvykis, galintis „reikšti platesnio masto karą“.
Izraelio gynybos pajėgų štabo viršininkas generolas leitenantas Herzi Halevi ketvirtadienį paskelbė, kad Izraelio mūšio planai šiauriniame fronte buvo „užbaigti ir patvirtinti“. Trečiadienį Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas paskelbė „naujo karo etapo pradžią“.
Į atsargą išėjęs brigados generolas Amiras Avivis, vadovaujantis Izraelio gynybos ir saugumo forumui, kuris yra „žvalgybiškai“ nusiteikusių buvusių kariuomenės vadų grupė, teigė britų dienraščiui „The Guardian“:
„Visuomenė daro didelį spaudimą kariauti ir laimėti. Jei „Hezbollah“ rytoj ryte nepasakys: „Gerai, supratome žinią, traukiamės iš pietų Libano“, karas neišvengiamas.“
Ketvirtadienį Libano kariuomenė pranešė, kad kontroliuojamais sprogdinimais įvairiose vietovėse sprogdina peidžerius ir įtartinus telekomunikacijų prietaisus. Ji paragino piliečius pranešti apie bet kokius įtartinus prietaisus.
Libano valdžios institucijos iki atskiro pranešimo uždraudė į skrydžius iš Beiruto oro uosto imti radijo stoteles ir peidžerius, pranešė Nacionalinė naujienų agentūra. Tokius prietaisus taip pat uždrausta gabenti oro transportu.
Tuo tarpu „Hezbollah“ lyderio H. Nasrallah kalba ketvirtadienį buvo atidžiai stebima. Analitikai teigė, kad jam reikėjo išreikšti nepakantumą Izraeliui, tačiau neįsipareigoti toliau eskaluoti situaciją, nes tai galėtų sukelti karą, kurio „Hezbollah“ rėmėjai Teherane siekė išvengti. Jam taip pat reikėjo sutelkti savo demoralizuotus pasekėjus.
Švedijos gynybos universiteto terorizmo ekspertas Magnusas Ranstorpas, Vakarų tyrimų apie „Hezbollah“ pradininkas, sakė „The Guardian“:
„Tai didžiulis pažeminimas organizacijai, kuri didžiuojasi savo saugumu. Jie buvo įvilioti į spąstus... Buvo keletas civilių aukų, tačiau dauguma jų buvo „Hezbollah“ žmonės, kurie dabar kurį laiką bus nedarbingi.“
„Hezbollah“ yra pagrindinė Irano „pasipriešinimo ašies“, kuriai priklauso „Hamas“, hučiai ir kitos kovotojų grupuotės Artimuosiuose Rytuose, narė.
Irano revoliucinės gvardijos vadas Hosseinas Salami ketvirtadienį pasakė H. Nasrallah, kad Izraelis susidurs su „triuškinančiu pasipriešinimo ašies atsaku“, praneša Irano valstybinė žiniasklaida.
Izraelyje vyras, kurį saugumo pajėgos teigė sulaikiusios dėl planų nužudyti aukšto rango politinius veikėjus, buvo įvardytas kaip 73 metų Moti Mamanas. M. Mamanas iš Aškelono, esančio netoli Gazos Ruožo, buvo suimtas praėjusį mėnesį, o ketvirtadienį jam buvo pateikti kaltinimai. Vidaus saugumo tarnyba „Šin Bet“ ir Izraelio policija teigė, kad Iranas rėmė sąmokslą nužudyti aukšto rango gynybos pareigūnus ir galbūt ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu.
Libano atlikto sprogimų tyrimo preliminariomis išvadomis, saugumo pareigūnas teigė, kad peidžeriai buvo „užminuoti“.
„Duomenys rodo, kad įrenginiai buvo iš anksto užprogramuoti detonuoti ir juose buvo sprogstamosios medžiagos, padėtos šalia baterijos“, – „The Guardian“ sakė pareigūnas, prašydamas suteikti jam anonimiškumą, kad galėtų aptarti slaptus klausimus.
Vienas „Hezbollah“ artimas šaltinis, prašęs neviešinti jo tapatybės, sakė, kad peidžeriai buvo „neseniai importuoti“ ir atrodo, kad jie buvo „sabotuoti iš pat pradžių“.
Po pranešimų, kad peidžeriai buvo užsakyti iš Taivano gamintojo „Gold Apollo“, bendrovė pareiškė, kad juos pagamino jos Vengrijos partnerė „BAC Consulting KFT“, turinti licenciją naudoti jos prekės ženklą. Vyriausybės atstovas Budapešte teigė, kad bendrovė yra „prekybos tarpininkė, neturinti gamybos ar veiklos vietos Vengrijoje“.
Tuo tarpu Japonijos ryšių įrangos gamintoja „Icom“, kurios radijo stotelės, kaip manoma, buvo susprogdintos trečiadienį, teigė, kad prietaisai galėjo būti nebenaudojamas modelis su modifikuotomis baterijomis.
Nuo spalio 7 d., kai „Hamas“ išpuoliai sukėlė karą Gazos Ruože, „Hezbollah“ beveik kasdien vykdo tarpvalstybinį apsišaudymą su Izraeliu.
Savo kalboje H. Nasrallah pažadėjo tęsti konfliktą su Izraeliu tol, kol bus pasiektos paliaubos Gazoje.
„Libano frontas nesustos, kol nesibaigs agresija Gazoje“, nepaisant „viso šio pralieto kraujo“, – sakė jis.
Ketvirtadienį Izraelis pranešė, kad subombardavo šešis „Hezbollah“ „infrastruktūros objektus“ ir ginklų sandėlį pietų Libane, kuris yra šios organizacijos tvirtovė.
Pranešama, kad aštuoni žmonės buvo sužeisti „Hezbollah“ į šiaurės Izraelį paleistomis prieštankinėmis raketomis, o du buvo sužeisti per bepiločio orlaivio ataką.
Nuo spalio mėn. per Izraelio smūgius Libane žuvo daugiau kaip 500 žmonių, dauguma jų – „Hezbollah“ ir kitų ginkluotų grupuočių kovotojai, taip pat daugiau kaip 100 civilių. Šiaurės Izraelyje per smūgius iš Libano žuvo mažiausiai 23 kariai ir 26 civiliai.
Apie 60 tūkst. izraeliečių buvo evakuoti iš savo namų palei ginčijamą sieną su Libanu ir iki šiol negali sugrįžti, bijodami, kad į juos gali būti nukreiptas „Hezbollah“ smūgis.
Ketvirtadienį Izraelio žiniasklaida pranešė, kad Izraelis pateikė JAV naują paliaubų pasiūlymą, pagal kurį mainais už karo nutraukimą vienu metu būtų paleisti visi Gazos Ruože laikomi įkaitai. Izraelis taip pat sutiktų, kad „Hamas“ lyderis Yahya Sinwaras kartu su savo šeima ir tūkstančiais kovotojų galėtų išvykti iš Gazos Ruožo į trečiąją šalį „saugiu keliu“.
Oficialios reakcijos į šiuos pranešimus nebuvo.
„Hezbollah“„Hamas“Izraelis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.